Drie van die: Retro games die vroeger zo immens populair waren!

Geplaatst:
Aangepast: 16 maart 2021 17:52

De game-industrie kent tegenwoordig een marktwaarde van ruim 175 miljard dollar op jaarbasis. De videogames zijn niet meer weg te denken en spelen een belangrijke rol in het dagelijks leven van veel mensen. Het begon ooit allemaal met het spelletje ‘Tennis for Two’. Het spelletje werd in 1958 bedacht door de Amerikaan William A. Higinbotham. Echter vergat de beste man om een patent aan te vragen, waardoor het spel ‘Spacewar’ de boeken inging als eerste videospel ooit. Het eerste grote succes was het nostalgische retro spel ‘Pong’. Daarna volgde nog vele retro games zoals Patience, Snake, Pac-Man, Tetris en Donkey Kong.

Patience

Het kaartspel ‘Patience’ komt oorspronkelijk uit Frankrijk, zoals de naam al doet vermoeden. In de beginfase was het spelletje voornamelijk populair onder de gevangenen, simpelweg om de tijd te doden. Er gaan zelfs geruchten dat niemand minder dan Napoleon Bonaparte het kaartspel speelde toen hij gevangen zat op St. Helena. Later bleek ook Prins Albert uit Engeland een grote voorliefde te hebben voor Patience. Sterker nog, de prins ontwikkelde het eerste spelregelboek. Echter duurde het nog tot 1987 voordat Patience bij het grote publiek bekend werd. Patience verscheen op de Windows-computers, waardoor iedereen kennis kon maken met het kaartspel. Het unieke aan Patience is dat je het alleen kan spelen. Tegenwoordig is het zelfs mogelijk om het kaartspelletje in het online casino te spelen, waardoor je er zelfs nog geld mee kan winnen.

Snake

Als we het hebben over retro games, dan moeten wij het ook hebben over de klassieker ‘Snake’. Het simpele spelletje is stiekem toch bloedstollend spannend. Je moet als speler een slangetje bedienen en laten glijden over het speelveld. Het doel is simpel, want de slang moet eten. Er liggen allerlei blokjes op het veld en die moet jij zien te pakken. Je speelt een blokje weg door er met de slang tegenaan te botsen. Let op, wel met de voorkant van de slang. De slang eet en groeit. Daardoor zal het steeds ingewikkelder worden om de slang veilig door het speelveld te begeleiden. Snake werd in 1977 uitgebracht en stond toen bekend als ‘Hustle’. Echter maakte echt de hele wereld kennis met Snake toen het retro spel verscheen op de Nokia mobiele telefoons.

Mijnenveger

Mijnenveger is een bekend retro spelletje en zal voor de nodige nostalgie zorgen. Het is één van de simpelste retro games aller tijden. Wederom is het een game dat zijn bekendheid heeft te danken aan Windows, aangezien je het spelletje op vrijwel alle computers kon spelen. Er verschijnt een speelveld op jouw scherm met allemaal blokjes. De speler moet de blokjes aanklikken en openen. Echter zitten er ook nog een paar mijnen verscholen op het veld en die moet je beslist niet aanklikken. Als jij een goed blokje aanklikt, dan verschijnt er een getal. Je kan aan het getal zien of er een mijn in de buurt is. Hoe lager het getal, des te dichtbij is de mijn. Kan jij het gehele speelveld openen en alleen de mijnen achterlaten?

De bovenstaande retro games zijn natuurlijk ongekend populair en bleken het begin van een zeer waardevolle game-industrie. Natuurlijk is het aanbod aan retro games nog veel groter en indrukwekkender. De spellen die wij vandaag de dag spelen, zijn over tientallen jaren

Lees meer