Check hier alle The Game Awards 2023 content

Film: Bumblebee

Roll out! Er is recentelijk weer een Transformers film in de bioscoop geweest. Niks nieuws, zullen veel mensen denken. Echter is er juist veel nieuws, want de regie is het voor eerst niet in handen van Michael Bay. Daarnaast lijkt heel de film ook niet voor de grote lompe massa gemaakt, maar meer voor de jeugdige aardbewoner. De film heeft ook geen Bay-titel zoals “Transformers The Prequel: Dark of the Fallen Precursor Knight of Doom”, maar simpelweg Bumblebee. Zouden we dan echt een degelijke Transformers film krijgen? Of is het een drol in disguise?

Michael B-films

Dat de gemiddelde Transformer liefhebber geen fan is van de Michael Bay films, is vrij algemeen bekend. Als groot Transformers liefhebber ben ik ook geen fan van de films, al vind ik zowel de eerste als de vierde film aardig te pruimen. Daarnaast vind ik menig Bay-former design juist wel wat hebben, ook al had het voor mij niet gehoeven. Meneer Bay is volgens meeste mensen qua filmstijl ook een gevalletje “love it or hate it”. Dat heb ik echter niet, want naast dat ik vaak zijn visie ordinair en shit vind, zijn er ook goeie factoren aan zijn visie.

Michael Bay heeft ook goede films gemaakt, zoals The Island. Wat hij in elk geval als geen ander durft te doen, is het toveren van ontzettend grootse actie spektakels op het zilveren scherm. Echter is het wellicht niet eens Michael Bay's visie die de Transformers films zo matig maakt. De Transformers films worden namelijk ook geplaagd door (in de meest delen) een idioot slecht geschreven script. Met name de tweede film wist dermate grote plotgaten te creëren dat het een singularity veroorzaakte en menig bioscoopzaal en bezoeker is daarom niet langer meer onder ons. Nu met de nieuwe Bumblebee film krijgen we ook nog mooie actie spektakels te zien, kan ik alvast verklappen, maar het is allemaal iets minder idioot en frequent.

Bumble B-movie?

Dan is er nu eindelijk de zesde Transformers film met onze Michael Bay enkel als producer aanwezig en hebben we de verse regisseur Travis Knight in de regiestoel zitten. Bumblebee is daarnaast ook een film die meer gericht is op de jongere filmbezoeker (met hoger IQ). Deze man heeft voor Bumblebee slechts één andere film gemaakt: Kubo and the Two Strings. Dit is echter wel een hele goeie film en dat geeft ook daarom veel hoop voor Bumblebee. Daarom durfde ik het ook aan om deze film in de bioscoop te gaan kijken. En bay oh bay, daarmee heb ik een goeie inschatting gemaakt! De film geldt als een prequel op de Bay films, al lijkt het meer op een soft reboot. Inmiddels is er ook al nieuws naar buiten gekomen dat de Bumblebee film inderdaad zal gelden als een reboot van de Transformers filmreeks. Dat is zeer heugelijk nieuws, in mijn ogen.

Dan naar het verhaal. Bumblebee komt in de jaren '80 als soort van scout op Aarde terecht, waarbij hij als enige Transformer op onze planeet zit. Uiteindelijk weten ook twee Decepticons op Aarde terecht te komen en die boefrobots gaan gelijk jagen op onze trouwe gele Autobot. Ze vertellen aan de mensen (lees: United States Army and Secret Intelligence) dat die ene gele Transformer een heuse slechterik is, wat ze natuurlijk gelijk geloven, op John Ce na dan. Maar eigenlijk is dit bijna meer een subplot, want hoofdzakelijk volg je eigenlijk hoe Bumblebee in aanraking komt met een meisje genaamd Charlie, supergoed gespeeld door Hailee Steinfeld, en hoe ze vrienden worden. Je volgt verder vooral Charlie’s lastige puberleven en hoe Bumblebee voor haar als een soort van redding komt. Dit is erg mooi gebracht, al lijkt het ontzettend veel op hoe het ook allemaal gaat in E.T., zoals veel mensen hebben opgemerkt. Als groot liefhebber van de E.T. film heb ik er zelf echter geen moment mij hier aan geërgerd en vind ik dat de insteek en het verloop van veel scènes toch verschil genoeg maken.

Het totale bumblebeeld

Qua gehele pacing laat Travis Knight vooral zien dat hij een goede filmmaker is, want geen scene duurt te lang, nergens zitten nutteloze stukken en je blijft als kijker constant geboeid. Er zit wel een gek plotfoutje ergens in het midden, maar dat is meer komisch dan dat dit de film slechter maakt. De openingsscène op Cybertron deed mij bijna huilen van geluk. Om zo prachtig en gedetailleerd mijn ultieme jeugdsentiment op het zilveren scherm getoverd te zien. Ik durfde niet op te hopen dat dit ooit zou kunnen gebeuren. Alles is gemaakt met het hart op de juiste plek en met oog voor detail.

De film speelt in de jaren '80 af en men heeft ook echt zijn best gedaan die tijd goed weg te zetten. De dikke jaren '80 sfeer met idem dikke jaren '80 muziek zit er dik bovenop, maar nergens voelt dit overdreven of niet authentiek. Naast een paar overbekende krakers uit die tijd worden ook de oortjes gestreeld met de minder bekende muziek uit de “greaties”. Pas toen de credits begonnen te rollen kwam er een irritant nummer, en ja hoor, dat was dus een verse pop-drol van één of andere kut-popartiest van vandaag de dag die veel te veel geld heeft gekregen om daarmee met het verlaten van de zaal onze oren te kunnen verkrachten na het zien van een audiovisueel spektakel van niveau.

EINDOORDEEL VAN PETER SCHEFFER

Bumblebee is een goede Transformer film. Maar nog beter: het is een mooie familiefilm met een groot hart. Uiteindelijk is het allemaal niet bijster origineel wat er in de Bumblebee film gebeurt, want iedereen kan al redelijk raden hoe de film tot zijn conclusie zal komen. Toch wil dat niet zeggen dat de weg die we met Charlie en Bumblebee afleggen er eentje is die je niet met plezier en vol vermaak aflegt. De hoofdpersonen (ook de Transformers dus!) zijn allemaal mooi geportretteerd en echte karakters, maar ondertussen zijn de slechteriken nog wel lekkere snode boeven. Dikke aanrader dus en het is ook erg fijn om te horen dat men bezig is met een vervolg. Als dit vervolg in dezelfde handen blijft als de makers van deze film, dan zit dat zeker wel goed. 2 april verschijnt de Bumblebee film op DVD en Blu-Ray.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?