Gameseries: Grand Theft Auto

Geplaatst: 15 november 2011 15:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

1997 was een jaar dat voor gamers een nieuwe ervaring zou brengen. Een jaar waarin gamers misdaden konden plegen, vrij ronden kon lopen en genieten van de grappen van Rockstar Games. Toentertijd heette de ontwikkelaar nog DMA Design, maar dit werd later verandert naar Rockstar North. Rockstar North is gevestigd in Leith, Schotland. De ontwikkelaar is vooral bekend vanwege de gameserie Grand Theft Auto.

Het begin van Grand Theft Auto
Grand Theft Auto begon in 1997 en zou eigenlijk Nintendo als doelwit hebben. De Nintendo 64 was de console van dat moment, maar de release van Grand Theft Auto op dit platform werd helaas geannuleerd. Wel kwam de game uit voor de pc, PlayStation en Game Boy Color. Ook de release voor de SEGA Satum werd geannuleerd. oktober 1997 bracht de gamer, zoals gezegd, een totaal nieuwe ervaring in het gamen. De speler kreeg vrijheid in Grand Theft Auto, maar mocht ook misdaden plegen, iets wat daarvoor nooit kon. De eerste GTA was een top-down game, waardoor je alles van bovenaf ziet. Echter zijn de gebouwen in 3D gemaakt, dus het spel is niet volledig plat. De game speelt zich af in Liberty City, San Andreas en Vice City.

Direct de uitbreidingen: London 1969 en 1961
Grand Theft Auto heeft later nog een aantal uitbreidingen gekregen, welke extra missies bevatten. De allereerste uitbreiding, GTA: London 1969, kwam uit op 25 maart 1999 en is de enige classic GTA-game die niet gratis is. De uitbreiding bevat 32 nieuwe missies en dertig nieuwe voertuigen. De game speelt zich af in Londen. Gek genoeg was de uitbreiding alleen voor de PlayStation en de pc verkrijgbaar.

Even later, op 31 december 1999, kwam GTA: London 1961 uit. Dit is een uitbreiding op GTA: London 1969. Om deze uitbreiding te spelen heb je dus Grand Theft Auto én GTA: London 1961 nodig. In tegenstelling tot de vorige uitbreiding is deze wel gratis verkrijgbaar. De game bevat weer een aantal nieuwe missies, 22 nieuwe voertuigen en een extra multiplayer level welke gebaseerd is op Manchester.

Liberty City, Vice City en San Andreas
De delen die na Grand Theft Auto zijn gekomen zijn veel gebaseerd op Liberty City, Vice City en San Andreas. Elke game speelt zich af in één van deze drie gebieden. Wat opvalt is dat de gebieden niet zomaar verzonnen zijn. Het begon namelijk al met het eerste deel van GTA. De originele Grand Theft Auto had namelijk alle drie de gebieden in zich. Het begint allemaal in Liberty City, waardoor je uiteindelijk na een paar missies in het criminele San Andreas terecht komt. Als je hier missies uitspeelt, kan je verder in het zonnige Vice City. Rockstar Games (DMA Design), heeft dit echt verder uitgewerkt en is goed doorgegaan op haar eerste concept.

We have some fresh pussy here

Hierboven staat een filmpje als afsluiting. Kijk eens hoe Grand Theft Auto er in 1997 uitzag. Een groot verschil met de andere delen in de serie. Hier zullen jullie in de komende delen van deze gameserie achter komen. We lopen namelijk door de hele Grand Theft Auto-serie heen, dus dit is nog maar het begin!

Lees meer