Opinion: eSports: een serieuze zaak

Geplaatst:
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

eSports is groot aan het worden, en dan niet alleen bij onze oosterse vrienden uit Zuid-Korea. Games als StarCraft II, Dota 2 en League of Legends houden enorme LAN-parties over de hele wereld waar prijzengelden te winnen zijn die je met je vakkenvullen bij de Appie niet eens in een jaar bij elkaar krijgt. Dan kun je beter voor je toetsenbord blijven zitten dan dat je achter de kassa van je lokale supermarkt zit.

Professionele gamer worden: het leek ooit slechts een jongensdroom. Videospelletjes spelen en daar bètaald voor krijgen was het walhalla dat iedereen ooit wel eens in zijn leven heeft ingebeeld. Helaas is dit leven niet voor iedereen besteed, maar de vraag naar professionele gamers wordt wel steeds groter. Trouwens, je hoeft tegenwoordig niet eens een god achter de pc te zijn om geld te verdienen aan games. Via websites als Twitch.tv is het mogelijk om jouw playthrough van een willekeurige game te streamen. Ben jij geen goddelijke gamer, dan kun je door creatief te zijn toch een unieke stream uitzenden die kijkers trekt. Populaire streamers krijgen belachelijk hoge viewersaantallen die boven de 100.000-kijkersgrens uitstijgen. Deze kijkers krijgen allemaal reclames te zien waar de streamer op zijn beurt weer geld voor krijgt. De populairdere streamers kunnen met gemak van deze inkomsten leven.

Het nadeel aan het leven van een professionele gamer was de onzekerheid van je salaris. Hoe beter je presteerde, hoe hoger de prijzengelden die je kreeg waren. Tegenwoordig zijn er zelfs al looncontracten voor pro-gamers beschikbaar. In het professionele circuit van League of Legends krijgen de helden van het digitale universum een vast salaris per seizoen dat ze meedoen.

De broer van een vriend van mij speelt op het moment League of Legends op een hoog niveau. Samen met zijn Nederlandse team heeft hij vaste trainingsuren, speelt hij oefenwedstrijden en reist hij de hele wereld over om de game te spelen. Wanneer hij terugkomt van zo'n trip is hij dan weer duizenden euro's en een hele hoop keyboards en andere apparatuur rijker.

eSports is een serieuze zaak aan het worden en begint steeds meer op de 'echte' sporten te lijken. Over een aantal jaar moedigen we het Nederlandse Counter-Strike-team aan en dragen we onze e-Olympische helden op handen het land binnen. De eerste stappen zijn in ieder geval al gezet.

Lees meer