Film: Star Wars: The Rise of Skywalker - Het einde van een tijdperk

Geplaatst: 18 december 2019 00:01
Aangepast: 18 december 2019 20:40
-

Zo'n 42 jaar geleden veroverde George Lucas met Star Wars IV: A New Hope de wereld. Toen niet wetende dat die film de eerste uit een reeks van negen zou zijn. Dit jaar - in 2019 - komt er uiteindelijk toch een einde aan de Skywalker saga met Star Wars IX: The Rise of Skywalker en is het tijd om het boek te sluiten. Star Wars XIII: The Last Jedi werd behoorlijk gemengd ontvangen en wist niet geheel aan de verwachtingen te voldoen. Weet J. J. Abrams met dit laatste deel een waardig einde te breien aan één van de meest geliefde filmseries aller tijden?

De saga gaat verder

Ik stipte het in de intro van dit artikel al even aan, maar Star Wars is inmiddels al 42 jaar oud. Aan de ene kant is het dan best fijn om eens iets af te kunnen sluiten, maar aan de andere kant is dat toch ook best wel jammer. Ik vond The Last Jedi niet heel slecht, maar ook niet geweldig en was dan ook op voorhand een beetje bang voor een anti climax. Gelukkig kan ik vast verklappen dat J.J. Abrams het in dat opzicht uitstekend heeft gedaan. Veel vragen die zijn blijven hangen na The Force Awakens en The Last Jedi worden nu eindelijk beantwoord en ook op een goede manier. Zo komen we met deze laatste film te weten waar Rey haar roots liggen en wie ze nu eigenlijk is.

Vrijwel direct vanaf het begin gaat de film in een soort stroomversnelling dat bijna de hele film voortduurt. The Rise of Skywalker zit volgepakt met actie en avontuur, waardoor de zit zit van bijna 2,5 uur korter aanvoelde. De gehele film zit vol met leuke humoristische stukken en de bromance tussen Finn en Poe is voelbaar. Helaas kan ik niet zeggen dat alles even goed heeft uitgepakt. Bepaalde beslissingen snap ik niet helemaal en ook een aantal personages lijken er slechts tussen gewurmd te zijn om de film te vullen. Erg zonde als je het mij vraagt, want het doet af aan de algehele feel van de film.

Oud & Nieuw

Zoals je mag verwachten van een film die een saga van negen films afsluit, passeren heel veel oude bekenden de revue. Natuurlijk schitteren Rey, Finn, Poe, Chewbacca, R2-D2 en C3PO weer in dit nieuwe verhaal, maar is er ook weer ruimte gemaakt voor leuke nieuwe personages en kleine gastrollen van karakters uit eerdere delen; zoals Maz Katana bijvoorbeeld. Ook oud gedienden Princess Leia, Luke Skywalker en Han Solo zijn weer van de partij en ik heb bovendien erg genoten van Babu Frik en de droid D-O. De personages in de film zijn veelzijdig en uiteenlopend, zoals we dat eigenlijk van alle Star Wars-films wel gewend zijn. Toch kan ik er niet onder uit dat er ook personages ontbreken die eigenlijk een rol hadden verdiend.

Het verhaal van de film neemt wat wendingen die anders hadden gekund, maar steekt over het algemeen goed in elkaar. Kylo Ren is er alles aan gelegen om Rey over te laten stappen naar de Dark Side en de twee hebben dan ook een aantal epische gevechten met elkaar gedurende de film. Alles leidt uiteindelijk naar een ultiem gevecht tussen de Jedi - of wat er nog van over is - en de Sith. Het lot van het gehele universum ligt op het spel en dat is goed af te zien aan de urgentie binnen het gevecht dat zich afspeelt. Uiteindelijk bedient de film de fans in vrijwel alle opzichten en denk ik dat de liefhebbers van Star Wars iets heel moois voorgeschoteld krijgen.

Eindoordeel van Patrick Lamers

Star Wars: The Rise of Skywalker is een genot om naar te kijken een een waardige afsluiter van de saga. Ik heb genoten van de cast en het verhaal en ook de ultieme afsluiting voelde episch aan. J.J. Abrams heeft een paar steekjes laten vallen, maar mag terugkijken op een goede trilogie. Ga er maar aan staan; een vervolg geven op zes Star Wars-films van George Lucas. Ik geef het je te doen. Ik heb gelachen en kan me voorstellen dat er fans zijn die erg ontroerd raken door de film. De Skywalker saga is ten einde, maar gelukkig kunnen we het altijd nog eens terugkijken.

Patrick Lamers Hoofdredacteur

Als Hoofdredacteur zijnde is Patrick altijd op de hoogte van de laatste nieuwtjes. Denk jij met een dikke scoop te komen, dan is Patrick je geheid al voor. Deze turbopapa’s gameverslaving begon ooit met DKC en The Legend of Zelda, maar kent vandaag de dag geen grens! Zelfs een tweeling in de luiers weet hem niet van zijn passie weg te houden.

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord