Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Gameseries: Monkey Island - Deel 3

Alle goede dingen lopen op een eind, en zo ook deze gameseries over de Monkey Island saga.
Deze week ga ik kijken naar de laatste delen die (tot nu toe) zijn verschenen.

onbekendonbekendEscape From Monkey Island (2000)
In dit alweer vierde deel treffen we Guybrush Threepwood en zijn kersverse vrouw Elaine Marley-Threepwood bij de terugkeer van hun huwelijksreis. Bij aankomst op Mêlée Island blijkt het hele eiland van een verdorven piratenoord om te zijn gebouwd tot een vakantieparadijs. De Scumm bar is nu een top class touristenbar, en de Starbuccaneers steken de kop op. Nu blijkt dat Elaine dood verklaard is en dus ook geen gouverneur meer is. Bovendien blijkt de in Curse of Monkey Island in ijs opgesloten aartsvijand LeChuck ook weer op vrije voeten te zijn. Hoe dit op te lossen...

In Escape From Monkey Island wordt voor het eerst in de serie gebruik gemaakt van 3D. Dit was in die tijd bijna verplicht, daar dit het nieuwste was op het gebied van gaming. Echter deed dit deze game geen goed. De humoristische 2D animatie was vervangen door blokkige, houterige 3D figuren, waarbij de voice cast gelukkig veel goedmaakte. Het was echter niet genoeg en de game deed het in vergelijking met de voorgangers stukken slechter. Voorlopig leek deze game het einde van de serie. Tenminste, tot het verschijnen van:

onbekendonbekendTales From Monkey Island (2009)
Telltale Games besloot zich aan een nieuwe serie Monkey Island games te wagen. Dit leidde tot een zogenaamde episodical game, waarbij de game in meerdere kleine delen uit werd gebracht. Telltale had al ervaring hiermee via hun Sam & Max episodes en dit beviel goed. In de Tales From Monkey Island serie komt de 3D versie van Monkey Island tot wasdom. Waar in het vorige deel de 3D animatie nog in de relatieve kinderschoenen stond kon er nu vol losgegaan worden. De humor was weer zoals we die gewend zijn: absurdistisch, scherp en soms bedoeld clichématig. De voltallige voice cast uit de eerdere delen was er weer bijgehaald, waardoor de game toch die nostalgiesnaar wist te raken. De puzzels deden de hersenen wederom kraken en de dialogen waren weer scherp en gevat. Deze game was weer zoals een Monkey Island game moest zijn!

Terugblik
De wereld van Monkey Island heeft, mede dankzij de special edition remakes van de eerste twee delen, bewezen dat de point-and-click adventures van weleer tijdloos zijn. De humor weet de tand des tijds te doorstaan en de gameplay is nog altijd in staat gamers achter hun pc of console te binden. Er zijn maar weinig gameseries die dit na 20 jaar kunnen claimen! Voor mij persoonlijk zullen de klungelige Guybrush Threepwood en zijn avonturen altijd een plek op mijn computer hebben. Nu is het slechts nog afwachten tot er een nieuw deel verschijnt!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?