Opinion: Echtscheiding

Geplaatst: 10 september 2014 19:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Ooit was Microsoft mijn grote liefde. Wat hebben ik en de pc, en later ik en de Xbox 360, toch mooie tijden beleefd. Want wat was 'ie goed hè, die tot voor kort hoofdconsole van Microsoft. Zonder twijfel superieur aan de console die Sony op de markt had gebracht. Alleen het verschil in de controller al: een fantastisch in de hand liggend apparaat tegenover een licht blok plastic waar totaal niet over nagedacht leek te zijn. Nee, het was wel duidelijk: Microsoft had het goed voor elkaar en had me helemaal te pakken.

Tot eind vorig jaar, het moment waarop zowel Microsoft als Sony geacht werden een nieuwe console uit te brengen. En die kwam er ook zeker, alleen niet van Microsoft. Waar Sony met volle overtuiging zijn this is for the players-console de wereld in lanceerde, liet Microsoft het flink afweten. Natuurlijk, de console was voor een aantal wereldbewoners gewoon aan te schaffen en met een beetje creativiteit kon je er in ons landje ook nog wel aan komen, maar aan de andere kant werd de eerste slag door Microsoft ook gewoon gemist. En niet alleen vanwege het niet meteen uitbrengen van de Xbox One stond Microsoft al snel op een achterstand, ook door andere dingen is mijn band met dat bedrijf flink in kwaliteit afgenomen.

Wat te denken bijvoorbeeld van het console-design? Een prachtige creatie van Sony tegenover de eerste de beste videorecorder van het jaar nul. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat min of meer dezelfde hardware in zulke verschillende behuizingen terecht is gekomen? Het lijkt verdorie wel of Microsoft geen cent aan het ontwerp van haar nieuwe console heeft uitgegeven. Een kartonnen doos cornflakes staat nog mooier in mijn tv-meubel! En dat is nog niet alles, nee, de Xbox One kan het niet zonder een adapterblok dat bijna net zo groot is als de console zelf. Oké, dat is wellicht een beetje overdreven, maar als je ziet dat Sony de adapter gewoon in de console zelf heeft weten te bouwen, dan ga je je toch afvragen waar het bij Microsoft dan mis is gegaan.

En dan, als kers op de slagroomtaart: de reden waarom de Xbox One in ons land is uitgesteld. De Nederlandse spraakbesturing van Kinect zou nog niet klaar zijn, vandaar dat we nog even moesten wachten. Oké, jammer, maar de wereld vergaat nog niet. En dan komt die console eindelijk uit, en waar is dan die Nederlandse spraakbesturing? Afwezig. Foetsie. Nergens te bekennen. Meer dan een half jaar uitstel om te werken aan een feature die de lancering uiteindelijk niet eens haalt.

Nee, Microsoft, hier heb je flink de verkeerde afslag genomen. Ik - en misschien nog wel velen met mij - ben overgestapt naar de concurrent, mijn nieuwe liefde waarmee ik momenteel een nieuwe band aan het opbouwen ben. En dat gaat vrij aardig, kan ik wel zeggen. En toch is het jammer. Jammer dat we nu geen vriendjes meer kunnen zijn. Ooit hoop ik dat het weer goed komt. Wanneer, dat weet ik nog niet.

Lees meer