Gameseries: Final Fantasy - Deel 1

Geplaatst: 25 november 2009 09:55
Aangepast: 14 oktober 2022 21:44

Ondanks dat ik nog niet geboren was in 1987, was dit jaar toch erg belangrijk voor mijzelf en menig gamer. In 1987 werd namelijk, dankzij de Japanse ontwikkelaar Square één van de grootste RPG-series ooit geboren en dan heb ik het natuurlijk over Final Fantasy.

We zullen het in deze Gameseries echter niet over alle Final Fantasy games gaan hebben, want dan zijn we nog lang niet klaar. We houden het namelijk bij deel één tot en met twaalf. Natuurlijk zijn dit ook al aardig wat games, maar een echte Final Fantasy fan weet dat er naast deze delen nog veel meer Final Fantasy games zijn verschenen.

Voordat we met de games beginnen wil ik echter eerst een belangrijk stukje kwijt over de serie, want zonder deze serie zal Square Enix niet hebben bestaan. Het eerste deel van de serie, een van de eerste RPG's op de markt, heeft Square namelijk van de ondergang gered. Final Fantasy zou namelijk in eerste instantie de laatste fantasy RPG game zijn van Hironobu Sakaguchi, vandaar ook de naam Final Fantasy. We mogen dus erg blij zijn met dit deel, want dankzij dit deel bestaat Square vandaag de dag nog steeds. De ontwikkelaar brengt nu echter games uit onder de naam Square Enix.

Maar goed, nu we dit stukje geschiedenis hebben gehad zal ik dan eindelijk beginnen met de games zelf. We hebben namelijk nog een lange weg te gaan voordat we bij het einde van deel 12 zijn beland.

Typisch Final Fantasy
Ondanks dat Final Fantasy games allemaal hun eigen verhaal hebben, lijken de games ontzetten veel op elkaar. Je weet namelijk, door steeds terugkomende aspecten, vaak meteen wanneer een game bij de Final Fantasy reeks hoort. Natuurlijk ziet niet iedereen dit meteen, maar als je het volgende goed onthoudt zul je bijna nooit meer een Final Fantasy game over het hoofd zien.

Ten eerste mag dan elk deel zijn eigen unieke verhaal hebben, toch komen deze verhalen vaak op hetzelfde neer. Elk verhaal draait namelijk om een held die door een groot verlies, vaak van een dierbaar iemand, zweert de wereld te redden van totale verwoesting.

Ten tweede zien we in elk deel bepaalde aspecten en karakters terug komen. Zo zal er geen Final Fantasy voorbij komen waarin geen Chocobos, Cactuars of Moogles voorkomen. Daarnaast zijn de Aeons, goddelijke dieren, ook niet te missen. De Aeons kun je namelijk in bijna ieder deel summonen(oproepen) om voor jou te vechten. Dat is echter nog niet alles, want als je goed oplet zijn er nog veel meer dingen te vinden die in meerdere Final Fantasy games voor komen.

Dit filmpje liet duidelijk zien dat de Final Fantasy serie niet zonder Chocobos kan en in het volgende filmpje komen we een aantal Aeons tegen uit verschillende Final Fantasy delen.

Er zijn nog wel honderden aspecten en karakters terug te vinden in meerdere delen van de serie. In het volgende deel gaan we de games echter één voor één bespreken. Houd Gameliner dus in de gaten voor het vervolg.

Lees meer