Gameseries: Mario Brothers

Geplaatst: 7 oktober 2009 11:46
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
Super Mario Bros. heeft een fundering gelegd voor alle andere games die zouden volgen. Ikzelf ben te jong om de serie vanaf het begin mee te maken, maar toch bewaart deze serie een plaatsje in mijn hart. Misschien ligt het aan het feit dat ik er wel mee opgegroeid ben.

Mario Bros
Laten we beginnen bij het begin. Dit spel is uitgebracht in 1983 onder leiding van Shigeru Miyamoto. Onthoud deze naam maar goed, want het is hij die Zelda en Mario heeft uitgevonden. Tot vandaag is Mario Bros. al meer dan twintig keer heruitgegeven. De laatste keer op de Virtual Console. Als je dus zin hebt in nostalgie, kan je dit fantastische spel downloaden op je Wii.

We bevinden ons in de riolen van New York. Mario en Luigi krijgen de opdracht de riolen te bevrijden van alle rare beesten die er in rondwalen. Per level is het de bedoeling alle beesten uit te schakelen. Maar beelden zeggen veel meer dan woorden. Kijk snel hieronder en geniet nog eens van geen grafische achtergronden, geen 3D, maar gewoon simpel plezier.

Super Mario Bros.
Dit spel is uitgegeven in 1985 voor de NES (Nintendo Entertainment System). In Super Mario Bros. verlaten we de riolen van New York en gaan we op zoek naar Prinses Toadstool (later bekend als prinses Peach). Als we de verkoop van deze game als port op Gameboy Advance en Virtual Console eventjes achterwege laten, dan is deze game de tweede best verkochte game aller tijden! Dit met maar liefst 40,24 miljoen verkochte exemplaren! Het spel dat nog beter verkocht heeft is Wii Sports. Nogal logisch, omdat deze samen met een Wii verkocht wordt

Een kleine vermelding gaat ook nog naar Kōji Kondō, de maker van hét bekendste melodietje ooit.

Super Mario Bros. The Lost Levels
Super Mario Bros.: The Lost Levels, beter bekend als Super Mario Bros. 2 in Japan, is het vervolg op Super Mario Bros. Hij werd gereleased op 3 juni 1986, maar werd te moeilijk gevonden voor het Amerikaanse publiek. Daarom bleef de release daar op zich wachten. Het was pas in de Super Mario All-Stars collectie voor de SNES dat deze game ook voor niet-Japanezen beschikbaar werd.

Zoals in het vorig deel is het aan Mario en Luigi om prinses Peach te redden uit de handen van Bowser. Op grafisch gebied is er amper verschil met het vorige deel. Maar omdat de moeilijkheid hoger ligt was deze game bedoeld voor mensen die Super Mario Bros. al hadden uitgespeeld en nu iets moeilijker zochten.

Super Mario Bros. 2
Super Mario Bros. 2 werd uitgegeven in april 1989 hier bij ons in Europa. Inderdaad, er was al een Super Mario Bros. 2, maar deze verscheen alleen maar in Japan. Dit was dus het vervolg voor de rest van de wereld. In Japan werd deze game dan maar omgedoopt tot Super Mario Bros. USA. Ook deze game kan je met alle plezier terugspelen op je Wii, hij is namelijk beschikbaar als Vitrual Console titel.

Deze keer zijn er wel veranderingen op grafisch vlak. Het ziet er niet meer uit als zijn voorgangers. Ook nieuw is dat je vijanden niet meer kan verslaan door er op te springen. Je moet ze opheffen of een voorwerp tegen hen smijten. Wat ook anders is, is het feit dat je met zoal Mario, Luigi, Princess Peach als Toad kan spelen. En om het rijtje van nieuwigheden af te maken introduceert deze game een levensmeter. Dit was, toen, zeer ongewoon.

Bekijk snel de mooie reclame hieronder!

Super Mario Bros. 3
Super Mario Bros. 3 kwam uit in Europa in 1991. Weer gaat het over onze twee geliefde loodgieters: Mario en Luigi. Zij moeten over acht werelden reizen om orde te herstellen in Mushroom World. De game bouwt verder op de vorige gameplay maar introduceert wel nieuwe power-ups. Deze maken het onder andere mogelijk om met Mario een frisse duik in het water te namen. Het is vanaf nu ook mogelijk om van hellingen te glijden en om nieuwe soorten sprongen te maken.

Sorry, geen gameplaybeelden, maar deze reclame moeten jullie gezien hebben!

Super Mario All-Stars
Super Mario All-Stars kwam uit in 1993. Deze keer geen nieuwe Mario Bros., maar wel opnieuw uitgebrachte en verbeterde spellen. Het gaat over de volgende games: Super Mario Bros., Super Mario Bros. 2, Super Mario Bros. 3 en Super Mario Bros.: The Lost Level (eindelijk uitgegeven voor het Westen). Alles werd grafisch wat beter ingekleurd en een hele hoop bugs werden uit de originele games gehaald. Ook werd een opslagmogelijkheid toegevoegd aan alle spellen.

New Super Mario Bros.
We zijn een tijdje verder en een nieuwe Super Mario Bros. wordt uigegeven voor de DS. De game kwam in onze winkelrekken in juni 2006. Zoals elke keer is Princess Peach ontvoerd door Bowser. Wanneer let ze nu eindelijk eens op als ze buiten een wandeling doet? Nieuw natuurlijk is 3D ondersteuning. Ook al is dit ook een 2D-side scrolling game, komen er terug 3D effecten in voor. Het is mogelijk als Mario of als Luigi te spelen.

New Super Mario Bros. Wii
New Super Mario Bros. Wii is inmiddels al bevestigd. Deze game komt eind 2009 uit en zal de laatste nieuwe telg zijn in de Mario Brothers serie. Het zal de eerste game zijn waarin meerdere spelers tegelijk kunnen spelen. Multiplayer was vroeger al mogelijk, maar dan met een beurtrol. Het zal mogelijk zijn met Mario, Luigi en twee Toad karakters te kunnen spelen. Het is zelfs mogelijk om elkaar op te heffen en tegen dingen (of vijanden) aan te werpen.

Natuurlijk wil ik jullie ook hier de trailer niet besparen. Dus kijk snel verder!

Remakes
Natuurlijk zijn deze klassiekers veel geport naar andere platformen. De volgende games zijn daarom ook het vermelden waard:

- Super Mario Bros. Deluxe
Dit is de verbeterde versie van Super Mario Bros. voor de Game Boy Color, uitgegeven in 1999. Het spel lijkt veel op de originele versie, maar wel met de grafische verbetering die al doorgevoerd waren in Super Mario All-Stars. Het enige verschil is dat er nu een kaart aanwezig is en het constant mogelijk is om met Luigi te spelen.

- Super Mario Advance
Zoals de naam al doet vermoeden is dit een port naar de Game Boy Advance. Deze keer is het Super Mario Bros. 2 die heruitgegeven is, dit keer in 2001.

- Super Mario Advance 4: Super Mario Bros.3
Deze game, ook uitgegeven voor Game Boy Advance, werd gelanceerd in 2004. Het spel is een remake van Super Mario Bros. 3.

Zo, één van de grootste series in een notendop samengevat. Ik hoop dat jullie er iets van hebben opgestoken. In de toekomst zie ik Mario nog veel tevoorschijn komen. Waarschijnlijk meer in andere series (zoals Galaxy, Tennis) dan in Brothers. Zelf zie ik wel uit om New Super Mario Bros. Wii eens te mogen spelen. Tot de volgende Gameseries!
Lees meer