Feature: Behind closed doors bij Electronic Arts

Geplaatst: 17 augustus 2011 23:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Electronic Arts heeft het op de gamescom van dit jaar goed voor elkaar. De ene na de andere topper komt voorbij als je bekijkt wat voor games de uitgever dit jaar allemaal in Keulen heeft weggezet. Een drietal voorbeelden zijn Battlefield 3, Mass Effect 3 en Need for Speed: The Run. Alleen daar zou je al voor naar Keulen afreizen, toch? Niet? In dat geval heeft EA gelukkig nog veel meer titels die ze dolgraag aan je willen laten zien.

In dit artikel vind je korte indrukken van enkele games van EA. In de loop van deze en volgende week kun je uitgebreidere previews en verslagen van speelsessies verwachten.

The Secret World (TSW) is één van die games die wordt ondergesneeuwd door de andere knallers van Electronic Arts. Toch geeft de trailer die EA op haar persconferentie heeft laten zien genoeg redenen om toch naar deze MMO uit te kijken. In TSW ben je lid van één van de drie groeperingen in de game, namelijk de Illuminati, de Templars of de Dragon. In feite strijden alle partijen om hetzelfde doel - het redden van de aarde - maar ondertussen woedt er onderling een hevige strijd. De missies die je kunt spelen zijn in hoofdlijnen allemaal hetzelfde, maar je uiteindelijke beleving hangt af van de groepering waarmee je speelt. Deze missies draaien vaak om het veroveren (of heroveren) van bepaalde plaatsen op de wereld waar iets kostbaars te verdienen valt. Al met al is TSW een game om zeker niet links te laten liggen.

Mass Effect 3 is de game waarin je niet speelt als de hoofdrolspeler, maar waarin jij daadwerkelijk de hoofdrolspeler bent. Tenminste, dat is wat de ontwikkelaars erover beweren. En laten we eerlijk zijn: door het feit dat je in elk volgend deel van de serie door kon spelen met je eigen karakter is er in ieder geval een band ontstaan tussen jou en Commander Shepard. In Mass Effect 3 begin je aan de laatste oorlog, de Galactic War, waarbij jijzelf beslist hoe die afloopt. Volgens de developer wordt die strijd niet makkelijk, zeker door het feit dat ze hebben gezegd dat "veteran the new normal" is. Daarnaast heeft de game een environment waarmee je veel meer kunt dan voorheen, een levelsysteem dat uitgebreider en tegelijkertijd overzichtelijker is dan ooit en waarbij de vrijheid die je krijgt centraal staat.

Een oude serie is terug van weggeweest. EA heeft de persconferentie van afgelopen dinsdag aangegrepen om te vertellen dat ze bezig zijn met een nieuw deel in de FIFA Street serie. Met deze titel willen ze weer terug naar het realisme dat de serie ooit had, en na een korte speelsessie denk ik dat ze dat in ieder geval wel gaat lukken. Je kunt in deze nieuwe footie - die overigens wordt gemaakt door de makers van FIFA 12 - spelen met de beste clubs en spelers van de wereld. Het aantal tricks dat je tot je beschikking hebt om de tegenstander in het ootje te nemen ligt twee keer zo hoog als het aantal van FIFA 12. Alleen al die vette passeerbewegingen maken het de moeite waard om deze game in de gaten te houden.

Lees meer