Opinion: Eindexamen

Geplaatst: 13 mei 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Het zou zomaar kunnen dat je er inmiddels middenin zit: de eindexamens. Dagen, weken, maanden en misschien zelfs wel jaren heb je jezelf voorbereid op één van de belangrijkste periodes uit je leven. Je zult immers toch op één of andere manier moeten slagen, want niet slagen = geen papiertje = geen vervolgopleiding = geen uitzicht op die leuke baan die je al tijden in je gedachten hebt. Stress verzekerd dus. Maar waar maak je jezelf nou eigenlijk druk om? Eindexamens zijn namelijk bijna hetzelfde als het spelen van een videogame, dus jij als gamer hoeft er toch zeker geen problemen mee te hebben om die examens te halen? Via de volgende stappen kun je zien dat eindexamens en games eigenlijk bijna precies hetzelfde zijn!

Stap 1: de tutorial
Games beginnen veelal met een tutorial, die je kennis moet laten maken met het verhaal van de game en de manier waarop je het personage waar je mee speelt moet besturen. Best wel handig, want zonder een tutorial zou je maar meteen in het diepe worden gegooid en heb je geen idee wat je nu eigenlijk te doen staat. Op school is het eigenlijk precies hetzelfde. Ook daar krijg je aan het begin van je schooltijd een soort tutorial, die begint bij de basis en opwerkt naar de moeilijkere content. Voordat je na kunt gaan denken over moeilijke dingen, zal je immers eerst verstand moeten hebben van bepaalde basisvaardigheden. Bij zowel games als eindexamens heb je dus al genoeg voorbereiding gehad om je uiteindelijk aan vervolgtaken te wagen.

Stap 2: de verdieping
Na de tutorials volgt dus het echte werk. Je hebt geleerd om op je eigen benen te kunnen staan, en nu is het tijd om de wijde wereld in te trekken en de kennis uit de tutorials daarbij te gebruiken. In een game verken je bijvoorbeeld enorme open werelden en kun je gaan en staan waar je wilt. Op school is dat weer net zo. Je hebt de basistools aangereikt gekregen, maar wat belet je om op zoek te gaan naar meer content, materiaal dat buiten de kennis valt die je via school opdoet? Verdieping, heet dat. Vaak zonder het te weten doe je al aan die verdieping, bijvoorbeeld door de krant te lezen (al dan niet in een game) of door jezelf tijdens een stedentrip of op vakantie te verdiepen in de plaats waar je je op dat moment bevindt (net als in een game, waar je in bijvoorbeeld een RPG op verkenning gaat in een digitaal dorpje en op die manier steeds meer te weten komt over het dorpje zelf en de mensen die er wonen).

Stap 3: de eindbaas
Een game eindigt eigenlijk altijd met een laatste horde, bijvoorbeeld een ultiem gevecht met het meest kwaadaardige personage uit de game. Dat gevecht tegen zo'n eindbaas, dat is nou je eindexamen. Dat is het moment dat je kunt laten zien wat je in al die jaren (en al die uren in een game) hebt geleerd. Zelfs als je niet altijd zo netjes je huiswerk hebt gemaakt (of sidequests hebt opgelost) heb je toch altijd wel voldoende bagage (of experience points) om het eindexamen (de eindbaas) tot een goed einde te brengen. Je weet dat je het kan, nu moet je het alleen nog doen. Veel succes!

Lees meer