Guide: Overleef in de brute wereld van Valheim

Geplaatst:
Aangepast: 15 februari 2021 22:41

Valheim is momenteel de survival-game op de markt en heeft al een miljoen spelers aan zich weten te binden. Ook ik ben één van die spelers en in mijn preview heb je kunnen lezen dat ik al aardig enthousiast was over de game. Als je net de game hebt gekocht en geen idee hebt hoe je in die brute wereld moet overleven, geen nood! In deze guide worden de eerste stappen in Valheim behandeld, zodat je al snel als een echte Viking rond kunt rennen. Uiteraard gaan we het ook hebben over de eerste Forsaken, want een goede voorbereiding is het halve werk.

De eerste stappen

Na het creëren van een personage en het kiezen van een server krijg je een korte cutscene. Hierin is te zien dat je door een Valkyrie naar Valheim wordt gebracht. Het eerste wat je ziet in de wereld is de stenen cirkel en een raaf die je de basis van de game uitlegt. De stenen in de cirkel zijn gelinkt aan de Forsaken die rondlopen op de wereld en geven jou de hint waar ze te vinden zijn. Het eerste wat je dan ook moet doen, is met Huggin praten en de eerste Runestone lezen. Hierdoor krijg je direct op de map te zien waar het altaar van Eikthyr is. Dit is handig, omdat je dan een veilige plek kunt zoeken voor je eerste nederzetting.

Nadat je dit gedaan hebt, wordt het tijd om de eerste stappen richting het overleven te zetten. Het enige wat je krijgt, is een tuniek en een fakkel, dus voor de rest zul je toch echt zelf moeten zorgen. Dit doe je door simpelweg de stenen en stukken hout die op de grond liggen op te rapen. Je kunt het beste zoveel mogelijk verzamelen, want je zult het hard nodig gaan hebben. Wanneer je vijf hout en vier stenen hebt verzameld, is het mogelijk om de stenen bijl te maken. Via Tab kom je eenvoudig bij het crafting-menu en je rugzak. De stenen bijl is nodig om snel hout te verzamelen, omdat je nu de grote bomen kunt omhakken. De kleine struiken kun je met blote handen kapot slaan, maar met een bijl gaat het net wat sneller. Je kunt er daarna voor kiezen om de club te maken. Dit wapen kost zes hout en is geschikt voor het verslaan van de Greylings, maar je kunt ook gewoon de stenen bijl gebruiken. Je hebt nu de gereedschappen om snel hout te verzamelen en vijanden van je af te houden, waardoor de hamer de volgende stap is. De hamer kost drie hout en twee steen en geeft je de mogelijkheid om een vuur, werkbank en uiteindelijk een huis te bouwen. Het vuur heb je nodig om warm te blijven in de avond, dus daar kun je nog even mee wachten.

Verzamelen en verkennen

Ondertussen heb je al wel gezien dat Valheim werkt met een hongersysteem. Je zult dus voedsel moeten verzamelen. De snelste manier is om de struiken met bessen leeg te plukken. In het bos zijn ook paddenstoelen te vinden, die gewoon eetbaar zijn. Het eten zorgt ervoor dat de gezondheidsbalk groeit, wat zijn voordelen heeft tijdens gevechten. Je kunt echter niet dezelfde vruchten of stukken vlees blijven eten. Naast de hongerbalk zie je dan ook drie vakjes staan die aangeven wat je al hebt gegeten. Een bes vult de bar een stuk minder dan een stuk vlees. Een combinatie van verschillende maaltijden is dus aan te raden. Met je stenen bijl is het verslaan van de Necks een fluitje van een cent en het is ook mogelijk om al op zwijnenjacht te gaan.

Ik gaf al aan dat het handig is om een eindje van het altaar van Eikthyr een nederzetting te bouwen. Dit voorkomt dat je per ongeluk het beest naar je nederzetting lokt en de gebouwen schade oplopen. Wanneer je de gereedschappen hebt gemaakt en wat voedsel in je bezit hebt, is het dan ook tijd om even rond te lopen. Blijf vooral alles oprapen wat je vindt. Het personage kan driehonderd gewicht dragen en straks maak je gewoon een kist waar alles in gegooid kan worden. Let er wel op dat je niet per ongeluk de Black Forest inloopt. Hier lopen meerdere vijanden rond, die je het beste kunt vermijden als beginner. De grondstoffen die je hier kunt vinden, heb je ook nog niet nodig. Ik vind een nederzetting op een open veld vlakbij het water de beste plek. Op een open veld heb je namelijk niet alleen de meeste ruimte, maar ook de grootste kans om een vlak stuk grond te vinden. Je zult eindelijk de schoffel maken, maar als je al een mooi stuk land hebt gevonden, kun je dit nog even uitstellen. Dichtbij het water een nederzetting bouwen heeft twee voordelen. Ten eerste vind je bij het water stukken vuursteen, die je nodig hebt om de werkbank te verbeteren. Ten tweede moet je uiteindelijk op verkenning over het water en daar heb je een vlot of boot voor nodig. Super handig dus als dit gewoon vlak bij je nederzetting is.

Als je een geschikte plek hebt gevonden, is het verstandig om dit aan te duiden op de map. De map verschijnt op je scherm als je de letter M indrukt op je toetsenbord. De gebieden waar je doorheen bent gelopen zijn zichtbaar, terwijl de rest nog leeg is. Je ziet dus snel waar de bossen en de rivieren zijn. Aan de rechterkant van de map staan een aantal icoontjes aangegeven. Het huisje is wat je als eerste gaat gebruiken. Als je hier op klikt, kun je op de locatie waar je bent een marker zetten. Dit doe je door twee keer te klikken met de muis, waardoor je de optie krijgt om de marker een naam te geven. Hierdoor weet je altijd waar je nederzetting is. Mocht je gedurende het gehele proces doodgaan, dan start je op dezelfde plek waar je de wereld bent binnen gekomen. Vanaf de stenen cirkel moet je vervolgens naar je grafsteen lopen om al je spullen weer terug te krijgen.

Het bouwen van je eerste huis

Het eerste huis dat je gaat bouwen hoeft niet direct super fancy te zijn. Het belangrijkste van je eerste huis is namelijk dat de werkbank en het bed beschut zijn, want anders werken ze niet volledig. Zet dus gewoon een werkbank neer op de plek waar je het huis wilt hebben en bouw daar om heen. Dit doe je door de hamer te gebruiken en volgens op de rechter muisknop te drukken. Er zijn verschillende soorten balken, muren en rieten daken waaruit je kunt kiezen. Ik begin altijd met twee muurstukken op elkaar en plaats daar vervolgens een dak op, maar als je een lager huis wilt, is het ook mogelijk om een stuk muur te plaatsen en dan een klein dak er op te zetten. Om de werkbank te laten werken, hoef je alleen de achterkant en de zijkant van muren te voorzien. Zorg ervoor dat het dak over de werkbank heen hangt en klaar is Kees. Uiteraard is het handig om door te bouwen, want dan kun je ook het bed kwijt. Het bed wordt je nieuwe spawnpoint en in de avond kun je ervoor kiezen om te slapen. Valheim kent geen ramen, maar deze kun je zelf creëren door de halve muren te gebruiken samen met de balken. Naast de werkbank en het bed, is het vooral handig om zo snel mogelijk een kist of twee in het huis te zetten. Zo hoef je niet alles mee te slepen, wanneer je op zoek gaat naar andere grondstoffen. Ook het kampvuur kan gewoon geplaatst worden in je huis, al moet je er wel rekening mee houden dat je een gedeelte van de vloer moet verwijderen. Daarnaast heb je of een hoog dak nodig of een opening voor het vuur om te voorkomen dat je schade krijgt van de rook. Boven het vuur plaats je vervolgens het kookstation, zodat je het vlees kunt koken. Haal het vlees wel van het vuur af wanneer je een sissend geluid hoort, want anders hou je alleen houtskool over.

Door het vuur in je huis te plaatsen blijft het lekker warm binnen, waardoor je personage eerder uitrust. Als het buiten regent, zorgt dit er ook voor dat je personage opdroogt en de negatieve effecten snel verdwijnen. De kou heeft bijvoorbeeld effect op je uithoudingsvermogen. Bouw ook niet te veel buiten je huis, want niet alles is bestendig tegen de regen. Met de hamer kun je ook repareren, maar dan blijf je aan de gang. Een ander voordeel van je eerste huis is dat eventuele bezoekende Greylings of Greydwarfs niet naar binnen kunnen!

Het verslaan van de eerste Forsaken

Nu de basis er is, wordt het tijd om nieuwe materialen te verzamelen. Mocht je dit nog niet gedaan hebben, dan is het tijd om op zoek te gaan naar de everzwijnen. Ze laten namelijk niet alleen vlees vallen, maar ook huiden. Wanneer je acht huiden hebt verzameld, is het tijd om naar de werkbank te lopen en de boog te maken. De boog heb je niet alleen nodig voor het gevecht met de Forsaken, maar ook voor het jagen op herten. Zij laten namelijk weer een ander soort huid vallen, die nodig is voor de leren kleding. Voor een complete set heb je achttien stukken leer nodig. Er is ook nog een cape, maar hier heb je beenderen voor nodig die worden gedropt door skeletten. Deze lopen voornamelijk rond in de Black Forest. De laatste voorbereiding die je kunt treffen, is het upgraden van de werkbank. Dit doe je door in eerste instantie een houthakkersblok te plaatsen. De kleding en wapens die je al gemaakt hebt, kunnen nu worden verbeterd. Voor het gevecht is het dus handig om de boog alvast te upgraden, zodat je meer schade aanricht. Zorg er ook voor dat je genoeg pijlen hebt, want Eikthyr heeft een grote levensbalk en je zult vast wat pijlen missen. Beter te veel pijlen dan te weinig in dit geval.

Voordat het tijd is om de Forsaken op te roepen, moet je er eerst voor zorgen dat je personage uitgerust is. Wacht gerust even tot het nacht is, zodat je lekker kunt gaan slapen. Voor het gevecht eet je vervolgens een stuk fruit, een paddenstoel en een stuk vlees, zodat je levensbalk vol is. Mocht je de Neck staarten hebben, eet deze dan samen met een stuk vlees. Kijk voor de zekerheid nog even of je alle kleding hebt aangetrokken, je genoeg pijlen, een speer en een schild in je rugzak hebt. Om Eikthyr op te roepen heb je twee hertengeweien nodig die op het altaar moeten worden geplaatst. Na een paar tellen begint de rock muziek door de boxen te schallen en verschijnt Eikthyr op je scherm. Het gevecht kan beginnen!

Eikthyr is een gigantisch hert dat blijkbaar de gave bezit om bliksem te schieten vanuit zijn gewei. Dit ontwijk je door zo snel mogelijk uit de beurt van het beest te komen. Daarnaast stormt hij soms op je af met zijn gewei als wapen. Ook deze mêlee-aanval moet je ontwijken. Dit ontwijken doe je door weg te rollen of weg te springen. Zorg tijdens het gevecht er wel voor dat je uithoudingsvermogen niet helemaal opraakt, want dan is ontwijken niet meer mogelijk. Doordat wij ervoor hebben gekozen om de boog te gebruiken, kun je eenvoudig achterwaarts weg blijven lopen, terwijl je de ene pijl naar de ander op het hert afschiet. Blijf schieten en ontwijken, totdat hij dood neervalt en je de Eikthyr Trophy kunt oprapen. Deze moet je vervolgens brengen naar de plek waar je begon, oftewel de stenen cirkel. Hang de Trophy aan de haak bij de steen en je krijgt toegang tot je eerste kracht. De twee geweien die Eikthyr laat vallen zijn noodzakelijk voor het maken van de Antler Pickaxe. Met deze speciale pickaxe wordt het tijd om de Black Forest te verkennen, want hiermee kun je koper en tin verzamelen.

In deze guide heb ik je meegenomen naar het begin van de game en zijn vooral de eerste stappen behandeld. Valheim kent ook een level-up systeem dat gelinkt is aan bepaalde handelingen. Voordat je zover bent om de eerste Forsaken te verslaan, zal bijvoorbeeld je houthakkers level al aardig hoog zijn. Op dit level-up systeem hoef je niet al te veel te focussen, want de vaardigheden worden automatisch hoger door de acties die je doet. Mocht je echter denken dat je hogere vaardigheden nodig hebt voor de eerste Forsaken, dan kun je altijd nog even trainen. Speel de game lekker op je eigen tempo, want juist dat maakt Valheim zo leuk!

Als het op tactiek aankomt, dan is Anita een echte strateeg. Bouwt ze geen personages van begin af aan op in grootse RPG's dan knutselt ze wel aan hele civilisaties in City-survival builders. Daarnaast beschikt Anita over de nodige dosis rust die ze nodig heeft bij het spelen van de meest enge games en snoeiharde indie's. Nee, inderdaad. Er is geen genre waar Anita zich niet aan durft te wagen.

Informatie bij dit artikel

Je moet eerst inloggen om deze game aan je favorieten toe te voegen.

Packshot Valheim

Series

-

Uitgever

Coffee Stain Publishing

Reviewscore

-

Platforms

Pc, Xbox One, Xbox Series

Releasedatum

2 februari 2021

Ontwikkelaar

Iron Gate AB

Gameliner Awards

-

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord