Guide: League of Legends seizoen 11: Dit moet je weten

Geplaatst:

Het komt niet vaak voor dat ontwikkelaars erin slagen een game een decennium lang relevant te houden, waardoor slechts een handjevol games van tien jaar geleden vandaag nog bevolkt zijn. Riot Games lijkt echter het recept van succes te hebben ontdekt. Al meer dan tien jaar lang is League of Legends, afgekort LoL, heer en meester in het MOBA-genre. In de afgelopen tien jaar hebben spelers wel ieder jaar weer opnieuw hun kennis over de game moeten bijschaven, want de game is in haar ruim elfjarige bestaan niet één jaar hetzelfde geweest. De veranderingen van het tiende seizoen van League of Legends waren vooral gefocust op het draken-systeem van de game. Maar dit jaar heeft Riot Games misschien nog wel een fundamenteler laagje van de game op de schop genomen. In dit artikel hoop ik je op een laagdrempelig niveau meer inzicht te geven op wat de veranderingen inhouden en waar je in het komende seizoen op dient te letten. Onlangs publiceerde ik mijn First Impression over seizoen 11 van League of Legends, waar enkele van de onderstaande punten al even aan bod kwamen.

Items

Item-rework, changes, nerfs en buffs. Het waren termen waar de trouwe spelers van de game inmiddels al vaker mee te maken hadden gehad. Maar nooit eerder zagen oudgedienden van de game het item-systeem de update krijgen die het nu heeft gehad. De veranderingen aan het item-systeem is de grootste en zichtbaarste verandering van dit seizoen en als veteraan van de game durf ik ook wel te stellen dat het misschien een van de ingrijpendste updates ooit is. Ongeveer tachtig procent van de items in seizoen tien is vervangen door een nieuw item in seizoen elf. Dat betekent dat spelers, net als in het eerste seizoen van de game, opnieuw dienen te ontdekken welke items goed aansluiten op de specialiteiten en krachten van de personages. Met de komst van seizoen elf heeft Riot Games ervoor gezorgd dat jouw keuzes betreft items er nog veel meer toe doen, maar tevens ook veel tastbaarder en zichtbaarder zijn voor de tegenstander.

De zogenoemde ‘Mythic-items’, die nieuw zijn dit seizoen, vormen de kern van de door jou gekozen items. Daarnaast bieden ze je personage ook een nieuwe ability, waardoor de grenzen van wat wel en niet kan binnen de game opnieuw worden opgerekt. Deze update brengt teweeg dat spelers opnieuw op zoek moeten naar nieuwe item-strategieën om games te winnen. Het item-systeem bleef door de jaren heen altijd ongeschonden, maar daar is vanaf nu dus verandering in gekomen. Ik kan je hier nu wel vertellen welke items er op dit moment relevant zijn, maar met het oog op het feit dat League of Legends frequent gepatcht wordt, heeft dat niet zo heel veel zin. Ga het ontdekken!

Je winkelmandje

Aansluitend op de grootste verandering van dit seizoen volgt uiteraard een logische kleinere update; de interface van de shop. Iedere speler heeft hier zeer waarschijnlijk een andere mening over, maar ik ben heel tevreden met hoe Riot Games de shop heeft benaderd. Iedereen die de shop opent, wordt geconfronteerd met drie tabbladen: aanbevolen items, alle items en ‘item sets’. Vooral het eerste tabblad is de moeite waard om even aan te halen, want hier heeft een grote en belangrijke verandering plaatsgevonden.

Voorheen bestond de aanbevolen-sectie ook al, maar in een veel minder sterk uitgewerkte hoedanigheid. Toen was de sectie namelijk nog zo geprogrammeerd dat het alleen rekening hield met het personage dat je had gekozen. Een functionaliteit die in de vroegere seizoenen van de game perfect tot zijn recht kwam, maar waar je zeker in de meer recente jaren van de game steeds vaker je vraagtekens bij kon zetten. Met de komst van het nieuwe seizoen is de aanbevolen-sectie veel slimmer geworden. Het houdt vanaf heden namelijk ook rekening met de personages waar je tegen speelt, waardoor de keuzes die het systeem je voorschotelt veel betrouwbaarder zijn. Dit is niet alleen een vruchtbare verandering voor oudgedienden, maar vooral voor de nieuwe speler, die vanaf nu niet meer per se het internet hoeft af te struinen op relevante item-builds. Het betekent overigens niet dat je niet meer op je eigen kennis hoeft te vertrouwen.

onbekend

Ranked

Een andere grote verandering heeft betrekking op het ranked-systeem. Riot heeft eindelijk de promotiereeks tussen divisies verwijderd. Dat betekent dat spelers niet langer een best of 3-serie hoeven te spelen wanneer zij op honderd punten staan binnen een divisie. De resterende punten worden in plaats daarvan overgedragen naar de daaropvolgende divisie. Dus stel je krijgt nu 25 punten terwijl je op 95 punten staat in Gold 4, dan sta je daarna op 20 punten in Gold 3. Daarmee tackelt Riot Games een frustratie die veel spelers al jaren hadden; het spelen van een game, terwijl je op 99 punten staat, en dus nog maar één punt nodig hebt voor een promotiedeelname. Het voelt niet alleen eerlijker en beter, maar het geeft spelers ook meer rust.

Daarnaast heeft Riot Games ook een tactische wijziging doorgevoerd die specifiek gericht is op de Diamond-divisie. Waar Diamond-spelers voorheen maar één ranked-game in de dertig dagen hoefden te spelen om niet automatisch in rang te dalen, is dit teruggeschroefd naar slechts zeven dagen. Hierdoor worden Diamond-spelers nu hetzelfde behandeld als Master-spelers. Wie de Diamond-rang wil behouden, moet vanaf nu dus iets actiever aan de slag met ranked. Riot Games heeft deze wijziging doorgevoerd omdat het gros van de Diamond-spelers stopte met het actief beklimmen van de ranked-ladder na het behalen van de Diamond-divisie. Deze wijziging moet ervoor zorgen dat spelen op dit niveau weer als een prestatie voelt.

Onze aanpoter zit geen moment stil. Ruïneert hij geen levens met League of Legends, dan is hij wel nieuws aan schrijven. Schrijft hij geen nieuws, dan kijkt hij wel eSports. Kijkt hij geen eSports, dan loopt hij wel te ouwehoeren in de Game Over Podcast. Met zijn unieke kijk op de wereld brengt Delano je in contact met de meest interessante en verbijsterende dingen. Kortom als je denkt aan Delano, dan denk je aan DieLano.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot League of Legends

Series

-

Uitgever

Riot Games

Reviewscore

-

Platforms

Pc

Releasedatum

29 oktober 2009

Ontwikkelaar

Riot Games

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord