Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Opinion: De zin van het spel

Geplaatst: 17 december 2010 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Dat snap ik niet hoor, waarom verdoe je je tijd daarmee?

Laatst kreeg ik het weer te horen. Tijdens een feest kwam het gesprek uit op games, en toen ik vertelde dat ik graag games speel, doemde al snel een zuur gezicht tegenover mij op. Vanuit de mond van het verzuurde gezicht kwamen vervolgens zinnen vol minachting betreffende games: Ik heb wel iets beters te doen, Zonde van je tijd, Ik snap niet wat er boeiend aan is, Laatst in het nieuws gehoord dat games slecht zijn voor iedereen. Met een zucht leunde ik achterover in mijn stoel. Zal ik de discussie weer eens aangaan, of zullen we het maar gewoon erbij laten?

Veel mensen beseffen het blijkbaar nog niet dat mensen games spelen om dezelfde redenen als dat men films kijkt of een boek leest. Is het dan ook zo nutteloos om een film te kijken, een boek te lezen, naar een optreden te gaan of het theater? Blijkbaar vinden die mensen van wel, want tijdverdrijf of afleiding mag volgens die mensen niet. Met mijn beroep als muzikant verdoe ik dus blijkbaar ook mijn tijd, want waar is muziek nu eigenlijk echt voor nodig?

Zelfs wanneer ik vervolgens vertel dat men tegenwoordig gemiddeld met een man of honderd, anderhalf jaar lang aan één game werkt, met een team vol geniale schrijvers, programmeurs en designers, denkt men dat het 'computerspelletjes' zijn, en meer niet. Laatst had ik ook naar nu.nl een mailtje gestuurd, omdat men het in een artikel over de game-industrie constant had over 'makers van computerspelletjes'. Dat is even respectvol als Steven Spielberg een 'filmpjesverzinner' te noemen, of Wibi Soerjadi een 'muziekpingelaartje'. Een kleine zege voor mij en de game-industrie is dat nu.nl mij wel gelijk heeft gegeven.

Zonder afleiding geen ontspanning, zonder genieten geen leven. Van muziek geniet ik en daardoor voel ik mij beter. Van films geniet ik en ik ervaar nieuwe dingen. Van boeken geniet ik, ik leer ervan en ervaar nieuwe dingen. Van games geniet ik, ik speel en ervaar nieuwe dingen, leef mezelf in, leer ervan, en voel me vele malen beter. Zo, hopelijk vielen de oogkleppen en ladingen borden voor de kop bij een paar mensen eraf, op dat omhooggevallen feest. Zou eens hoog tijd worden. 1-up, en bier halen! Iemand anders nog, of verdoen we hier allemaal onze tijd?

Lees meer