Opinion: Amiibo? Ik zeg eerder amiinope

Zoals jullie waarschijnlijk hebben gelezen in andere columns, schop ik graag tegen het zere been. In veel gevallen doe ik dit niet om controversie op te zoeken, maar omdat mijn meningen gewoon regelrecht als feiten gezien moeten worden. Dit keer zoek ik wederom het randje op door het te hebben over de meest nutteloze toevoeging in gaming, namelijk amiibo's. Vandaag de dag zijn er zo gigantisch veel van die dingen dat we er een verzamelnaam voor moeten zoeken. Ik stel voor om deze vanaf heden amiibi te noemen.

onbekend

Het is nutteloos om te vertellen wat een amiibo is, iedereen kent ze namelijk en mocht je deze niet kennen, dan luid mijn advies: kom onder die steen vandaan. Onderhand zijn de diverse berichten betreffende amiibi ontelbaar en er gaat geen dag voorbij zonder een nieuwsitem over de amiibo. Deze plastic figuurtjes van ondermaatse kwaliteit houden gameland in zijn grip en weten, met een welgeplaatste strangle-hold, voldoende centjes uit de gamer te persen zodat Nintendo lachend binnenloopt. Nu is dat geen onbekende strategie, aangezien Nintendo deze strategie al decennia toepast. Eerst waren het posters, strategie-guides en magazines. Vervolgens waren het controllers, opzetstukken voor controllers en nog meer opzetstukken voor controllers. Anno 2016 zijn er de amiibi.

onbekend

De amiibi, zijn naar mijn mening, niet bepaald goedkoop en verschijnt in talloze varianten. In veel gevallen lopen gamers te klagen over DLC en Season-passes, maar veel geklaag over de amiibi hoor je echter niet. Wellicht komt dat vanwege het feit dat de koper een fysiek product in handen krijgt, maar uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om de verzamelwoede. Koop je er één, dan moet je de volgende ook hebben, vervolgens die daarop ook en, je kunt het al raden, die daarop natuurlijk ook. Normaliter komt dit vaak in de kindertijd voor, maar Nintendo weet in te spelen op de nostalgie van oudere gamers waardoor ook deze aan de trend meedoen. In veel gevallen is de toegevoegde waarde van de amiibo nihil, maar toch blijft het leuk om jouw favoriete figuur, veelal verpakt, in de kast te zetten. Een stupide en vooral nutteloze vorm van bij verkoop waar menig gamer wel voor te porren is.

onbekend

Uiteindelijk blijft de amiibo een rip-off van de Skylanders-figurines. Skylanders is een game die volledig draait om het verzamelen van de figuurtjes en deze ook daadwerkelijk in de game plaatst. Nu kan Nintendo natuurlijk niet alles rippen (anders hangt er een mooie rechtszaak aan de loodgieters overall), maar wordt dit in een afgezwakte vorm gedaan. Wat Skylanders juist zo uniek maakt, weet Nintendo ten gronde te richten door het idee te kopiëren, maar in mindere mate toe te passen. De amiibo is, in veel gevallen, van ondermaatse kwaliteit, onvoldoende vormgegeven en in het algemeen een verspilling van je geld. Ik snap dat verzamelen leuk is, maar laat je niet in Nintendo's web vangen. Het feit dat de verspreiding van amiibi wordt gecontroleerd en hierdoor een vorm van schaarste wordt gecreëerd zegt al genoeg. Don't buy that shit!

onbekend

Over auteur Rudy Wijnberg

Rudy Wijnberg Als het gaat om passief sporten is Rudy een kei gezien hij regelmatig menig vechtersbaas tegen de vloer nokt en tanden laat rapen. Toch is hij niet vies van andere genres. Onder het motto “je moet toch alles in je leven geprobeerd hebben” experimenteert onze Amsterdammer zo nu en dan eens wat. Niet altijd even succesvol, geduld is namelijk niet echt zijn sterkste punt, net als een gracieuze winnaar zijn gedurende menig fighter…

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?