JBL Quantum 50C - (Sn)oerdegelijke oordopjes

-

Kun je bij JBL ook aankloppen wanneer je geen driehonderd piek te spenderen hebt en dus iets anders zoekt dan de JBL Tour Pro 3? Jazeker! Wie het allemaal ietsjes minder breed heeft en geen moeite heeft met een meer analoge invalshoek, kan waarschijnlijk prima uit de voeten met de JBL Quantum 50C oordopjes. Voor het schappelijke bedrag van nog geen drie tientjes krijg je prima audio voorgeschoteld, al moet je dan wel genoegen nemen met de bekabelde verbinding en opmerkingen van je online vrienden dat je wel eens zwoeler geklonken hebt

JBL Quantum 50cJBL

(No) strings attached

Het contrast met mijn vorige tech review - die van de JBL Tour Pro 3 - kan bijna niet schriller. Waar ik enkele weken geleden nog te maken had met peperdure draadloze oordopjes die alles uit de kast trekken om technologisch vooraan in de rij te mogen staan, stuurde JBL me ditmaal oordopjes die zich volledig aan de andere zijde van het financiële spectrum begeven. Met de Quantum 50C zet JBL in op de gamer die voor een paar tientjes toch JBL geluid en kwaliteit verwacht, zelfs wanneer dat betekent dat men weer met kabels te maken heeft.

Daarin slaagt JBL voor de helft, al kun je het JBL de minder geslaagde helft eigenlijk niet aanrekenen. Gezien we met de Quantum 50C van doen hebben met bedrade in-ear dopjes, valt er in veel gevallen aan het geluidsprofiel van de Quantum 50C niks te tweaken. Geen AI enhancements, geen ANC, gewoon rauwe audio die door de ietwat bulky dopjes in je oren worden gepompt. Zolang je audio device een USB-C of 3,5mm jack poort heeft, valt de Quantum 50C erop aan te sluiten. Oftewel, ideaal voor de gamer die de audio via de controller naar het gehoorkanaal wil sluizen. Hiermee heeft de Quantum 50C direct een streepje voor dop diens voorganger - de Quantum 50 - die louter op 3,5mm jack poorten kon worden aangesloten.

JBL Quantum 50c 1
JBL Quantum 50c 2

JBL

Klinkt naar meer/minder

Over de geluidskwaliteit van de dopjes kan ik vrij kort zijn: die is meer dan prima voor dopjes van vijfentwintig piek. Vooral op pc, waar nog wél wat te tweaken valt middels de JBL QuantumENGINE software. Het is ergens heel oneerlijk dat ik de Quantum 50C direct na die powerhouse van een Tour Pro 3 moet reviewen, want het is wel een hele grote stap terug. Maar eerlijk is braaf, met de Quantum 50C haal je geen rotzooi in huis. Liefhebbers van diepe bass zullen echter ietwat teleurgesteld kunnen raken in deze set. De weergave van lagere frequenties is niet dramatisch slecht, maar het is wel merkbaar dat de goedkopere drivers niet zo punchy zijn als men misschien verwacht van een merk als JBL.

Dat gebrek aan lagere frequenties is overigens ook iets wat de kwaliteit van de microfoon plaagt. Ook hier geldt weer dat de kwaliteit niet om te huilen is, maar ook zeker niet geweldig. Maar goed, als we heel eerlijk zijn, dan kun je eigenlijk ook niet anders verwachten van dopjes die nog minder kosten dan een halfvolle boodschappenkar. Uiteindelijk zul je voor je online teamgenoten prima te verstaan zijn, al zal men niet moeten rekenen op zwoele Gerard Ekdom of Barry White imitaties. Daarvoor moet je toch echt investeren in een fatsoenlijke cardioïde microfoon.

JBL Quantum 50c1JBL

Kink in de (korte) kabel

De JBL Quantum 50C is hierdoor ook vooral geschikt voor de online gamer en wat minder voor de streamer/podcaster. En dan ook nog eens de console en handheld gamer in het bijzonder. Wie op de pc gamet, kan echter last ervaren van een te korte kabel. Met een kabellengte van een meter kunnen we namelijk niet echt spreken van een headset die zich makkelijk aan een pc of laptop laat aansluiten, zonder daarvoor gebruik te moeten maken van een externe audio interface of een verlengkabel. En dat is best jammer, gezien JBL de pc gamer dan weer wel wil laten profiteren van de opties die de QuantumENGINE software met zich meebrengt.

En wat esthetiek betreft, van de oversized behuizing moet je maar net houden. Voor JBL is het een logische keuze. Grotere behuizing geeft meer ruimte voor branding en dat is natuurlijk handig wanneer je met je giechel voor de camera zit tijdens het gamen, maar persoonlijk vind ik de behuizing wat aan de lompe kant. Gelukkig zorgt JBL er wel voor dat de pasvorm van de dopjes on point is door meerdere maten siliconen dopjes mee te leveren. Het zou namelijk een schande zijn wanneer je product constant uit iemands oren floept omdat je de casing lekker lomp hebt gemaakt.

JBL QuantumENGINE

Eindoordeel van Patrick Meurs

Uiteindelijk mag je voor vijfentwintig euro niet echt klagen over de minder florissante aspecten van de JBL Quantum 50C. Voor dat geld kun je bij de Mac tegenwoordig amper met je maten een bodempje leggen voor een avondje stappen, terwijl JBL je voor die centen wel gewoon een prima setje oordopjes levert. Is de audio hartstikke booming? Nee. Is de microfoon van studiokwaliteit? Wat denk je nou zelf? Maar kun je met de JBL 50C voor weinig geld je gaming audio in je oren pompen, zonder dat het klinkt alsof je door een conservenblik aan het luisteren bent? Absoluut! En al helemaal wanneer je op de pc gamet en de optionele software benut. Deze doelgroep doet er alleen wel goed aan om een USB-C of 3,5mm jack verlengkabel te scoren, want met de meter kabellengte die je van JBL krijgt, kom je niet zo ver.

Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord