Hoe ga je om met een gameverslaving

-

Gamen is vandaag de dag heel erg normaal. Van Candy Crush op de telefoon, tot World of Warcraft op de pc, iedereen is er mee bezig. Terwijl de games anno 2019 alleen maar langer en langer worden, is de tijd die studenten en arbeiders beschikbaar hebben steeds korter en korter. Het is dan ook niet vreemd dat we zo nu en dan de gordijnen dichttrekken, de wekker de volgende ochtend twintig keer snoozen en ons na een bak koffie wederom verdiepen in die hagelnieuwe game. Maar wat als het teveel wordt? Wat als je je carrière laat schieten, je de vriendenkring verwaarloosd en de kat tot het besluit komt om zelf maar naar de supermarkt te gaan om brokjes te halen? Op dat moment heb je te kampen met een verslaving.

De symptomen

Je hoort vast wel eens in je omgeving dat je te veel gamet. Denk bijvoorbeeld aan de moeder die zeurt dat je eens naar buiten moet of aan de leraar die roept dat je huiswerk meer prioriteit heeft dan je defence van Clash of Clans. Hoewel dat gezeur vervelend kan zijn, hoef je je daar nog niet te veel van aan te trekken. Een verslaving gaat namelijk veel dieper dan enkel tijd investeren in je hobby. Oké, het is een teken dat je omgeving zich eraan stoort en het zou zomaar eens een voorstadium kunnen zijn van wat ernstigers. Maar vooralsnog is het niets om je bijzonder druk over te maken.

Een verslaving wil zeggen dat je niet meer zonder iets kan, maar tegelijkertijd eigenlijk dolgraag wil stoppen. Het beheerst je leven, niet alleen als iets tijdrovends, maar ook als iets dat de persoonlijke ontwikkeling in de weg staat. De meest kenmerkende symptomen komen in de vorm van een kort lontje, flinke irritatie (voornamelijk als iemand je stoort tijdens het gamen) en eigenlijk vrijwel geen interesse voor dingen buiten die ene game om. Daarbij heeft een verslaving, in welke vorm dan ook, invloed op de portemonnee. Je carrière, bijbaan of studie staan op een zijspoor en moeten wijken voor het gamen. Ook de naasten leiden eronder, onderlinge relaties zijn bijzaak en moeten baan ruimen voor de verslavende gloed van de monitor.

Hulp bij een verslaving

Van een verslaving afkomen is absoluut niet makkelijk. Geloof me, ik kan het weten. Hoewel gamen altijd leuk is, zijn de afwenningsverschijnselen niet voor de poes. Depressiviteit en paniekaanvallen zijn een serieuze zaak. Gelukkig is er altijd hulp voor de mensen die dat nodig hebben. Het vragen om hulp is absoluut geen schande en is enkel een teken van een sterk karakter. Betrek dan ook absoluut anderen bij het probleem. Veelal weet een goed gesprek met een naaste je te helpen. Mocht je hulp van buitenaf nodig hebben, dan is dat er ook. Herken je bovenstaande symptomen bij jezelf of bij een ander in jouw omgeving? Breng dan eens een bezoekje aan de gameverslaving sectie van Trubendorffer. Hier is een gameverslaving test af te nemen en krijg je nog veel meer waardevolle tips over een dergelijke verslaving.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord