Gameseries: Final Fantasy - Deel 3

Geplaatst: 9 december 2009 00:27
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
Het vorige deel eindigden we met het feit dat het RPG-genre zich dankzij de Final Fantasy serie langzaam ontwikkelde tot het RPG-genre van vandaag. Velen zullen dan ook zeggen dat het allemaal is begonnen met deze serie. Final Fantasy was echter niet de eerste RPG, maar ondanks dat speelde de serie een grote rol bij de ontwikkeling van dit genre. Zoals ik echter al eerder vertelde begon het succes pas echt bij deel VII.

Final Fantasy VII (1997)
Het heeft ruim drie jaar geduurd voordat Final Fantasy VII uitkwam, maar dan heb je ook wat. Final Fantasy VII wordt namelijk door velen beschouwd als een echte klassieker. Dit zal niet alleen komen doordat dit deel de eerste was in 3D. Het verhaal speelt ook een belangrijke rol. Er zijn niet voor niets films van de game gemaakt.

Het verhaal van de game draait om een groot bedrijf genaamd Shinra Incorporated. Het bedrijf heeft een nieuwe krachtbron gevonden, genaamd Mako. Maar wat ze niet wisten is dat Mako de levenskracht van de aarde is. In feite waren ze dus de planeet aan het vermoorden. De strijd tussen Avalanche, een verzetsgroep die de planeet wil redden, en Shinra breekt dan ook al snel los.

Final Fantasy VIII (1999)
Op de school van Balamb Garden is het elke dag een drukte van jewelste. Op deze school worden niet alleen leerlingen, maar ook soldaten opgeleid. Er zijn er van al die leerlingen en soldaten maar weinig die het zo ver schoppen dat ze bij de legendarische beweging SeeD komen. Squall en Rinoa schoppen het wel zo ver en vechten samen tegen de landen Galbadia en Gollet. Ze komen er echter achter dat de oorlogsverklaring niet van de koning van Galbadia komt, maar van een veel hogere macht.

Final Fantasy IX (2000)
Samen met Final Fantasy VIII werd deze game als één van de meest revolutionaire RPG's beschouwd. De game bevat dan ook een enorm goed verhaal. Om dit in te zien zul je de game echter zelf moeten spelen. Desondanks zal ik jullie ook van dit deel een samenvattinkje geven.
De koningin van Alexandie is corrupt en wil over het gehele continent heersen. Al gauw wordt de dochter van de koning bij de strijd betrokken. Een groepje dieven krijgt de opdracht om de prinses te ontvoeren. Wat ze niet weten is dat de prinses op diezelfde avond al van plan was om te ontsnappen. Het groepje loopt de prinses dan ook bijna letterlijk tegen het lijf tijdens hun ontvoeringmissie. Om haar moeder te stoppen zal ze echter haar eigen leger moeten samenstellen.

Final Fantasy X (2001)
Het tiende deel in de serie was de eerste Final Fantasy die gebruik maakte van voice-acting. Een hele vooruitgang, al zeg ik het zelf. In de voorgaande delen was je vaak meer bezig met lezen dan het daadwerkelijk spelen van de game. De game was dan ook zo'n groot succes dat er voor het eerst in de geschiedenis van de Final Fantasy serie een rechtstreeks vervolg is gemaakt: Final Fantasy X-2 .

Spira is een magische wereld die bedreigd wordt door Sin, een kwaadaardig wezen dat al een millennium voor verwoesting, angst en onderdrukking zorgt. Enkel de uitverkorene en getrainde summoners kunnen Sin bestrijden en weer een tijd van vrede aankondigen. Wanneer Zanarkand, de thuishaven van Tidus, plots aangevallen wordt door een allesvernietigende kracht, verdwijnt Tidus en komt hij terecht op Besaid Island in Spira, de thuishaven van summoner Yuna. Op intuïtie en moed vertrekt hij mee op avontuur met haar, in de strijd tegen Sin en op zoek naar de reden van zijn reis.

In het tweede deel volgen we voor het eerst in de serie een vrouwelijk karakter. Final Fantasy X-2 draait namelijk geheel om Yuna en haar zoektocht naar haar verloren liefde Tidus, die verdween aan het einde van Final Fantasy X.

Final Fantasy XII (2006)
Nou vraag je je natuurlijk af waar deel XI is gebleven. Final Fantasy XI heb ik expres overgeslagen, omdat het een MMORPG is en dus geen verhaal heeft. Daarentegen heeft Final Fantasy XII wel degelijk een verhaal.

Het verhaal speelt zich af in Ivalice waar de twee rijken, Archadia en Rozarria, een zware oorlog voeren. Tussen deze rijken in ligt het koninkrijk Dalmasca. Wanneer Archadia Dalmasca binnenvalt en bezet, richt Prinses Ashe een verzetsbeweging op. Al snel wordt ze vergezeld door een groep bondgenoten en samen zullen zij strijden tegen het Archadiaanse rijk.

Nu we alle delen van Final Fantasy hebben behandeld komt er voorlopig een einde aan Gameseries. Wellicht zijn we in het nieuwe jaar weer terug met een nieuwe Gameseries? Houd daarvoor Gameliner in de gaten.
Lees meer