Drie van die: Verbeteringen aan het Dashboard Xbox Live

Geplaatst: 13 maart 2019 12:00
-

Sinds de Xbox 360 heeft de console van Microsoft een dashboard volgepompt met allerlei handigheidjes, apps en instellingen die over meerdere tabbladen verdeeld zijn. Het verbaast mij echter hoe het huidige dashboard in elkaar steekt. Het is best een rommeltje geworden en in dat opzicht best een traag systeem op zich als je het mij vraagt. Wel krijgen we nieuwe Avatars, maar volledig zelf in te richten dashboards? Mwah. Half in te richten dashboards dan. Een overzichtelijke store? Nee. Nadruk op social? Ja, behoorlijk. Microsoft vraagt nog net niet je weer een kinect te kopen. Omdat het niet al te lang meer duurt, voordat de nieuwe console van Microsoft eraan komt, leek het mij eens goed om te kijken welke drie van die verbeteringen Microsoft aan het Xbox Dashboard mag maken.

100% volledig aanpasbaar

Het dashboard is mijn inziens sinds de ‘blinds’ (het gekleurde thema oorspronkelijk geleverd op de Xbox 360 zijn effectiviteit kwijt. Het huidige menu laat je weliswaar pins maken, maar slechts in beperkte mate. Je eigen achtergrond is tof, maar niet eens zo belangrijk. Ik zou volledige controle willen hebben over hoe mijn menu eruit ziet, precies zoals ik dat op mijn telefoon heb. Bepaalde apps of onderdelen wegstoppen die ik niet gebruik; de grote belangrijke apps en games juist prominent op mijn eerste scherm. Wat ik af en toe gebruik op een tweede secundair scherm. Als de store en social feed hun eigen scherm behouden, dan zou ik dat nog snappen, maar die twee kun je dan zelf ergens achteraan stoppen. Daarbij zit het Dashboard nu zo vol, dat de console vrij veel moet laden. Dit merk je vooral als je de store laadt. Het systeem vertraagt er enorm van. Dit had Microsoft veel beter kunnen oplossen door het, wederom vergelijkbaar met telefoons, veel minder met wat lijkt op bloatware te stoppen. En omdat je console continu verbonden is met het internet, moet het ook nog eens constant de meest relevante promoties en games laten zien. Bedoel, kom op zeg. Ik betaal al voor Xbox Live.

De store is een grote bende; ruim dit op

Waar de Xbox 360 versie een prachtige store had, met een onderscheid tussen Arcade en ‘echte’ games, kon je deze bovendien gewoon sorteren van A naar Z of op release. Simpel, eenvoudig en duidelijk. Maar wat voor gedrocht Microsoft er nu van heeft gemaakt is werkelijk bizar. De intuïtiviteit is ver te zoeken, laat staan de gebruiksvriendelijkheid. Tuurlijk, met een druk op de knop Y kan je zoeken. Maar het opvoeren van een game als Forza Motorsport 7 of Assassin’s Creed: Odyssey is gewoon langdurig en irritant. Microsoft bepaalt wat jij ziet. Dit is slim uiteraard, want zo focus jij op de zaken die (neem ik aan) het meest lucratief zijn voor hen. Persoonlijk zou het weer zoals eerst moeten zijn. Een duidelijk overzicht en onderscheid van de grote games, Indie’s en als Microsoft hun exclusieve titels wil uitlichten, zou ik daar nog vrede mee hebben. Het sorteren van games van A naar Z en op releasedatum is gewoon een must. Wat ik overigens wel goed vind, is de redelijk uitgebreide productpagina. Wel mogen daar meer plaatjes op geplaatst worden van de games. Die zijn op dit moment vaak beperkt tot vijf plaatjes en tevens traag met laden. Dus los dit wel op, voordat er meer op geplaatst wordt, zou ik zeggen.

Rot op met die Avatars

Dat zelfs Nintendo gestopt is met hun Mii’s mag een duidelijk signaal zijn toch? Alsjeblieft Microsoft, stop met deze onzin. Niemand zit elkaars avatar aan te gapen alsof we in Second Life zitten. Oh, die game/social omgeving is ook dood. Mijn punt dus precies. Ze stoppen tijd, geld en energie in de verkeerde zaken. Ik snap wel dat er weinig exclusieve games uitkomen van Rare, als er veel geld in hen werd gestopt en zij uiteindelijk verantwoordelijk zijn voor de creatie van Avatars. Yay. Zeker omdat streamen best wel een ding is, waarbij je jezelf volledig filmt, wat voor nut heeft een avatar dan nog? Het is ook niet zo dat in de games je je eigen avatar zichtbaar hebt tijdens een potje Call of Duty of Fortnite. Daar heb je je eigen personage, dus wederom de vraag welk nut dit nu heeft. In het begin van de Xbox 360 was het misschien leuk, omdat je bij het overzicht van je vrienden een soort van persoonlijke ruimte kreeg. Dit ging vergezeld met eigen achtergrond en animatie (mits je deze gekozen had), maar je raadt het al: ook dit bestaat niet meer.

Kortom, dit zijn mijn drie punten die voor de opvolger van Microsoft zeker op orde moet hebben. Eigenlijk mag het nu al. Ok, ok ze voeren nu al twee keer per jaar updates uit en dat doen ze best goed. Maar wat mij betreft mag het dashboard flink op de schop. Wat jullie?

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord