Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Opinion: De wonderen van de gamescom

Voor mijn gevoel is de E3 in Los Angeles nog maar net afgelopen, maar het is toch echt zo: de gamescom staat op het punt van beginnen! Sterker nog, als je dit stukje leest zodra het online is gekomen, zijn we nog maar een paar momenten verwijderd van het moment waarop Microsoft de gamescom van dit jaar aftrapt met haar persconferentie. Zij zullen later gevolgd worden door Sony (ook vandaag) en Electronic Arts (morgen). Exiciting stuff, daar kunnen we toch wel vanuit gaan. Mijn verwachting is dat we vooral meer zullen zien van de games die op de E3 werden aangekondigd of waarover meer bekend is geworden.

Wat dat betreft is de gamescom een beetje een voortzetting van datgene wat in Amerika is gebeurd. Meer vervolgmateriaal dan echt nieuwe aankondigingen dus. Of dat erg is? Wat mij betreft niet. Ik zie liever toffe (gameplay)beelden van games waar we al iets over weten, dan dat ik plaatjes zie van nieuwe titels die worden aangekondigd. Vaak weet je na die aankondiging alsnog niet precies waar je nu eigenlijk aan toe bent of met wat voor soort game je te maken hebt. Zeker als de ontwikkelaars ervoor kiezen om hun game met een cinematic trailer aan te kondigen, terwijl het uiteindelijke spel een 2D-platformer is. Zo gezegd komen die beelden in de trailer dan niet bepaald overeen met wat je uiteindelijk van zo'n game kunt verwachten. Maar ach, wat zit ik eigenlijk te klagen? Mooie beelden willen we altijd wel zien, en laat ons gamers gewoon maar lekker in de waan dat we te maken krijgen met de crème de la crème op gebied van graphics. Dat het dan uiteindelijk gaat om een spel dat totaal niet focust op mooie plaatjes, ach, wat zou het?

De afgelopen jaren ben ik zelf een aantal keer naar de gamescom geweest. Een drukte van jewelste op de beursvloer, en het leek elk jaar wel een stuk drukker te worden. Uiteraard gaat het dan om de hallen die voor al het publiek toegankelijk zijn; de ruimtes voor de pers worden vooralsnog ontzien van al te veel zwetende gamers, zonder daarbij al te serieus te worden. Games maken blijft toch een uit de hand gelopen hobby voor de meeste ontwikkelaars in de industrie, het is niet veel meer dan mensen die doen waar ze goed in zijn, wat ze leuk vinden en waar ze graag over willen vertellen. Misschien is dat ook wel wat de gamescom als beurs zo leuk maakt: het in contact treden met verschillende mensen uit de gamesindustrie en met z'n allen praten over de passie die iedereen daar met elkaar deelt. Wat dat betreft is het dan ook wel een beetje jammer dat ik er dit jaar niet bij ben. Toch heeft dat ook wel z'n voordelen natuurlijk. Wat te denken van de beste plaatsen voor de persconferenties, bijvoorbeeld? Daarnaast is er natuurlijk de content die wij voor jou (maar in dit geval ook voor mij persoonlijk) vanaf de beurs zullen brengen, zodat jij niets hoeft te missen van al het moois uit Keulen.

Of je er nu zelf bij bent of niet, er zijn genoeg redenen te bedenken om uit te kijken naar de gamescom van dit jaar. Nieuwe games, nieuwe beelden, nieuwe content, nieuwe verrassingen ik ben er meer dan klaar voor!

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?