Opinion: De fans verpesten Mass Effect

Ben je ooit teleurgesteld geweest in een verhaal? Een boek uitgelezen en niet tevreden zijn met het einde? Een film waarin de verkeerde mensen doodgingen? Waarschijnlijk wel eens een keer. Je hebt grote verwachtingen en in jouw ogen heeft de schrijver het verknald. Natuurlijk heb je dat ook besproken met anderen, die het wel of niet met je eens waren, maar heb je ooit geprobeerd om het ongedaan te maken? De laatste bladzijden uit het boek te scheuren, ze te negeren en er een nieuw slot aan te breien dat wel voldoet aan je eisen? Waarschijnlijk niet. Toch is er de afgelopen paar dagen een groep ontstaan met precies dat als doel: het (laten) herschrijven van een einde. Het doelwit van hun woede? Mass Effect 3.

Boze massa
Waarschijnlijk heb je het verhaal al gehoord en misschien ben je het er zelfs mee eens; volgens een redelijke groep fans moet het einde van Mass Effect 3 worden aangepast of verlengd. Het einde zou niet aansluiten op het verhaal, het zou niet voldoende te maken hebben met de keuzes die je hebt gemaakt of andere klachten werden luid en duidelijk verspreid over het internet. Los van of je het er wel of niet mee eens bent, het betekent wel dat het verhaal van de trilogie veel mensen heeft aangegrepen op een emotioneel vlak, wat natuurlijk veel goeds zegt over de huidige gamesindustrie. Blijkbaar vinden veel mensen het zo belangrijk dat ze niet willen dat het verpest wordt. Helaas gaat dat wel gebeuren als ze hun zin krijgen.

onbekend

Herkansing
Laten we eens kijken naar de opties die we hebben. Als eerste zou je kunnen zeggen de eindes te vervangen door nieuwe versies. Dit zal alleen wel problemen opleveren. Een schrijver schrijft namelijk bijna nooit van begin tot eind. Vaak wordt er eerst een structuur gevormd, waarin enkele belangrijke ideeën of plotlijnen gedefinieerd worden, en vervolgens krijgt het verhaal invulling. Dit wordt in het geval van Mass Effect 3 nog eens bemoeilijkt omdat er verschillende paden zijn die iemand kan bewandelen, wat zorgt voor verschillende verhaallijnen. Maar de schrijvers hebben wel een doel; met hun hele verhaal willen ze iets overbrengen aan de gamer. In de hoofden van de schrijvers zijn daarom geen andere eindes mogelijk; voor hen zijn de huidige de enige logische eindes die op het voorafgaande verhaal volgen. Als ze dus iets nieuws moeten bedenken, zal het voor hen niet mogelijk zijn om iets te verzinnen dat in hun ogen net zo goed aansluit bij het verhaal tot dusver. Een andere schrijver erbij betrekken zou zo mogelijk zelfs nog gruwelijker zijn, omdat die niet in staat zal zijn de complete structuur te bevatten en er een sluitend slot bij te verzinnen.

Pray I don't alter it any further
Optie twee is het einde verlengen. Doorgaan waar we gebleven zijn en meer informatie en afsluiting bieden. Het vervelende aan deze optie is dat fans misschien geen afsluiting willen, hoe hard ze er ook om roepen. Op het moment dat er namelijk twijfel is ontstaan over de 'echtheid' van de eindes, zijn de klagers begonnen met denken over alternatieven en andere opties. Voor hen is het een eigen leven gaan leiden en ze hebben hun eigen Mass Effect-universum gecreëerd waarin de huidige eindes niet voorkomen. Zodra er dus een alternatief komt, geproduceerd door BioWare, zal dit tegen elke fans fantasie getoetst worden. Dit gebeurt natuurlijk wel vaker, maar het betekent wel dat BioWare nooit iets zal kunnen maken dat tegen alle verschillende verwachtingen opleeft. Elke verandering is dus een slechte verandering.

onbekend

'Mijn' game
Maar dit zijn praktische bezwaren, die alleen opgaan als BioWare daadwerkelijk beslist om toe te geven aan de fanboys. En waarom zouden ze? De gameserie die ze geproduceerd hebben is hun eigendom, hun idee en daar hoort dus ook hun visie bij. Het is één ding om teleurgesteld te zijn in iets, maar iets compleet anders dan te eisen dat het aangepast moet worden. Je kunt het jammer vinden dat een band geen saxofoon heeft, maar dat betekent niet dat je het podium op mag springen om mee te doen. Het lijkt wel alsof mensen het recht opeisen op 'hun' Mass Effect, terwijl een game niet het eigendom is van de fans.

Conclusie
Er is maar één reden waarom het team een wijziging zou moeten aanbrengen: als het er zelf zin in heeft. Misschien dat fans ze kunnen overtuigen dat ze het beter hadden kunnen aanpakken, maar als er een verandering geëist wordt stappen ze over hun grenzen heen. De vergelijking met Stephen King's Misery (goed boek) is al eens gemaakt, terecht. Daarnaast levert het naar alle waarschijnlijkheid een product op dat nog veel erger misvormd is. Als de schrijvers zelf ook van mening zijn dat deze mooie trilogie op een waardigere manier afgesloten kan worden, zijn ze wat mij betreft meer dan welkom. Tot die tijd kun je beter een andere game vinden om je aan te hechten.

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?