Check hier alle Tokyo Game Show 2023 content

Opinion: EA is de Rutte van de gaming industrie

Je voelt het waarschijnlijk al aan je game-patta’s aankomen dat ik het niet positief bedoel als ik EA en Rutte met elkaar vergelijk. Is het appels met peren vergelijken (apples met androids), of zit er wel een logisch verband? Ik vind dat het moeilijk te ontkennen is dat zowel EA als Rutte bepaald niet onschuldig zijn in hun manier van handelen. De vraag is echter vooral: is het opzettelijk, of uit onwetendheid? Mijn vermoeden is beide.

onbekend

Politiek spelletje

Ten tijde dat BioWare zich schaarde onder EA, zagen veel mensen al donkere wolken aankomen in de verte. EA heeft immers al ontelbaar veel goede studio’s om zeep geholpen door ze op te slokken in hun zakelijke instelling en “visie” op de game industrie. De studio’s die bij EA komen, hebben uiteindelijk te voldoen aan bepaalde eisen van EA. De ironie is dat vaak dankzij de “visie” van EA een gamereeks juist naar de Filistijnen wordt geholpen. Dead Space serie liep als een Necromorph met acht poten zo smooth en succesvol, maar er moesten micro-transacties bijkomen. Dit had geen enkele invloed op de game, maar de game verscheen op het moment dat micro-transacties juist ontzettend in opspraak waren. Dead Space 3 werd dus niet zo goed ontvangen en EA draait dan blijkbaar de serie gelijk de nek om.

De raakvlakken met het politieke klimaat in Nederland van de afgelopen jaren vind ik hierbij opvallend. Elke partij die een coalitie aangaat met de VVD (Verenigde Verraderlijke Dievenbende), komt er zuur vanaf. De CDA, PvdA en nu D66 zijn er alleen maar op achteruit gegaan door met Rutte de politieke zeeën te bevaren. Afgezien van dat ik de gehele politiek een verschrikking vind, is het wel iets dat ik toch redelijk blijf volgen. Ik vind dat ik er toch redelijk van op de hoogte moet blijven. De verschillen tussen arm en rijk worden alsmaar groter en partijen als de VVD gooien hierbij alleen maar olie op het vuur. Als ZZP’er werd mij door andere ondernemers ooit verteld dat ik dan echt voor de VVD moet stemmen. Dat is niet waar, want Rutte helpt alleen maar de grote multinationals, MKB en ZZP worden jaar na jaar systematisch steeds verder benadeeld.

BioWare Beware

Is het dan allemaal negatief met EA en Rutte? Nee, zo simpel is het niet. Ergens zijn ze beiden ook heel erg goed in wat ze doen, anders hadden ze beiden deze positie nooit gehaald, noch zolang behouden. Ik heb het vaak in discussies juist opgenomen voor zowel EA alsook Rutte. Nog steeds doe ik dit op zijn tijd, al voel ik mij dan steeds meer advocaat van de duivel wanneer ik dit doe. Politiek is heel moeilijk, want zodra je denkt dat je weet hoe het zit, komt er weer iets naar boven of krijg je een interview op de radio van een oud-politici die je gehele beeld ervan weer weet om te draaien. Toch zijn er een x aantal feiten waaruit je niet kunt ontkennen dat er veel niet goed gaat om dit moment. Rutte is al meerdere keren betrapt op keihard liegen, waaruit ook keihard blijkt dat hij grote multinationals voortrekt. Het is ook een feit dat die grote bedrijven geen cent belasting hoeven te betalen, terwijl iedereen, zelfs de armste gezinnen in Nederland, dat wel moet doen.

Dan terugkomend op de gaming industrie. EA denkt niet op de lange termijn, maar wil meteen maximaal geld verdienen, te allen tijde. Dat kan niet altijd met creatief ontwikkelde producten en dat snappen ze niet. Het is erg pijnlijk duidelijk dat BioWare compleet van zijn eigen padje is geraakt. De immer betrouwbare Jason Schreier, journalist bij Kotaku en schrijver die echt supergoed onderzoek doet binnen de game-industrie, plaatste vorige maand een alarmerend artikel over Dragon Age 4. Het komt er op neer dat het een grote puinhoop is bij BioWare, wat grotendeels te danken is aan de “visie” van EA. De laatste BioWare titel Anthem geeft ook geen hoop voor Dragon Age 4, laten we eerlijk zijn. Op Reddit kwam er een artikel voorbij van een Anthem schrijver met een existentiële crisis, wat wederom geen fraai beeld schetst van hoe het er nu aan toe gaat bij BioWare. Maar is EA wel volledig ten blaam? Ik denk van niet. Net als de andere partijen met VVD in de Nederlands politiek, had ook BioWare meer bij zijn eigen geloof en standpunt moeten blijven. Bij alle dingen die je doet waar je zelf eigenlijk ook niet achter staat, pleeg je langzaamaan zelfmoord. En daarbij als afsluiter: BioWare, wordt alsjeblieft weer je oude zelf. Zo niet, dan alvast bij dezen gecondoleerd.

Reacties

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?