Opinion: De tijd komt...

Geplaatst: 26 november 2010 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Niet iedereen zal het weten (ik heb het ook niet direct aan de wilgen gehangen, maar goed) dat ik op dit moment Informatica studeer in Amsterdam. Ja, lieve lezers, naast de drukte bij Gameliner ben ik ook nog in staat om me te ontwikkelen, zodat ik later een actieve bijdrage kan leveren aan de maatschappij. De opleiding is net begonnen en duurt nog drie jaar, maar vergeleken met zes jaar geleden (de start van mijn carrière op de middelbare school) komt het moment dat de arbeidsmarkt voor me openligt toch steeds dichterbij. De tijd komt

Toekomstmuziek
Nu denk je misschien dat je geen moer zult hebben aan het feit dat ik me over enkele jaren 'actief ga inzetten voor de maatschappij', maar in dat geval moet je de voorgaande alinea nog maar eens goed doorlezen. Want welke opleiding doe ik? Nou? Inderdaad, ik ben degene die jullie over een jaar of tien blij gaat maken met GTA 7 en Assassin's Creed 5! Beide titels zijn op dit moment uiteraard nog toekomstmuziek, maar tien jaar van nu zouden dit best wel eens de games kunnen zijn die gaan knallen in een eindejaarsrush.

Te algemeen
Als je jezelf een beetje hebt verdiept in de opleidingen op het gebied van entertainment (en dan in het bijzonder gaming), dan zul je op dit moment waarschijnlijk alsnog denken dat je niets aan mij hebt. Er zijn immers genoeg opleidingen die zich speciaal richten op het maken van games, zoals de studies 'Game Architecture and Design', 'Gametechnologie' of 'Game Design and Development'. Inderdaad, dit zijn opleidingen die zich specifiek richten op de wereld van videogames, maar er is één groot minpunt aan deze studies, en dat is de algemeenheid.

Het echte werk
Alle studies die zich speciaal richten op games zijn wel leuk en aardig, maar veel te algemeen en geen aanraders als je jezelf in een bepaald onderdeel wilt verdiepen. De baas van Sony Worldwide Studio's, Jamie MacDonald, heeft hier ook nog het één en ander over te zeggen, vooral op het gebied van banen. Hij kan zich namelijk de laatste keer dat hij iemand van een dergelijke opleiding heeft aangenomen niet meer herinneren. De game-industrie is dan ook, en ik citeer, niet bepaald blij met de opleidingen die universiteiten en HBO scholen aanbieden. Voor een overzicht is het wel aardig, maar een opleiding die voorbereidt op het echte werk is het allerminst. Veel beter zijn opleidingen die dieper op een bepaald onderdeel ingaan, zoals Informatica dat doet met het onderdeel programmeren. En wie deed er ook alweer die studie en gaat jullie dus inderdaad over enkele jaren de wreedste games aanbieden? Juist!

Lees meer