Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Opinion: De bitch glitch

Geplaatst: 13 september 2009 16:45
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Elke game heeft ze en elke gamer heeft er mee te maken gehad; glitches. Het zijn foutjes in games. Zwevende voorwerpen, personages die achter een muurtje blijven steken, doorzichtige muren, onzichtbare gaten in de grond, noem maar op. Het leeuwendeel van alle glitches is vrij onschuldig. In de meeste gevallen betreft het slechts esthetische foutjes, maar zo nu en dan zijn er ook glitches die de game een stuk makkelijker maken.

N00b glitch
Zo zit er in de laatste Call of Duty bijvoorbeeld een glitch die ervoor zorgt dat je oneindig veel health en ammo krijgt. Ook Gears of War 2 kent een glitch die je oneindig veel ammo bezorgt. En zo zijn er nog wel talloze titels te noemen die dergelijke glitches kennen.

Cheat glitch
Een andere glitch kan ervoor zorgen dat je online een oneerlijk voordeel ten opzichte van andere spelers hebt. SOCOM kende een dergelijke glitch waarbij een speler uit het speelveld kon 'glijden' en daardoor onzichtbaar werd voor andere spelers. Doordat van buiten het speelveld alle objecten in het level verdwenen waren, kon deze speler alle andere spelers wel zien, om ze zo eenvoudig stuk voor stuk uit te schakelen. Ook andere games, waaronder Rainbow Six 3, kenden een dergelijke glitch, waardoor een potje multiplayershooten al snel eindigde in een hoop frustratie. Spelers werden gebanned en ontwikkelaars werden aan het werk gezet om met een update te komen.

Glitches kunnen voor sommige gamers dus een zegen zijn, maar zijn voor de meesten een grote bron van ergernis. Sommige gamers maken er zelfs een sport van glitches op te sporen. Zoek maar eens op Google naar glitches en je komt de meest vreemde manieren tegen waarop een glitch uitgevoerd dient te worden. Manieren waar je niet achter komt wanneer je een game gewoon speelt zoals hij gespeeld dient te worden.

De bitch glitch
Toch zijn de bovenstaande soorten glitches niet van het soort dat aanleiding was om deze column te typen. De soort glitch waar ik het over wil hebben is volgens mij afgeleid van het woord 'bitch'. Dit is de glitch die ervoor zorgt dat je vast komt te zitten in een game, waarna je helemaal overnieuw moet beginnen. Het overkwam mij ruim een jaar geleden. Ik had al zo'n twintig uur in The Legend of Zelda: Twilight Princess zitten. Iedereen die weleens een Zelda-game heeft gespeeld weet hoe verslavend ze zijn. Iedereen die nog nooit een Zelda-game heeft gespeeld moet zich overigens diep schamen, maar dat terzijde.

Na enkele quests met succes te hebben voltooid, bleek het al midden in de nacht te zijn. Tijd om te stoppen dus. Maar voordat ik met een Zelda stop, loop ik toch altijd een stukje door om te kijken waar de volgende quest zich zou afspelen. Zo gezegd, zo gedaan wandelde ik de Eldin Bridge over, die vervolgens achter mij instortte. Zag er wel heftig uit. Tijd om de game op te slaan en naar bed te gaan.
Door drukte kon ik de game helaas niet eerder dan ruim twee weken later opnieuw opstarten. Waar was ik ook alweer gebleven? Oh, die brug daar is ingestort, dus zal ik wel de andere kant op moeten. Op mijn trouwe paard Epona zwierf ik rond over de uitgestrekte vlakte van Hyrule, op zoek naar een aanknopingspunt om mijn quest te vervolgen. Langzaam maar zeker begon het te dagen. Ik stond voordat ik de laatste keer stopte toch aan de andere kant van die brug? Opnieuw met Epona richting de ingestorte brug. Aan de overkant stonden een paar shadow creatures me uit te dagen, maar ik kon met geen mogelijkheid bij ze komen.

Hoewel het tegen mijn principes is, besloot ik er een walkthrough bij te zoeken, waaruit bleek dat ik toch echt de Eldin Bridge over moest. Maar die was de laatste keer ingestort en nu stond ik opeens weer aan de verkeerde kant van de brug. Al snel werd duidelijk dat het een glitch betrof. Op verschillende fora stonden waarschuwingen niet op te slaan nadat je de Eldin Bridge bent overgestoken. Een oplossing voor de glitch bleek niet te bestaan en oude savegames had ik niet. Gevolg? Helemaal overnieuw beginnen!

Vervloekte Zelda
Ik heb de game vervloekt en de controller door de kamer gesmeten. Ik zwoer Zelda nooit meer te spelen. Daar ben ik onlangs toch op terug gekomen. Twee weken geleden heb ik de game toch weer in mijn Wii gedrukt en inmiddels heb ik alweer de nodige nachtelijke uurtjes opgeofferd. Deze glitch was een bitch, dat zeker. Maar wat is The Legend of Zelda: Twilight Princess toch een heerlijke game.

Lees meer