Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Opinion: De pareltjes van Rockstar

Geplaatst: 20 mei 2011 17:20
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

In al die jaren dat ik games heb gespeeld, heb ik altijd het spelen van politieagentje gemist. In GTA ging het om een goed verhaal met veel actie, maar handelen volgens de wet was er niet bij. Games als Call of Duty en Medal of Honor vallen ook niet echt onder de categorie 'detective spelen'. Tot vandaag, lieve mensen, want vandaag maken we de geboorte mee van L.A. Noire.

Geen GTA
Zoals dat gaat bij Rockstar is de detective L.A. Noire zo veel mogelijk in de belangstelling gebracht bij het publiek. Nee, het is geen actievolle, GTA-achtige game, maar een heel nieuw genre. Jij speelt de detective en moet ervoor zorgen dat verschillende zaken tot een goed einde komen. Niks geen shootouts en wilde achtervolgingen (tenminste, minder dan je van Rockstar gewend bent), maar juist doordenkertjes en ondervragingen van mensen die iets met een bepaalde zaak te maken zouden kunnen hebben.

Jij en GTA
Een game als L.A. Noire geeft de klasse van Rockstar maar weer eens aan. Iedereen kent de ontwikkelaar natuurlijk van één van de beste series ooit: Grand Theft Auto. Wie heeft er geen lol beleefd met het top-down avontuur van de eerste twee delen en wie was niet onder de indruk van de driedimensionale effecten van GTA 3. Wie heeft niet enorm veel tieten gezien in Vice City en wie was er niet bij toen CJ ten tonele verscheen. Iedereen heeft wel iets met GTA, op welke manier dan ook.

Verder denken
Maar Rockstar heeft verder gedacht. Natuurlijk, ze hebben geleund op het succes van GTA door er talloze delen van uit te brengen, maar ze zijn in de loop der jaren ook innovatief geweest. Denk bijvoorbeeld aan de pesterijen in Bully. Misschien was dit geen echt kassasucces, maar origineel en vermakelijk was het wel. En denk anders aan het vorig jaar verschenen Red Dead Redemption, dat door velen (waaronder Gameliner) werd uitgeroepen tot de beste game van het jaar. En terecht, want in Red Dead kon je voor het eerst echt genieten van het Wilde Westen. Toegegeven, Call of Juarez deed al een goede poging, maar staat inmiddels in de schaduw van de western van Rockstar.

L.A. Noire
En nu dus weer een nieuwe game - bijna een nieuw genre zelfs - met L.A. Noire. Ik ben inmiddels één van de gelukkige bezitters van de game en zit alweer middenin mijn tweede zaak nadat ik de eerste tot een goed einde heb gebracht. En ik kan je zeggen: het is nu alweer kwaliteit van de bovenste plank. Het is duidelijk, Rockstar weet als geen ander hoe je spellen maakt die indruk maken op de gameswereld. Hopelijk kunnen we nog lang van de ontwikkelaar genieten!

Lees meer