Check hier alle PlayStation Showcase 2023 content

Opinion: Gamen in het bejaardentehuis

Daar zit je dan. Oud en versleten staar je de hele dag naar de geraniums, die, in tegenstelling tot jezelf, er kleurig en gezond uitzien. Het voorgaande is natuurlijk een zeer oud cliché, aangaande hoe bejaarden hun laatste dagen doorbrengen. Op zich niet vreemd, zij zijn namelijk niet opgegroeid met Smartphones, Consoles en andere moderne elektronica. Wel hadden (en hebben sommige nog) ze een heel scala aan oorlogsverhalen, die vaak indruk maakten/maken. Dat is wel even andere koek dan een console oorlog. Laatst dacht ik, als er straks een nieuwe lading bejaarden arriveert, hoe zullen zij hun dag doorbrengen? De game-industrie is nog niet zo oud en tussen al dat oude vlees zitten straks heel veel die hard gamers.

onbekend

Die hard breiwerkjes

Als onze benen niet meer willen, dan mogen wij duimen dat onze handen nog sterk genoeg zijn voor een potje gamen. Weg met bridge clubjes, bingo avonden en brei clubjes. Dan wordt het tijd voor Nintendo, PlayStation, PC of Xbox clubjes, retro avondjes en LAN-feestjes. Speciale zaaltjes en clubhuizen inrichten met allerlei consoles, de nieuwste VR-brillen (eventueel op sterkte, de oogjes worden ook wat minder) en wellicht wat dansmatten om de spieren soepel te houden, ik zie het allemaal wel voor me. Of wat te denken van een heuse ruil/leen avond, om games onderling uit te wisselen?

Tijdens theekransjes worden gesprekken over het weer vermoedelijk ingeruild voor conversaties over brute bossfights, welke rank iemand behaald heeft, welke quests er nog gedaan moeten worden, hoe sick dat ene level was, etc. Wellicht wordt er nog wel gebreid door ons straks, maar dan breien we ontwikkelaar logo's om op een tas of jas te naaien. Of wat dacht je van een vrolijke Zelda-sjaal? Een wollen Grand Theft Auto-trui of Halo-sokken? Die kunnen we dan zelf dragen en de blits mee maken, maar we kunnen er ook onze kleinkinderen blij mee maken. Wie weet wordt breien dan nog eens hip.

onbekend

Weg met eenzaamheid

Ook een interessante gedachte is, wordt eenzaamheid minder met gamen? Stel je voor dat je daar alleen zit in zo'n bejaardentehuis. Amper tot geen familie meer over en de kleinkinderen komen ook bijna nooit meer langs. Een situatie die helaas meer regel dan uitzondering is. Gaan wij dan eenzaam in een hoekje zitten kniezen? Nee, waarom zou je? Knal je Console aan en start een toffe multiplayer game op. Headsetje op je oude verlopen kop en babbelen maar. Wie weet speelt de markt er ooit wel op in, en komen er speciale ouderen lobby's, het zou zomaar eens kunnen. Met een beetje gezelligheid maak je al gauw nieuwe online vrienden, dus weg met dat einzelgänger bestaan! En wil je toch jezelf eens verdiepen in de hedendaagse straattaal van die dag, dan start je gewoon een Call of Duty-game op. Even een random lobby opzoeken met pubertjes van een jaar of twaalf, gehoorapparaat voluit en genieten maar van alle (scheld)woorden die op je af komen. Zo blijf je ook nog eens op de hoogte. Handig, voor als je kleinkinderen toch nog een keer op bezoek komen.

Over bezoek gesproken, de kans dat je meer bezoek krijgt, wordt dan ook nog eens groter. We weten allemaal dat een oud, muf en donker deprimerend kamertje in een verzorgingstehuis nou niet bepaald een extra reden is om je oma of opa te bezoeken. Dus weer een cliché om korte metten mee te maken. Laten wij later kleurige lampen ophangen, misschien een toffe gamerstoel neerzetten en er een opa/oma gameroom van maken. Kijk, dat nodigt pas uit voor een bezoekje. En waarom zou je saai in een grote zaal lopende band zooi eten? Gewoon geheel in stijl een zak chips opentrekken of een pizza bestellen. Op schoot ermee en gamen maar. Wij hebben dan (hopelijk blijft dat zo) geen oorlogsverhalen om te vertellen, maar wij zijn wel de eerste generatie gamers van de toekomst. Als je kleindochter of kleinzoon langskomt, dan kunnen wij met trots in alle geuren en kleuren vertellen welke virtuele avonturen we hebben meegemaakt. En dan mogen ze onze PlayStation 10 of Xbox Eleven achterhaald vinden, vroeger was alles beter zeggen wij dan, toch? En als je toch een keer zin hebt in een potje geranium staren, dan heb je daar vast wel een app voor op je Smartphone inclusief waai-effect.

onbekend

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?