Opinion: Drie grote jongens, één E3

Geplaatst: 13 juni 2013 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De Electronic Entertainment Expo, beter bekend als de E3, is nog steeds in volle gang. Toch wil ik nog even terugblikken op de persconferenties van begin deze week en dan in het bijzonder die van de grote drie: Microsoft, Sony en Nintendo. Microsoft moest uitpakken, aan Sony de taak om zich hier niet door te laten kennen en Nintendo, daar waren de ogen eerlijk gezegd maar half op gericht dit jaar.

Microsoft
Microsoft beet maandagavond het spits af met een anderhalf durende goed gevulde, zoals beloofd, op games gerichte show. Niet alleen de gevestigde namen zoals Forza Motorsport 5, Dead Rising 3 en de langverwachte Killer Instinct maakten indruk, ook Xbox One-versies van World of Tanks en Minecraft doken op en een paar nieuwe exclusieve IP's zoals Ryse: Son of Rome en Sunset Overdrive droegen ook bij aan de geweldige sfeer. De spannende teaser van Halo 5 diende als kers op de taart en toen Microsoft aankondigde de Xbox One op 21 november dit jaar voor 499 eurootjes in de winkels te leggen kon iedereen daar mee leven. We waren getuige geweest van een heerlijke persconferentie, waardoor er bij Sony nog wel eens wat angstzweet uit zou kunnen breken.

Sony
Het tegendeel bewees zich echter, al was dit gedurende het eerste uur van de twee uur durende persconferentie van Sony nog niet echt het geval. Sony liet ons bovendien lang opblijven door pas om 03.00 uur Nederlandse tijd live te gaan, maar iedereen die dit er voor over heeft gehad zal geen spijt hebben. Het eerste uur omvatte vooral was technisch gelul en wat nonsens over hoe geschikt de muziek- en filmopties van de PlayStation 4 zullen zijn voor de gamer. Het laatste uur van de Sony-persconferentie was echter genieten geblazen. Dikke games zoals de al eerder aangekondigde exclusieve DriveClub, Knack en Killzone: Shadow Fall werden vergezeld door de tevens exclusieve The Order: 1886 en een reeks aan indietitels, om maar te zwijgen over Final Fantasy XV, Kingdom Hearts 3 en de Mad Max-game. Maar pas daarna hees Sony de arm om deze met gebalde vuist los te laten in het gezicht van Microsoft door te verkondigen dat de PlayStation 4 niet zal doen aan DRM, wat inhoudt dat tweedehands games gewoon gespeeld kunnen worden, en dat je gewoon kunt gamen zolang je wilt, ook zonder internetverbinding, waar het bij de Xbox One noodzakelijk is om eenmaal per etmaal in verbinding te staan met het internet. De zaal werd gek en er zullen niet veel kijkers van de livestream zijn geweest die niet op zijn minst met een grijns het tafereel tot zich namen. Maar wacht, dat was niet alles. De esthetisch indrukwekkende PlayStation 4, die bij de start van de show onmiddellijk werd getoond, zal eind dit jaar voor 399 zuurverdiende euro's te koop zijn. Boem, daar gaat je goed ontvangen adviesprijs Microsoft. Sony haalt er net zo makkelijk een honderdtal euro's vanaf. De persconferentie van Sony was meer dan geslaagd en deed de verpletterende indruk die de show van Microsoft bij menigeen teweeg had gebracht bijna direct vergeten.

Nintendo
Op de dinsdagmiddag was Nintendo aan de beurt. Nintendo vond het gek genoeg niet nodig om een leuk theater af te huren en met een spetterende show te komen. In plaats daarvan gooiden ze een vooraf opgenomen slecht in elkaar gestoken E3 Nintendo Direct online in de vorm van een nog slechter werkende livestream. Satoru Iwata, de grote man bij Nintendo, probeerde het geheel in gebrekkig Engels en zonder enige gemeende emotie aan elkaar te praten. Veel van zijn tekst bestond uit het aankondigen van trailer na trailer en het ontbrak deze Nintendo Direct dan ook aan afwisseling en sfeer. Dat neemt niet weg dat er een aantal toffe games werden getoond, maar de manier waarop deed afbreuk aan de getoonde software. Super Mario 3D World, Mario Kart 8, Donkey Kong: Tropical Freeze en twee versies van Super Smash Bros, de een voor de Nintendo 3DS en de ander voor de Wii U waren de hoogtepunten. Verder viel er niet veel indrukwekkends te beleven. Nintendo heeft in mijn ogen dan ook gefaald met deze E3 Nintendo Direct. De vooraf opgenomen presentatie was slecht, grote verrassingen ontbraken en meer dan wat beelden van verwachte games was er eigenlijk niet. Niets over nieuwe mogelijkheden van de hardware of eventuele prijsverlagingen, want laten we eerlijk zijn, als de PlayStation 4 straks slechts vijftig euro meer zal kosten dan de Nintendo Wii U, dan moet je haast wel gek zijn om nog voor die laatste te kiezen.

Uiteindelijk behoudt Sony zijn voorsprong op Microsoft, als deze zelfs niet is vergroot. Ook al was de persconferentie van Microsoft nog zo sterk, Sony was voorbereid en toonde vooral een sterk en slim marketingteam te hebben dat dingen als het onduidelijke pakket van de PlayStation 4 (wat krijg je nou daadwerkelijk voor 399 euro?) en het feit dat online gamen op de nieuwe PlayStation niet langer meer gratis zal zijn goed wist te verhullen. Nintendo zweeft een beetje in het luchtledige, mikt vooral op de gevestigde nostalgische titels en heeft totaal geen extra moeite getoond om deze E3 meer aandacht naar zich toe te trekken.

Nu de persconferenties achter de rug zijn, er meer informatie over de mogelijkheden, games en prijs van de consoles bekend is en iedereen weer een beetje gekalmeerd lijkt te zijn hoor ik graag van jullie hoe jullie tegen de grote drie aankijken? Ook al ben ik altijd meer van de Xbox-kant geweest, toch geef ik de PlayStation 4 momenteel het welverdiende voordeel van de twijfel. De Xbox One staat voor mij echter nog wel op een sterke tweede plaats, waar de Wii U van Nintendo helaas bijna totaal uit mijn interessevlak is verdwenen.

Hoe denken jullie hierover?

Lees meer