Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Opinion: Fans van het eerste zuur

Geplaatst: 5 februari 2014 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

We kennen er allemaal wel een paar, van die gamers die overkomen alsof ze een klap van de molen hebben gekregen door midden in de nacht klaar te staan bij een launch. En die personen die voor dag en dauw uit de veren gaan om op tijd die Collector's Edition nog te kunnen pre-orderen. Toch verwijt in veel gevallen de pot de ketel, want ook ik heb zo mijn zwaktes met bepaalde gameseries. Echter heb ik inmiddels geleerd dat je het beste eerst de kat uit de boom kunt kijken.

Al verscheidene keren heb ik mijzelf als fan in de aap gelogeerd gevoeld, juist door als echte trouwe volgeling op seconde 1 het product in mijn pollen te vergaren. Het kost dan vaak wel een rib uit je lijf, maar die heb je er wel voor over. Binnen een jaar kun je bij de duvel en zijn ouwe moer dezelfde game vaak al voor een appel en een ei krijgen, of voor de helft van de originele prijs inclusief alle DLC. Maar ja, geduld is nou eenmaal een schone zaak. Waar het bij mij echter in het verkeerde keelgat schiet, is wanneer men praktisch de trouwe klant erbij naait, in plaats van deze juist met zijden handschoentjes op een voetstuk te zetten.

Om nu voor de derde keer steen en been te klagen over de Xbox 360-versie van Deus Ex: Human Revolution - Director's Cut die maar half werkt, doe ik omdat ik mijzelf ertoe genoodzaakt zie. De makers hebben gekozen voor het hazenpad en laten niks van zich horen. De aanschaffers van deze game zijn dus het haasje, omdat de uitgever als ratten het zinkende schip hebben verlaten. Spreken is zilver, maar zwijgen is goud is in dit geval in zijn geheel niet waar, zeker aangezien deze Director's Cut verre van goud te noemen is. Naast dit voorbeeld zijn er echter wel meer bokken geschoten, waarbij men zelfs niet eens de put dempt na het verdrinken van een hele kudde schapen.

Maar er is licht in de duisternis, en niet iedereen in deze industrie is een wolf in schaapskleren. Zo heeft Nintendo met de vroege prijsdaling van de 3DS de trouwe volle-mepbètaler van het eerste uur beloond met een lading gratis games, en de mensen die Assassin's Creed IV: Black Flag al hadden op de PS3 konden voor een zacht prijsje deze ook aanschaffen voor de PS4. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer, maar er is wel hoop omdat er uitgevers en ontwikkelaars zijn die wel het goeie voorbeeld geven en hun beste beentje voor zetten. Boontje komt uiteindelijk om zijn loontje. Spreekwoordelijk gezien zit het mij nu tot hier, en daarom houd ik het er ook hierbij.

Lees meer