Hoe verbeter ik mijn internetsnelheid?

-

Internet is vandaag de dag een essentiële levensbehoefte. Alles speelt zich immers in de online omgeving af. Van internetbankieren en belastingaangiftes tot pure entertainment, zonder internet kom je geen steek verder. Het is dan ook bijzonder belangrijk dat je het meeste uit jouw internetverbinding weet te halen door alle seintjes op groen te krijgen. Maar hoe doe je dat en wat is daar allemaal voor nodig? Zoek niet verder, want hier zijn een aantal tips om je internetsnelheid een flinke boost te geven!

Razendsnel internet is niet vanzelfsprekend

Binnenkort is The Flash te zien in de Nederlandse bioscoop en daar kijkt menig superhelden-fan met smart naar uit. Leuk, want dit creëert weer allerlei leuke onderwerpen en onderzoeken die een linkje leggen met de razendsnelle superheld. Zo blijkt bijvoorbeeld uit het onderzoek van ExpressVPN dat razendsnel internet niet enkel in de welvarende landen te krijgen is, maar juist ook in landen met een lager bevolkingsinkomen zoals Chili, Roemenië en Thailand. Leuk hoor ik je denken, maar ik woon gewoon in ons kleine kikkerlandje. Helaas weten we de top 10 niet te halen in het onderzoek, maar het realiseren van een stabiele en vooral snelle connectie is zeker niet onmogelijk. Razendsnel internet is namelijk gewoon beschikbaar, je moet het alleen wel weten te behalen.

Natuurlijk zijn er de nodige verbeteringen die buiten je eigen macht omlopen. Zo is er nu het razendsnelle glasvezelnetwerk dat ervoor zorgt dat je niet alleen bestanden snel kunt downloaden, maar ook kunt uploaden. Ook de Wifi technologie maakt in rap tempo de nodige ontwikkeling door. Zo is de introductie van de nieuwe wifi 7 standaard een enorme vooruitgang op wifi 6e. Deze nieuwe standaard is beter in staat om ruis te blokkeren wat de snelheid en betrouwbaarheid zonder meer ten goede komt. Er zijn een flink aantal internetproviders die inspelen op de trends en glasvezelinternet wordt in steeds meer landelijke plaatsjes aangelegd. Grote kans dat je met een internetchecker ontdekt dat je veel hogere snelheden kunt behalen voor dezelfde prijs dan momenteel het geval is.

Advertising Modem

Hoe maak ik mijn internet sneller?

Snel internet kan je kopen, maar veelal haal je niet het maximale uit het product dat je reeds bezit. Zo hebben ook wij regelmatig ondervonden dat wat kleine tweaks veel kunnen bijdragen aan een snelle, stabiele internetconnectie. Hieronder vind je een aantal tips die een groot verschil kunnen maken, variërend van kinderlijk eenvoudig tot typische “oja” en “echt waar?”momentjes.

1. Turning it off and on again
Het is wellicht een dooddoener, maar schakel je weleens je router helemaal uit? Trek even de stekker uit het stopcontact en geef het beestje even rust. De router kan namelijk behoorlijk warm worden tijdens de zomer en het is dan ook goed om deze even een afkoelperiode te gunnen. Uiteraard is het altijd verstandig om de router op een tactische positie te plaatsen om zoveel mogelijk bereik te genereren. Hangt hij dus ergens in een afgelegen stuk van het huis, dan doe je er wellicht wijs aan om deze wat centraler te plaatsen.

2. Bekabeld is helemaal cool
Modems die de leefruimte van wifi voorzien zijn leuk, maar het snelste internet haal je toch echt uit een ethernetkabel. Door bekabeld te internetten is de verbinding vele malen stabieler en gaat er vrijwel geen snelheid verloren. Iets wat voor wifi verbindingen (en zeker verouderde modems) geen garantie is.

3. Niet alles hoeft altijd verbonden te zijn
De apparatuur in huis wordt steeds slimmer en dat betekent dat er steeds meer verbindingen ontstaan met de router. Zijn er te veel apparaten verbonden met de router, dan wordt de beschikbare datastroom verdeeld wat weer nadelig kan zijn voor de apparatuur die een snelle en stabiele verbinding vereisen. Schakel daarom gewoon de verbinding met onnodige apparatuur uit zodat het aantal verbindingen beperkt wordt en er dus meer ruimte is voor de belangrijke connecties.

4. Laat je niet afknijpen
En dan het laatste en meest verborgen puntje, controleer of je afgeknepen wordt. Het kan namelijk gebeuren dat internetproviders de verbinding afknijpen wanneer deze te veel data verbruikt. Dit kan je maskeren met een VPN die de online activiteit maskeert. Hierdoor kan een provider het datagebruik niet naar jouw adres herleiden en kan je dus ongestoord van snel internet genieten.

Advertising Controller4

En zo heb je in een Flash (get it) razendsnel internet! Heb jij nog altijd problemen met je verbinding, neem dan even contact op met de provider, wellicht is er namelijk een simpele kink in de kabel of ben je toe aan een nieuwe modem.