Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Opinion: Digitali-zwering

Geplaatst: 29 juli 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Het pad der games wat zich voort legt naar de ultieme apotheose van speelgenot is achter ons aan het afbrokkelen terwijl wij immer hoger en hoger klimmen met nieuw gebouwde games. Tot mijn grote vrees wordt er waarschijnlijk over tien jaar geen enkele fysieke kopie van een game meer gemaakt. Alles zal enkel nog digitaal verstrekt gaan worden. Maar hoe doen we dat dan met het vereeuwigen en preserveren van de oudere games? Nu worden al zo nu en dan 100% digitaal verstrekte games offline gehaald, waarna niemand ze meer kan spelen. En dit is in veel gevallen erg spijtig. Niet alleen ik vind dat, nee, dat vinden een hele hoop mensen met mij. Dat er mensen waren die hun iPhone voor zo'n duizend euro wisten te verkopen, puur omdat het deuzige Flappy Bird-spelletje erop stond, bewijst dit redelijk sterk.

Zo heb je dat vooral al sterk heden ten dage met web-based games. Zo'n beetje mijn favoriete horrorgames allertijden, Forbidden Siren 1 en 2, hadden heel mooie prequelwebsites. Deze sites waren helemaal in de sfeer en stijl van de games, en waren soort mini-point-and-click-puzzelgames waardoor je meer kwam te weten over de hoofdpersonen. Nu heeft een fan van Forbidden Siren 1 de site volledig weten te kopiëren destijds, maar hij was te laat met hetzelfde voor de Forbidden Siren 2-site te doen. Hier zullen we nooit meer iets van terug zien dus. Dead Space 1 had eenzelfde website die je echt als een zeer boeiende en informatieve prequel kon zien, maar deze is ook foetsie.

Nou zal ik dus niet wakker liggen om games als Flappy Bird (hij staat nog steeds wel op mijn Galaxy S3, iemand geïnteresseerd?), maar het baart mij wel zorgen voor de toekomst. Maar dat doen wellicht vooral van die mensen zoals ik die zorgelijk zijn om alles, en ervan overtuigd zijn dat games als The Last of Us een redelijk realistisch beeld van de toekomst schetsen. Dan bedoel ik niet dat we gaan rondlopen met paddenstoelen in ons gezicht, maar de manier waarop de beschaving daar eraan toe is. Gelukkig heb je voor de pc GOG.com, en hopelijk komt er ook zoiets voor de consolemarkt, waarbij nu sommige juweeltjes uiterst zeldzaam zijn, zoals bijvoorbeeld alle goeie SEGA Saturn-games. Emulatortje dan maar? Illegaal blijft alles wel verkrijgbaar, waarschijnlijk. Maar we weten het niet. Zoals de professor op het eind zegt van de intro van Red Alert: Time will tell!

Lees meer