eSports: LEC Summer Split 2021 finale in Pathé

Geplaatst: 3 september 2021 09:00

Afgelopen zondag vond de LEC Summer Split finale plaats, oftewel de finale van het Europese Kampioenschap van League of Legends. Vanwege een samenwerking met Pathé was het mogelijk om de finale in een aantal bioscopen in Nederland te bekijken. Rotterdam spande de kroon, want het net opgerichte Go!Gaming had daar ook nog een klein toernooi georganiseerd. Ik mocht daarbij aanwezig zijn en heb de finale op het grote scherm mogen bewonderen.

Een verschil in de voorbereiding

Fnatic en Mad Lions hadden gedurende de Summer Split hun eigen specifieke problemen. Fnatic liet Selfmade naar Vitality vertrekken en vertrouwde erop dat Bwipo de rolwisseling naar jungler kon maken. Dit gaf ruimte voor een nieuwe toplaner en de negentienjarige Adam tekende dan ook een contract bij Fnatic. Het is niet verwonderlijk dat de games tijdens de Summer Split niet altijd even soepel gingen en dit zorgde ervoor dat Fnatic terecht kwam in de Lower Bracket van de play-offs. Om uiteindelijk in de finale te komen moest Fnatic vier series winnen en dat hebben ze ook voor elkaar gekregen. Vitality, Misfits, G2 and Rogue werden verslagen en uiteindelijk speelde het team achttien games, wat hetzelfde aantal is als de games in de gehele reguliere Summer Split. Nog nooit wist een team vanuit de Lower Bracket zo ver te komen. Als klap op de vuurpijl werd Adam zondag ook nog eens benoemd tot Rookie of the Split. Door de lange weg die Fnatic moest afleggen wisten ze als team te groeien en dat was goed zichtbaar tijdens de play-offs, maar of dat genoeg was om de finale tegen Mad Lions te winnen lees je zo.

De voorbereiding van Mad Lions was een stuk eenvoudiger. Tijdens de Summer Split duurde het even voordat het team weer op niveau was, maar dat is niet ongewoon na een evenement als MSI dat plaatsvindt tussen de Spring Split en Summer Split. Mad Lions wist dan ook als derde te eindigen en kreeg daardoor een plek in de Upper Bracket. Mad Lions versloeg in de Upper Bracket G2 Esports met een score van 3-1 en vervolgens Rogue met een snelle 3-0. Hierdoor hoefde Mad Lions maar zes games te spelen en hadden ze alle tijd om zich voor te bereiden op de finale. Ze hadden dus ook de tijd om de achttien games van Fnatic te analyseren en met een gameplan te komen. De jonge organisatie won in 2021 al de Spring Split en aasden op de trofee van de Summer Split. De problemen die ze in het begin van de Summer Split hadden waren in de games van de Upper Bracket al weggewerkt. Mad Lions had op papier in ieder geval de overhand. De toplaner Armut werd de afgelopen weken gecoacht door Visiscazi en Humanoid wordt gezien als de beste midlaner van Europa. 

Mijn voorbereiding van de finale zag er net wat anders uit. Uit een samenwerking met H20 en Pathé is de organisatie Go!Gaming ontstaan. Om de fans alvast klaar te stomen voor de finale was er dan ook een toernooitje georganiseerd. De League of Legends spelers zijn er wel bekend mee, want het was een 1vs1 toernooi. Op de map Howling Abyss gingen spelers met elkaar de strijd aan om als eerste de turret te vernietigen, honderd CS te halen of de tegenstander te doden. Daarnaast kon je ook nog als Max Verstappen racen. Er waren veel mensen, dus veel heb ik niet gespeeld en dat is maar goed ook. Ik heb al flink wat maanden geen League of Legends aangeraakt dus was vast en zeker ingemaakt. Voor de winnaars van het toernooitje was er nog een prijs en tijdens de loterij net voor de finale had iedereen kans om iets te winen. Bij binnenkomst kreeg iedereen in ieder geval een schuimhandje om mee te zwaaien en te klappen tijdens de games.

Een zaal vol fans

League of Legends zorgt altijd voor sensatie en al helemaal als je met een groep de series op het grote scherm bekijkt. Het was dan ook leuk dat de groep bestond uit Fnatic en Mad Lions fans, waardoor er altijd geluiden uit de zaal kwamen. Beide teams staan bekend om hun gevechten dus het zou sowieso al een spannende wedstrijd worden. Ik wilde graag de volle vijf games, maar uiteindelijk werden het er vier. Hierdoor was het alsnog een lange avond met vier mooie games en was ik voornamelijk te spreken over de opening van de finale.

Gewoonlijk vindt de finale van de Summer Split plaats in een stadion in een Europees land. Vanwege COVID-19 werd de finale gehouden in de LEC-studio in Berlijn en mocht er ook geen publiek aanwezig zijn. Hierdoor is het lastig om groots uit te pakken met een opening, maar het is overduidelijk dat ze het geprobeerd hebben. De opening begon dan ook met de coach van Mad Lions die de trofee meebracht en plaatste op een voetstuk. Daarna werd het nummer Champion gezongen van LUMIX, Orange Inc, Seb Mont, waarvan de dj LUMIX aanwezig was. De twee danseressen die aanwezig waren representeerden de twee teams en we konden kort genieten van luchtacrobatiek. Het echte kippenvel moment begon toen de shoutcaster Drakos een korte toespraak hield, waarna hij elke speler apart aankondigde. De spelers moesten vervolgens even poseren en mochten toen naar het podium lopen. Nadat de teams volledig en wel op het podium stonden, was het aan de shoutcasters en colorcasters Medic, Vedius en Caedrel om de pick en ban fase van de eerste game te bespreken en te analyseren.

Een bloedige finale

Een League of Legends finale bestaat uit een best of five, wat betekent dat een team drie games moet winnen. De eerste game was al flink bloederig en vooral Hylissang liet zien waarom hij zo gevaarlijk is op de Thresh. Iedereen die Fnatic kijkt, weet dat Adam zich vaak opoffert voor het team en hij moest dan ook flink wat ganks verduren. Door de Baron te verslaan probeerde Fnatic de winconditie te pakken, maar vier van de vijf spelers moesten dit met hun dood bekopen. De schade die Upset met de Ashe en Nisqy met Cassiopeia deed was niet genoeg, want Mad Lions waren sterker in de teamgevechten. Na 35 minuten wist Mad Lions dan ook de base van Fnatic te vernietigen en wonnen ze de eerste game met toch een flinke overhand. De tweede game was een compleet ander verhaal. Upset verraste iedereen door de Vayne te kiezen, waardoor de botlane bestond uit Vayne samen met Rakan. Nisqy daarentegen kreeg de beruchte Twisted Fate. Hoewel het lastig is om Vayne te spelen, wist Fnatic in de eerste minuut al de botlane van Mad Lions een kopje kleiner te maken. Die voorsprong zorgde ervoor dat Vayne wel degelijk nuttig was in de game en Fnatic heeft die voorsprong ook niet meer laten gaan. Aan het eind was het toch nog even spannend, want Fnatic begon op minuut 28 aan de Baron. Eloyoya, de jungler van Mad Lions, was echter nog in leven en wist de Baron te stelen. Fnatic had dit nooit moeten toestaan, maar doordat ze zich focusten op de Baron was de ruimte er. Voor de game maakte het uiteindelijk niet heel veel uit, want Fnatic wist het alsnog dominant te eindigen. De verliezer van een game mag kiezen aan welke kant hij wil spelen. Je hebt namelijk de blauwe en rode kant. De blauwe kant mag als eerste een champion kiezen in de pick en ban fase en tijdens de play-offs is gebleken dat dit de sterkste kant is. Zowel Mad Lions en Fnatic wisten in deze serie hier dan ook op te winnen.

Niet heel verrassend koos Mad Lions dan ook voor deze kant voor game drie. Carzzy deed zijn naam eer aan en besloot om Ziggs als AD carry champion te kiezen. Ziggs wordt zelden gekozen, maar was zeer nuttig in de teamgevechten. Net als game twee koos Armut voor de Gangplank, die vooral in game drie ontzettend vervelend was voor Fnatic. Telkens wanneer Fnatic probeerde om een rij van minions te begeleiden naar de turret en de turret te vernietigen, gebruikte Armut de ultimate van Gangplank. Dit zorgde ervoor dat de minions stierven en de snelle push direct stopte. Game drie begon redelijk goed voor Fnatic, maar juist omdat het behalen van objectives lastig was, had Mad Lions de controle over de game. Met het verslaan van de Baron wist Mad Lions dan ook de game te eindigen. Game vier ging voor Fnatic niet veel beter. Humanoid liet met de Leblanc zien waarom hij momenteel de beste midlaner van Europa is, terwijl Nisqy geen sterk optreden liet zien met Irelia. Met Xayah en Rakan in de botlane probeerde Fnatic via deze weg te winnen, maar Mad Lions zorgde ook in game vier ervoor dat Adam geen rust had in de toplane. Hierdoor liep de toplaner van Fnatic al snel achter qua items en levels. Fnatic probeerde met verschillende gevechten de controle nog terug te pakken, maar deze waren chaotisch en Mad Lions kwam telkens als winnaar eruit. Niet geheel verrassend, want Mad Lions is een team dat ontzettend goed is in de midgame en in teamgevechten. Na 23 minuten was de game volledig in handen van Mad Lions en na dertig minuten was game vier afgelopen. Met een eindstand van 3-1 voor Mad Lions mochten zij als team de trofee omhooghouden en genieten van hun tweede titel.

Afbeeldingen komen van de LEC stream en zijn gemaakt in de bioscoop Pathé Schouwburg in Rotterdam

Bron: Pathé Rotterdam en LEC

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot League of Legends

Series

-

Uitgever

Riot Games

Reviewscore

-

Platforms

Pc

Releasedatum

29 oktober 2009

Ontwikkelaar

Riot Games

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord