Indieaan: Bloodsports.TV

Geplaatst: 10 april 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

[imgleft]http://www.gameliner.nl/res/images/overig/screenshots/DeIndieaan145px.png[/imgleft]
De Indieaan is een verhalenverteller, deelt graag zijn mening en wil iedereen bekend maken met de beste, leukste en mooiste indiegames. Hij gaat regelmatig op pad om de nieuwste indiegames aan de tand te voelen en te checken of deze tot de zojuist genoemde categorie behoren. Bovendien zal de Indieaan niet schromen zijn ongezouten mening hierover te geven. De Indieaan spreekt deze keer over Bloodsports.TV.

Je hoeft niet altijd de good-guy te zijn tijdens het spelen van een spelletje. Oké, doorgaans ben jij degene die wel even de wereld van haar ondergang zal redden, maar er zijn ook genoeg games waarin je er juist alles aan moet doen om die ondergang te bespoedigen. In Bloodsports.TV bewandel je die laatste weg, het pad van destructie. De situatie wil dat je terecht bent gekomen in één of andere vrij intense en bloederige televisieshow, waarin het de bedoeling is om de Missile Silo te bewaken tegen vredelievende burgers die er alles aan proberen te doen om hun stadje te redden. Zorg jij er namelijk voor dat het bewaken van de missile silo goed verloopt, dan zal deze aan het eind van elke speelronde de lancering inzetten en het dorpje van die aardige, trouw belasting bètalende burgers compleet vernielen. Alles wat ze in de loop der jaren hebben opgebouwd zal door jou in één klap worden weggevaagd. De overwinningsglorie die daarmee gepaard gaat duurt echter maar even, aangezien je binnen afzienbare tijd alweer de volgende horde burgers op je dak krijgt.

Zij die sterven gaan

Kortom, een leuk verhaaltje bedacht door de ontwikkelaars om het één en ander allemaal wat meer achtergrond mee te geven, maar uiteindelijk is Bloodsports.TV natuurlijk gewoon een ordinaire, top-down tower defense-game. Met maximaal vijf man - de gladiatoren - kun je online de strijd aangaan tegen hordes vijanden, die met elke nieuwe ronde in grotere getale of met sterker geschut op je af komen. Je wordt in je strijd geholpen door een aantal strategisch geplaatste outposts, kleine basissen die aankomende vijanden automatisch proberen af te schieten. Als zo'n outpost te erg beschadigd is, zal deze met een laatste explosie uit elkaar klappen en alle vijanden die er dan toevallig omheen staan het loodje laten leggen. Dat resulteert dus in een aantal vijanden minder, maar ook in een kortere weg voor diezelfde groep vijanden naar hun uiteindelijke doel: die missile silo die ze koste wat het kost willen vernietigen. Overigens, hoe meer van die outposts je kunt redden, hoe meer geld dat aan het eind van een ronde oplevert. Dat geld is belangrijk, want daarmee kun je tussen de rondes door nieuwe spullen blijven kopen, wat nodig is om de steeds sterkere vijanden het hoofd te kunnen blijven bieden.

Balans

De gladiatoren waarmee je kunt vechten komen in allerlei soorten en maten. Van klein, snel maar niet zo sterk tot grof, langzaam maar allesvernietigend. Aan de groep waarmee je speelt de taak om de ultieme balans en tactiek te vinden, zodat je met een zo uitgebalanceerd mogelijk stel aan de startstreep verschijnt. Met een vriendengroep kun je zoiets natuurlijk redelijk makkelijk afspreken, maar zodra je aansluit bij een groep vreemden is het toch een beetje ieder voor zich. Uiteindelijk speelt iedereen immers met de gladiator die hem of haar het meest bevalt, en als dat toevallig allemaal dezelfde soort gladiatoren zijn is de balans ver te zoeken. De game wordt er niet onspeelbaar door, maar optimaal is het natuurlijk niet.

De bomen en het bos

Voordat je jezelf aan al die verschillende gladiatoren en hun bijbehorende skills en powers waagt, is het wellicht verstandig om de tutorial eerst te doorlopen. Deze eerste kennismaking leidt je langs alle essentiële onderdelen die je in de zes verschillende arena's die de game rijk is tegenkomt, zoals de eerder genoemde outposts en de missile silo, maar ook de shop waar je tussen de gevechten door langs kunt komen voor het upgraden van je wapens en het herstellen van de net gevochten veldslag. Allemaal leuk en aardig, maar in de tutorial word je daar met een sneltreinvaart doorheen geknald, zonder dat je eigenlijk precies doorhebt wat er allemaal aan de hand is. Het aanbod van power-ups, health-packs, speciale wapens en noem het allemaal maar op is zo groot, dat je na de tutorial eigenlijk nog steeds geen idee hebt waar de bomen in het bos precies staan, waardoor je in je eerste paar battles eigenlijk meer tijd kwijt bent met het lezen (en onthouden) van wat die verschillende power-ups precies kunnen dan dat je bezig bent om ze op de vijand af te vuren. De leercurve is dus best stijl, en je zult aardig wat tijd moeten besteden aan uitzoekwerk voordat je optimaal van de game kunt genieten. Te veel tijd, misschien wel. Wellicht was het een beter idee geweest om de verschillende elementen van het spel in stapjes aan de speler te presenteren, in plaats van in één keer.

Good-guy? Bad-guy!

Dat neemt niet weg dat Bloodsports.TV een vermakelijke tower defense-game is, die je bovendien online in een (bekend of onbekend) groepje met elkaar kunt spelen. Niets is leuker dan af en toe onschuldige burgers een kopje kleiner te maken. Want van alleen maar de good-guy spelen word je natuurlijk ook niet gelukkig.

Bloodsports.TV is verkrijgbaar op de pc via Steam.

Lees meer