Drie van die: Toffe throwbacks in Game of Thrones aflevering 8-1

Geplaatst: 17 april 2019 18:00
-

Het achtste en laatste seizoen van Game of Thrones is officieel begonnen. Als echte fan heb je de eerste aflevering waarschijnlijk al gezien. Mocht je dat echter om wat voor reden dan ook nog niet gedaan hebben, kom dan later terug naar dit artikel, want spoiler warning. De eerste aflevering van seizoen 8 bevat namelijk een aantal hele toffe throwbacks naar eerdere afleveringen uit de vorige seizoenen waar ik het graag even met je over wil hebben.

onbekend

Welkom in Winterfell

De eerste aflevering van seizoen 8 van Game of Thrones heet Winterfell. Het grootste gedeelte van de aflevering speelt zich dan ook af in de thuisbasis van de Stark-familie. De aflevering begint met de komst van Jon en Daenerys in Winterfell. We zien een jongen die Winterfell in rent en door de menigte naar de komst van hun koning en nieuwe koningin probeert te kijken. Hij is echter te klein en klimt daarom in een boom om het beter te kunnen zien. Klinkt deze scène bekend? Dat komt, omdat deze scène zich halverwege de allereerste aflevering van Game of Thrones ook afspeelt. In aflevering 1 van het eerste seizoen brengt koning Robert Baratheon namelijk een bezoek aan Winterfell. We zien dan hoe Bran op de kasteelmuren klimt om de koning te kunnen zien aankomen en wanneer de koning Winterfell binnenrijdt, klimt Arya op een kar om over de menigte heen te kunnen kijken. Beide scènes worden zelfs voorzien van dezelfde soundtrack. Op de achtergrond hoor je in beide afleveringen namelijk de track "The King's Arrival" spelen. Is dit wellicht een teken dat Jon Snow, of Aegon Targaryen, uiteindelijk koning wordt en de Iron Throne bestijgt?

onbekendFoto: HBO

Hoe tem je een draak

Halverwege de eerste aflevering van seizoen 8 kunnen we zien dat Jon een ritje maakt op de rug van Rhaegal, een van Daenerys' overgebleven draken. Dit is iets waar veel fans al enige tijd op hoopten en speculeerden dat het zou gaan gebeuren. Jon en Daenerys maken een vlucht op de rug van Rhaegal en Drogon, vliegend over Winterfell en het besneeuwde landschap. Wanneer de draken landen, zien we Jon en Daenerys voor een waterval staan met een grot erachter. Daenerys vertelt Jon dan "We could stay here a thousand years. No one would find us," waarna ze elkaar omhelzen en kussen. Dit is een grote throwback naar de bekende scène uit seizoen 3, aflevering 5. In deze aflevering zien we hoe Ygritte, de Wildling en Jon's eerste liefde, Jon meeneemt naar een grot met een waterval erin. In deze grot verliest Jon zijn maagdelijkheid aan haar. Aan het einde van de scène zien we hoe Jon en Ygritte elkaar kussen in het water. Ygritte spreekt dan de woorden "Let's not go back. Let's stay here a little while longer."

onbekendFoto: HBO

Artistieke trekjes

Een goede aflevering van Game of Thrones bevat minstens één iemand die doodgaat. In aflevering 1 van seizoen 8 was dat Ned Umber. De jonge heer Umber wordt aan het begin van de aflevering terug naar zijn kasteel, Last Hearth, gestuurd om zijn leger naar Winterfell te sturen. Ned Umber komt daar wel aan, maar keert helaas nooit terug naar Winterfell. Wanneer Tormund, Berric en de rest vanuit Eastwatch naar Last Hearth vertrekken, komen ze daar Dolores Edd en de Night's Watch tegen. Zij zijn naar Last Hearth gegaan om het te onderzoeken, daar ze van mening zijn dat het leger White Walkers daar heeft toegeslagen. Wanneer ze samen verder het kasteel in lopen, zien ze hoe de jonge Ned Umber aan de muur is genageld, met een ring van afgehakte ledematen om hem heen. Dit beeld hebben we een aantal malen eerder gezien. De eerste aflevering begint met een soortgelijk tafereel. We zien dan hoe een lid van de Night's Watch in het bos op een ring van afgehakte lichaamsdelen stuit. In aflevering 3 van seizoen 3 zien we zo'n zelfde ring van afgehakte paardenhoofden wanneer Jon samen met Mance Rayder en de andere Wildlings op weg is naar The Wall. In de vijfde aflevering van seizoen 6 zien we stenen in een vergelijkbaar patroon om de boom van de Three Eyed Raven en de Children of the Forest staan. We leren in die aflevering tevens dat zij de eerste White Walker hebben gemaakt. Deze patronen komen ook terug in de grottekeningen die Jon aan Daenerys laat zien in de vierde aflevering van seizoen 7. Deze steeds terugkerende symboliek impliceert enerzijds dat de White Walkers geen hersenloze zombies zijn, maar een intelligente soort. Anderzijds wordt de dreiging van de Walkers steeds meer opgebouwd door deze subtiele waarschuwingen die zij overal hebben achtergelaten.

onbekendFoto: HBO

De eerste aflevering van seizoen 8 belooft in ieder geval veel goeds voor de rest van het seizoen. Heb jij ook zo genoten van de eerste aflevering van het laatste seizoen van Game of Thrones? Zijn jou nog andere dingen opgevallen die een bepaalde symboliek met zich meedragen?

Claudia Tjia Redacteur

Onze eigen Cloud heeft een hele andere missie dan Cloud uit Final Fantasy VII. Het is haar doel om je continu te voorzien van het meest verse en sappige nieuws. Is ze niet aan het tikken, dan slacht ze monsters, bevrijdt ze koninkrijken en komt ze jonkheren te hulp in epische JRPG’s.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord