Drie van die: Vette tracks voor op de tracks

Elke dag rijd ik de A12 af op weg naar het werk. Telefoon verbinden met de auto, Spotify aan en zoals Jebroer zou zeggen, gaan met die banaan. Staat overigens ook in mijn Spotifyplaylist. Tijdens het rijden viel mij op dat er een aantal nummers tussen zitten die ook voor games met voertuigen ontzettend lekker zouden klinken. Mijn playlist bestaat uit echt de meest uiteenlopende genres. Van hiphop uit de jaren '80 en begin '90, tot metal, punk en rock. Om vervolgens 180 graden te draaien naar de hardere dance stijlen waarvan met name hardstyle het meest vertegenwoordigd is, tezamen met subground, dubstep en hardcore. Je merkt, ik heb een brede smaak zolang het maar stevig is. Tijdens het rijden kwam ik op het idee om mijn drie van die te baseren op tracks die perfect bij bepaalde games passen met als voorwaarde dat de auto's de hoofdrol spelen, waar je ook tegelijk een goed potje kan scheuren. Gezien het najaar waar een aantal dikke racegames uit zijn gekomen, daarom deze drie van die vette tracks voor op de tracks.

Metallica - Fuel

Tja, deze is zo voor de hand liggend, maar verdorie wat een heerlijk nummer is dit. Metallica mag geen onbekende zijn (mag ik hopen) en dit nummer gaat, hoe toepasselijk, over wagens. Het nummer zit briljant in elkaar. De opening give me fuel, give me fire, give me that which I desire, is het sein om los te gaan met de gitaar en drums. Het tempo van het nummer is hoog, maar zodra het refrein er in komt, verandert het ritme en tempo met een heerlijke kickdrumpartij eronder. Dat is maar goed ook, want het agressieve van dat drukke deel heeft me doen bepalen welke games hierbij het beste passen, namelijk Grand Theft Auto V, Twisted Metal, Carmageddon. Zie je het patroon? De games combineren racen (voornamelijk op de openbare wegen) met een gezonde dosis actie en geweld. Het karakter van dit nummer past er perfect bij. Het ene moment ben je rustig aan het cruisen door Vinewood of Bleak City en kabam! Daar ligt weer een auto in puin (die van jou of de ander maakt in dit geval even niet uit) of heb je een heist uitgevoerd. Dit nummer past daar perfect bij naar mijn mening.

Knife Party - Bonfire

De meeste mensen kennen het (misschien wel legendarische) dubstepnummer tijdens het verbranden van de wietplantage in Far Cry 3, Make it bun dem van Skrillex & Damian "Jr Gong" Marley. Voor dat nummer heb ik echter een dikkere tegenhanger, namelijk Knife Party met Bonfire. Beetje dezelfde reggae sfeer door de vocalen, worden ondersteund door dikke distorted kicks. Vervolgens bo-bo-bo-bo-bo Bonfire! En daar komt het dubstep gedeelte waar de zware basslijnen op een gegeven moment overlopen in een relaxte trompetmelodie. Ook dit nummer heeft een crescendo waar een sfeer in zit van spanning en sensatie, vooral door de tussentijdse opbouw. Games die hierbij passen? Need for Speed (achtervolgingen jonguh!), Forza Horizon en The Crew. Het vrij racen in deze grote werelden, terwijl je specifiek met racen het verhaal doorloopt (dus in tegenstelling tot bovenstaande voorgangers zonder bloederig geweld) vraagt om nummers met voldoende, doch gematigde, snelheid. De opbouw van een race tot het punt dat je nipt als eerste over de finish bent gekomen in Forza Horizon of de politie hebt ontweken na een lange zenuwslopende achtervolging in Need for Speed, past goed bij de ontlading wat in dit nummer goed naar voren komt.

Kraantje Pappie - School is weer begonnen

De schoolbel waarmee dit nummer begint, is als een startschot voor een race om vol gas weg te scheuren. Wat ik zo vet vind van dit nummer, is de hiphopsfeer (de producer erachter is ook die van Noisia, lees: dikke dubstep). Het heeft wat episch en relaxts tegelijkertijd. Dit doet mij denken aan potjes multiplayer met voertuigen waar je moet strijden om de overwinning. Dus als je die drie ballonnen hebt weggeknald in Mario Kart, het winnende doelpunt maakt in Rocket League of je tegenstanders van de baan hebt gerost in Burnout, is het tijd om te shinen en te posen zoals een echte bling bling rapper bètaamt. Juist ja. Jij leest hen tenslotte wel de les, jij stuurt ze wel terug naar de schoolbanken of laat ze nablijven om na te denken over welke fouten zij hebben gemaakt die hen de overwinning hebben gekost. Trouwens, het nummer doet me denken aan de spandoeken die Veilig Verkeer Nederland jaarlijks ophangt in de wijken waarop staat De scholen zijn weer begonnen. Maar auto's en kinderen is geen goed verband, ahum. Eervolle vermelding waar dit nummer ook erg goed bij past is Grand Theft Auto San Andreas. Maar ja, het is geen N.W.A uiteraard.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?