Gamescom: New Nintendo 3DS

Geplaatst: 27 februari 2015 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Mij was gevraagd om Nintendo's nieuwe handheldupgrade te reviewen. Dit is omdat ik als enige van de redactie zo gek was om gelijk het nieuwe 3DS-systeem te kopen, welke verwarrend New 3DS draagt als officiële productnaam. Hoe gaat iemand deze straks in Engelstalige landen verkopen op eBay? New New 3DS en Used New 3D? Heerlijk, dat vooruitzicht van onduidelijkheid en chaos. Net wanneer je dacht dat Xbox One op de eerste plek (aha!) zou blijven staan van verwarrende gameproductnamen

Ongeduld is een vieze zaak?

Ik was van plan eerst even te wachten, totdat ik als Zelda-liefhebber zag dat er exclusieve Zelda-producten bij gepaard uitkwamen. Een speciale New 3DS XL-uitgave kon ik nog afwijzen, want ik heb al een 3DS XL van A Link Between Worlds. Maar toen zag ik dat een New 3DS met Majora's Mask en een speciaal beeldje van Skull Kid kwam, en ging ik toch overstag. De te importeren versie van Majora's Mask waar dat beeldje bijzit kost een fortuin en komt met een lading meuk die niet boeit, dus ik dacht: nou vooruit, alles wat ik zoek zit in dit pakket: de nieuwe 3DS op normaal formaat met los Majora's Mask, en dan nog een tof beeldje erbij. Ben ik er toch weer ingetuind, of was het de uitgave waard?

Laat ik eens alle punten af gaan die nieuw zijn aan de New 3DS, en gelijk zeggen wat hier wel of niet goed aan is.

1. Head tracking voor stabieler 3D beeld

Het 3D-focuspunt verplaatst zich mee met jouw visie. Hoe kan dat? Er zit naast de camera een kleine sensor die kan zien waar je met je hoofd zit (in gameland, en niet in de boeken in ieder geval). Het is gelijk te merken dat het echt stukken beter werkt, zolang je niet als een stokerig pubertje zo debiel mogelijk gaat doen om te kijken of het zo ook nog werkt. Nee, als je je hoofd op en neer beweegt als een speedjunk op een rave-party, dan werkt het inderdaad niet.

2. C-stick en twee extra L- en R-knoppen bovenop

Het rechterpookje waar iedereen al op zit te wachten sinds dat het eerste model is aangekondigd. In een al oude column van Klaas zegt hij al dat er vast zo'n 3DS-model zou komen met een rechterpookje. Nou, hier is hij dan! Het is echter een gevoelsknopje zoals op oude laptops, maar ik moet zeggen dat het goed werkt. Gelukkig maar, want anders was heel het apparaat een vrij nutteloze upgrade ten opzichte van de Old 3DS modellen.

Met naast de C-stick de extra L- en R-knoppen bovenop toegevoegd is daardoor de lelijke maar wel zeer ergonomische appendix verleden tijd. Alle games die ontwikkeld zijn met deze extra pook en L- en R-knoppen zijn in volle glorie te spelen op de New 3DS.

3. Faceplates (let op: dit zit niet op de XL-variant)

Slim en hip bedacht door Nokia, ruim vijftien jaar geleden, maar Nintendo jat het idee nu bijna iedereen vergeten is dat het al oud is: vervangbare hoezen voor je handzame multimediaapparaat! Gewoonlijk hoeft voor mij dit soort onzin niet, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik het toch wel gaaf vind. Wel een minpuntje is dat de achterkant vast zit geschroefd, en dus elke vervanging werk vergt van je schroevendraaier en armspiertjes. Oh, en je SD-kaart zit daar ook onder verstopt, dus vervang die maar niet al te vaak.

Voor alle duidelijkheid: de faceplates zitten niet op de 3DS XL. Daarbij moet je het doen met wat Nintendo voor je heeft ontworpen, of zelf aan de gang met watervaste stift, stickers en/of ander knutselgerief.

4. Snellere processorkracht -> exclusieve games

Dit is voor veel mensen de enige reden om de New 3DS aan te schaffen: er zullen enkele exclusieve games voor verschijnen die niet op een andere 3DS/2DS te spelen zijn. De New 3DS is ook wat sterker in rekenkracht, dus kan meer aan. De eerste die is aangekondigd is de heel goeie RPG Xenoblade Chronicles. Deze is al op de Wii verschenen, dus een system seller is dat naar mijn inzien nog niet te noemen. We kunnen dus meer games verwachten, al zegt Nintendo dat het er niet veel zullen zijn. We zullen zien. Nintendo zei ten tijde dat de eerste DS op de markt verscheen ook dat ze de Game Boy Advance nog lang zouden supporten. Als we die paar maanden lang moeten noemen, is naar die standaarden mijn zoontje van één maand al een puber te noemen.

Resterende factoren waarvan de meeste niet boeien

Er zijn nog wat kleine puntjes die anders zijn. Dankzij de snellere processor gaat alles sneller in de menu's en met laden. Dat boeit niemand, maar het is wel goed merkbaar, dus Nintendo heeft er niet over gejokt. Deze New 3DS heeft ook ingebouwd de Amiibo-scanfunctionaliteit, wat voor de Amiibo-verzamelaar/gebruiker uiteraard een pluspunt is. De accu gaat iets langer mee, al is dit hooguit maar een uur, wederom is het wel merkbaar. Verder zijn de knoppen op andere plekken: aan/uit-knop zit onderop, dus je kunt de 3DS niet meer per ongeluk uit leunen. Op die plek zitten nu de Start- en Select-knop, waardoor de Home-button moederziel alleen onderaan je touchscreen zit nu.

Eindoordeel

Al met al is deze New 3DS duidelijk een upgrademodel te noemen van de vorige 3DS-modellen. Als je nog geen 3DS hebt, is dit absoluut het beste model wat je kunt kopen, normaal of XL maakt daarbij niet veel uit, anders dan beeldschermformaat en faceplate-Nokia-customization. Heb je al een 3DS, dan moet je even heel goed alle punten afgaan en kijken of je het de moeite waard vindt. Persoonlijk vind ik het een goed apparaat, maar ik had het apparaat persoonlijk nog niet gekocht, als de nieuwsgierigheid en Zelda-nerdbrein niet zo hardnekkig mijn muishand hadden bezeten. Spijt heb ik ook absoluut niet, want alles werkt naar belofte ook daadwerkelijk beter dan op de andere 3DS, en mag het zichzelf ook terecht de New 3DS noemen, hoe verwarrend dit ook later gaat zijn op Marktplaats.

Ik ben het meest benieuwd naar de exclusieve games die op de New 3DS uit gaan komen. In hoeverre zullen die er beter uit zien, hoeveel het er worden en komen er third-party-titels ook speciaal op uit? Tot die tijd kan ik games als Resident Evil Revelations spelen zonder zo'n rare blob aan het apparaat erbij te hoeven zetten, en genieten van Majora's Mask terwijl je controle hebt over de camera. En dat ik me een beetje bedot voel door Nintendo door zo snel een verbeterde 3DS uit te brengen, weten ze me doen te vergeven zodra ik de geluidjes en gepimpte graphics zie van Majora's Mask. Mijn haat-liefderelatie blijft nog altijd sterk.

Wat denken jullie ervan? Onnozel apparaat of een prachtige toevoeging aan de gamewereld?

Lees meer