Opinion: 2016: jaar van Virtual Reality

Geplaatst: 29 december 2015 10:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Virtual Reality, tegenwoordig alleen nog maar uitgesproken als VR, heeft zijn grootste sprong gemaakt het afgelopen jaar. Vele varianten bereikbaar voor consumenten, zoals de Samsung Gear VR en niet te vergeten de Google Cardboard. En developers konden aan de slag met onder andere de Oculus Rift DK2. In 2016 zal uiteindelijk de Oculus VR uitkomen, de virtual reality-bril voor de consument die niet afhankelijk is van een mobiele telefoon om beelden te tonen. Maar in hoeverre zal 2016 het echte begin zijn voor VR? Ik ben zelf best positief erover.

Volledige games

Oculus VR komt dus in het eerste kwartaal van 2016, maar wat ga je dan spelen? Tot op heden is het game-aanbod behoorlijk beperkt en zal 90% niet meer zijn dan een lautere tech-demo. Ook erg interessant, maar niet wat je wilt als gamer. CCP Games, mijn nieuwe vrienden, zitten midden in de ontwikkeling van EVE: Valkyrie. Deze nieuwe game ging eerst onder de naam EVE: VR door het leven, maar gelukkig hebben ze dat veranderd. Na een aantal tech-demo's gezien te hebben van de game en de uiteindelijke speelbare demo, kan ik zeggen dat deze game VR een aardige schop omhoog geeft. Prachtige graphics, supersnelle gameplay en natuurlijk een virtueel effect waar je U tegen zegt. Reken er maar op dat ik sta ingeschreven voor de pre-Alpha.

Nu is EVE de enige VR-game die ik op het moment kan opnoemen, maar het betekent wel dat er animo is bij de developers van grotere games. Zodra dit gaat groeien, zie ik een mooie toekomst voor VR.

bètaalbaar?

Dit is alleen het minpunt op het moment, de prijs van elke set. De Oculus Rift DK2 is op het moment zo'n € 350,- á € 400,- en is daarbij niet voor iedereen even bètaalbaar. De uiteindelijke consumentenversie zal ook ongeveer deze prijs hanteren. Een iets te hoge instapprijs als je het mij vraagt, maar zoals met vele andere dingen: hoe meer mensen het aanschaffen, hoe lager de prijs wordt (al denken bedrijven als Apple hier anders over). Mijn DK2 is al in huis, maar toch zou ik niet snel van plan zijn de consumentenversie aan te schaffen, alleen vanwege de prijs. Het scherm is dan wel beter en het ziet er allemaal wat mooier uit. Toch wacht ik op de pricedrop die ik wel verwacht.

VR, iets voor jou?

Ik ben positief en zal in 2016 veel gebruik gaan maken van VR. Al ben ik wel erg nieuwsgierig wat jullie ervan vinden. Willen jullie ook de consumentenversie van de Oculus of misschien hebben jullie al de iets simpelere Samsung Gear VR? Zal VR interessant worden voor jullie als gamer zijnde of blijft het een mooie goodie voor übernerds die graag enorme kasten op hun gezicht planten? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Lees meer