Check hier alle The Game Awards 2023 content

Nemen cyberaanvallen tegen gamers toe?

Nu we allemaal massaal online zitten en steeds meer gamen is de kans groter dat je slachtoffer wordt van cyberaanvallen. Als gamer ben je onder andere kwetsbaar voor hacks, DDoS-aanvallen en phishing. Maar is het ook echt zo dat cyberaanvallen op gamers toenemen? Laten we er eens dieper induiken.

Waarom de focus op gamers?

Gaming is de laatste jaren steeds populairder geworden. Er zijn dan ook massa’s mensen die regelmatig gamen. Hackers en cybercriminelen hebben ook ontdekt dat het ook mogelijk is om hun activiteiten online uit te voeren.

In het Cybersecuritybeeld Nederland 2023 (CSBN), een onderzoek naar cybersecurity in Nederland, worden gamers niet als aparte groep benoemd. Maar uit het onderzoek is wel naar voren gekomen dat we met zijn allen veel meer risico lopen op cybercriminaliteit. We moeten in de toekomst dan ook rekenen op nog meer dreiging.

Gamers zijn voor cybercriminelen een interessante doelgroep. Ze bevinden zijn niet alleen vaak online, ze hebben ook vaak virtuele bezittingen. Denk hierbij aan in-game aankopen zoals schilden en wapens. Je kunt je hier als gamer overigens wel tegen wapenen, bijvoorbeeld met een VPN. Wil je hier gebruik van maken, vraag dan een VPN gratis proefperiode aan.

Advertising HackingPixabay

De gevaren van cybercriminelen en hackers

De afgelopen jaren hebben we al heel wat voorbeelden gezien van gamingplatforms en individuele spelers die in de problemen kwamen. Cybercriminelen zijn vaak uit op in-game valuta, maar ze stelen ook regelmatig virtuele items en persoonlijke gegevens.

Phishing

Een van de meest voorkomende vormen van cybercriminaliteit is phishing. Je ontvangt een e-mail waarmee wordt geprobeerd om informatie los te krijgen. Cybercriminelen proberen bijvoorbeeld je inloggegevens te achterhalen. Dit doen ze met behulp van e-mails die heel veel lijken op berichten van voor jou bekende bedrijven.

DDoS-aanvallen

Een ander probleem zijn DDoS-aanvallen (Distributed Denial of Service). Dit zijn aanvallen die pogen om je server of netwerk over te belasten. Hierdoor kun je als speler niet meer gamen. Dit zorgt niet alleen voor veel frustratie, maar ook financieel verlies.

Bescherm jezelf

De gamingplatforms hebben een taak in het beschermen van hun spelers. Maar ook jij als speler kunt maatregelen nemen. Een van de dingen die je bijvoorbeeld kunt doen is een Virtueel Particulier Netwerk (VPN) gebruiken. Hiermee kun je onder andere anoniem internetten. Daarnaast kun je hiermee veiliger internetten vanaf een openbaar wifinetwerk.

Een andere manier om jezelf te beschermen is door gebruik te maken van tweefactorauthenticatie (2FA). Meestal log je in met een wachtwoord, maar kies je voor 2FA, dan moet je nog een extra stap doorlopen. Denk hierbij aan het invoeren van een code die naar je telefoon is gestuurd. Helaas bieden niet alle gameplatforms deze optie aan.

Advertising Hacking1Pixabay

De toekomst van cybercrime in gaming

Zoals uit het CSBN al naar voren kwam, is de digitale veiligheid voor Nederland onverminderd groot. We moeten ons bewust zijn van het feit dat cybercriminelen heel veel geld kunnen verdienen. Ze zullen deze melkkoe dan ook niet zo snel opgeven.

Daar komt bij dat kunstmatige intelligentie (AI) een steeds grotere dreiging kan vormen. Dankzij deze technologie zullen phishing e-mails steeds beter worden. Ze zullen persoonlijker en professioneler overkomen waardoor ze nauwelijks van echt te onderscheiden zijn. Kortom, let goed op en bescherm jezelf.

Tags

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?