Drie van die: Vette anime films

Geplaatst: 20 september 2018 14:00
Aangepast: 14 oktober 2022 21:49
-

Met de Tokyo Game Show als inspiratie dacht ik aan wat typisch Japans is. Hoe kan het dan ook anders dat we uitkomen op anime. Persoonlijk heb ik de guilty pleasure dat animefilms best vet kunnen zijn. Toen ik jonger was heb ik er dan ook een behoorlijk aantal gekeken. Wat mij trok aan deze films is dat verhaallijnen, hoewel soms bizar, van hoog niveau zijn. Menig Hollywood-film kan nog een puntje zuigen aan de verhaallijnen, ethiek en filosofische thema’s die vaak op het netvlies geprojecteerd worden door de Oosterse tegenhanger. Toevalligerwijs heb ik er drie uitgekozen die of al een Hollywood release hebben, binnenkort uitkomt of waarvan er zelfs één in de maak is. De ‘echte’ versie heb ik niet gezien omdat ik huiverig ben dat deze gigantisch afbreuk doet aan het origineel. Om niet verder af te dwalen, hierbij mijn drie van die vetste anime films.

Ghost in the Shell

Hoe kan het ook anders. De anime is gebaseerd op de gelijknamige manga en heeft in 1995 zijn eerste film gekregen. Donders, wat is het een vette film. In het kort gaat het verhaal over androïde Majoor Motoko Kusanagi. Motoko is ontzettend geavanceerd en een androide met een eigen bewustzijn. Sterker nog, haar bewustzijn is zo geavanceerd dat zij zich afvraagt wat haar bestaan inhoudt en of zij ondanks haar bewustzijn, menselijk is. De titel slaat dus ook op haar Ghost (haar geest, bewustzijn) in haar robotische lichaam, haar Shell. Parallel aan dit verhaal is haar jacht op de Puppet Master. Dit blijkt een zeer geavanceerde kunstmatige intelligentie te zijn die veelal androïdes hackt en overneemt. Als je de film vandaag de dag zou kijken, zou je haast niet doorhebben dat deze film alweer 23 jaar oud is. Er is een tweede film gemaakt, die visueel overdonderend is en er waanzinnig uitziet. Persoonlijk vind ik hem wel beduidend minder en lastiger te kijken. De series Stand Alone Complex (aanrader!) en Stand Alone Complex Solid State Society gaan dieper in op het verhaal en zetten het thema voort. Een weekendje bingen is echt een aanrader met deze films en series alleen. De Holldywood-versie heb ik nog niet gezien en voorlopig houd ik dat lekker zo.

Akira

Wow. Dit is simpelweg enerzijds een bizarre film en anderzijds een zeer vette science fiction anime. Akira komt oorspronkelijk uit 1988 en dat is vandaag de dag wel heel goed te zien. Als we puur de film beoordelen op de animatie, dan is het waanzinnig knap wat men hier heeft geproduceerd. Akira vertelt het verhaal van een futuristische Neo Tokio waar een motorbende (met de nog steeds iconische motor) geleid door Kaneda in aanraking komt met een militair experiment, genaamd: Akira. Tetsuo, een beetje de slome van de groep, verkrijgt de krachten van dit experiment en hierdoor is er stront aan de knikker. Het verhaal kan best complex worden, zeker omdat de vertaling naar het Engels niet altijd even correct lijkt. Beter is het om de oorspronkelijke versie te kijken met Engelse of Nederlandse ondertiteling. Deze film wordt ook door Hollywood aangepakt en staat in de pijplijn voor een release. Juist omdat het een vrij complexe film is, ben ik zeer huiverig voor het eindresultaat.

Battle Angel Alita

Deze film, oorspronkelijk uitgebracht in 1993, heb ik ooit gezien en heeft een indruk achtergelaten als een bikkelharde knokpartij. Zoals je mag verwachten gaat het verhaal over Alita. Dit is een robot die gevonden wordt door Dr. Ido. De dokter is een begaafd technicus en beseft wat zij is. Hoewel Alita geen geheugen meer heeft, wordt al snel duidelijk dat zij een waanzinnig geavanceerde vechtrobot is. In de verdorven stad van de 26e eeuw is vrijwel iedereen een cyborg. In haar geval is het niet anders, maar toch is Alita speciaal en velen weten dit en willen haar techniek bezitten. Oftewel, Alita moet dood. Kapot. Hoe werkt dat eigenlijk bij een androïde? Afijn, ook deze anime is gebaseerd op een manga en komt dit jaar uit als Hollywood-film waarvan de titel dus lichtelijk anders is, namelijk: Alita: Battle Angel. Hier heb ik nog wel enigszins een goed gevoel bij, gezien de acteurs en regisseur. De trailer lijkt een goede indruk te geven, maar of ik hem ga kijken? Ik durf het niet te zeggen. Het origineel is waanzinnig grof en ga er maar voor het gemak vanuit dat de Hollywood-versie het wat nuanceert.

Wat is jouw favoriete anime/ animefilm? Laat het weten in de reacties!

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord