Check hier alle The Game Awards 2023 content

Opinion: Boy zoekt: de gamecomputer van vroeger

Kijk, we leven in het heden en kijken naar de toekomst. In ons geval dan de toekomst van gaming en wat het ons gaat brengen. Maar eens in de zoveel tijd heb ik een flashback naar een tijdje geleden die kippenvel brengt op delen van mijn lichaam die nu even niet nader benoemd zullen worden. En ook pas nog dacht ik aan de tijd dat ik als klein mannetje bij de buurjongen ging spelen, want zijn vader had een dikke gamecomputer staan. Voor de standaarden van nu is zo'n ding geen zak meer waard, maar toen was dat een wereld die onbereikbaar leek voor mij.

Maar goed, ik had die flashback en kreeg er warme gevoelens mij. Ik had alleen één klein dingetje: geen idee meer wat voor computer dat was. Niet dat het een groot probleem is, maar als er eenmaal iets door je hoofd spookt, is het maar moeilijk om los te laten. Dus ik begon met zoeken. Wat kon ik me er nog precies van herinneren? Daarvoor sloot ik mijn ogen en vertrok naar Herinneringenland. En ja hoor, daar zweefde het eerste item: een zwarte joystick met twee rode knoppen. Dat kunnen niet veel dingen zijn, althans dat zou je denken. Erg makkelijk zoeken naar 'zwarte joystick met rode knoppen' is het niet. Maar toch gedaan en niet veel dichter bij het antwoord gekomen.

Dus ik ging verder denken, misschien kon ik nog een spel herinneren. En ja hoor, de Teenage Mutant Ninja Turtles schoot gelijk te binnen. En ook nog eens het beeld dat de game op een floppy diskette stond. Hmmm Dat maakt het zoeken weer iets makkelijker. Ik voerde de zoekterm 'TMNT floppy disk' in en drukte op zoeken. In eerste instantie niet veel resultaat, maar toen zag ik de game voorbij komen. En ja hoor, daar was de eerste gamecomputer waar ik op had gegamed. Enig idee welke het was? Het was een Commodore Amiga. Een supercomputer voor thuis met monsterlijk goede graphics. Al waren de graphics niet even goed als die van de NES, maar daar kon je alleen maar op gamen natuurlijk. De Amiga was een full-blown pc, een powerhouse en een must voor elke pc-gamer in die tijd. Bakken vol met floppy's, die allemaal een volledige game konden bevatten en een mooie joystick maakte de Amiga tot een leuke computer. In ieder geval voor mij.

Hebben jullie nog weleens flashbacks naar 'the good old days'? En waar zijn jullie mee begonnen? Ik ga nu in ieder geval nog even Marktplaats afspeuren of daar nog een Amiga te koop staat

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?