Gameseries: Monkey Island - Deel 1

Joost kon blijkbaar geen genoeg krijgen van Monkey Island, want na de Gameseries van Peter besloot hij er zelf ook nog even een volledig artikel over te tikken. In meerdere delen. Lees hieronder deel 1.

onbekendonbekendMy name is Guybrush Threepwood
Als je in het begin van de jaren '90 van de vorige eeuw een gamer was, dan was de kans klein dat je deze naam niet herkent. Het was de gouden eeuw van de point-and-click adventures, die in veel vormen, soorten en maten kwamen. Maar geen enkele was zo bekend als 'The Secret of Monkey Island' uit 1990. In deze met humor en slimme puzzels doordrenkte adventuregame neem je de rol aan van Guybrush Threepwood, een ietwat sullige knul, die maar één ambitie heeft: Piraat worden!

I want to be a pirate!
Met deze opgave op zak moest je het maar doen. Op dat moment komen de slimme puzzels om de hoek kijken. Het combineren van objecten, het geven van de goede objecten aan personen en het vinden van objecten werd allemaal begeleidt door de hilarische gesprekken die je met de kleurrijke figuren kunt hebben. Hints waren er niet en cheatsites en walkthroughs waren onvindbaar, er was sowieso geen internet! Het was een tijd van jij tegen de game. Als je vastzat in een puzzel kon je niks anders doen dan het er tijdens de schoolpauzes over hebben met je maten en met een beetje geluk kende iemand de oplossing.

You fight like a cow!
Een van de dingen die mij het meeste bijstaan zijn de duels in de game. In plaats van het panische toetsen rammen á la Prince of Persia was het in 'The Secret of Monkey Island' een duel van rijmende beledigingen. Naar mate je tegen meer piraten moest vechten leerde je er meerdere beledigingen bij die je weer tegen anderen kon gebruiken. De meest hilarische 'aanvallen' konden worden gecombineerd met al even briljante 'ripostes'.

onbekendonbekendThe Secret of Monkey Island: Special Edition
Toen ik hoorde over deze uitvoering sloeg mijn hart een slag over. Vernieuwde graphics, een complete voice-over en muziek verzorgd door een live band in plaats van de pc speaker.
Deze editie stelde echter op geen enkele manier teleur. De interface was vernieuwd, maar de game en puzzels was onaangetast in zijn humor en finesse. Ik voelde het kippenvel op mijn armen bij de start van de intro, en een vleug van onstuitbare nostalgie vormde zich in mijn maag.

They don't make them like they used to...
Het mooie van deze game is dat ondanks dat de game nu al 30 jaar oud is hij nog net zo uitdagend is als op de dag dat hij uitkwam. De puzzels blijven pittig en de humor gevat. In deze tijd van shiny 3D graphics steekt 'The Secret of Monkey Island: Special Edition' er nog steeds met kop en schouders bovenuit. Deze game, gemaakt in een tijd dat graphics nog in hoeveelheid kleuren uit werd gedrukt, weet met pure gameplay de tand des tijds te doorstaan. En dat kunnen maar weinig games claimen!

Volgende keer gaan we verder met het ontdekken van het geheim van Monkey Island!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?