Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Opinion: Consoles: Pc's met een controller?

Met de officiële aankondiging van de PS4 komt de golf next-gen-consoles echt op gang. Nintendo was er al mee begonnen met de Wii U, nu volgt Sony eindelijk. Qua hardware is het een flinke switch: van een IBM PowerPC cpu naar een AMD octacore, wat inhoudt dat oude software onmogelijk op de PS4 kan draaien. Reden? CPU-architectuur. De AMD-processor is van hetzelfde type als die in een pc, kortom een x86-64 cpu. Deze CPU, in combinatie met 8GB geheugen en een AMD DirectX 11 GPU die vergelijkbaar is met een Radeon 7850, moet de PS4 het DirectX 11 eyecandy-tijdperk in gaan katapulteren. Maar wat gaat dit nou echt inhouden?

Eigenlijk is het heel simpel. De PS4 (en vermoedelijk de Xbox 720) gaan erg veel op pc's lijken. De hardware is identiek aan die in pc's. Het enige verschil dat nog rest, is de software die op het systeem draait en het feit dat je je games met een controller speelt. Maar de grote winnaar kan hier wel eens de pc-gamer zijn. Aangezien de stap van console naar pc nu kleiner is en de eyecandy toch al in was gebouwd, is het aannemelijk dat ontwikkelaars meer tijd gaan steken in games opleuken.

De pc-gamer had de hardware al jaren staan, maar kon er niet volledig gebruik van maken door de overvloed aan matige console-ports. De volgende Call of Duty zal ongetwijfeld een volledige DirectX11-instructieset moeten bevatten om nog mee te kunnen tellen, daar de uitgevers die zich te veel op consoles hadden gericht nu een grote inhaalslag moeten maken om nog mee te kunnen tellen. Andere ontwikkelaars als DICE zijn al langer hiermee bezig op hun pc-afdeling en zullen de transitie dus een stuk makkelijker kunnen maken!

Maar het belangrijkste is dat de kleinere indy developers die games succesvol op Steam uit hebben gebracht nu makkelijker de consolemarkt op kunnen. De games hoeven niet opnieuw gecodeerd te worden daar deze al op een pc kunnen draaien. De hardware in de consoles is hetzelfde, toch? Ik kan zo al een paar games opnoemen die hard zouden scoren op de next-gen consoles: Orcs Must Die, FTL, Zombie Driver en Chivalry: Medieval Combat! Dan zien de console-gamers dat er meer is dan de meuk die je door de grote uitgevers voorgeschoteld krijgt. En Diablo 3 krijg je er zelfs nog bij!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?