Check hier alle Nacon Connect 2024 content

Opinion: Games het eeuwige leven geven?

Geplaatst: 16 september 2011 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Sommige games verdwijnen na een aantal uur te hebben gespeeld in de kast om stof te happen, andere worden wat langer gespeeld, bijvoorbeeld online. Maar op den duur gaat het vervelen. Telkens dezelfde maps, dezelfde wapens, dezelfde tegenstanders... Als dit gebeurt, dan is het einde nabij. De game gaat uit de console de kast in of wordt van de harde schijf geschopt. Maar er is nog een andere oplossing...

Een game herboren?
Tegenwoordig, nu computers steeds sneller worden en hele volksstammen er mee opgroeien, zie je steeds vaker groepen die games gaan modden. Meestal zijn dit oudere games en meestal op de pc.
Wat je ziet is dat deze oude games een complete overhaul krijgen en als herboren eruit komen. Een goed voorbeeld is Duke Nukem 3D. Dit inmiddels vijftien jaar oude spelletje heeft niet al te lang geleden een complete overhaul gehad. Full HD graphics, 3D tegenstanders en wapens: het lijkt een compleet andere game te zijn. De modders zijn er jaren mee bezig geweest, maar nog altijd sneller dan Duke 3D! Wil jij je oude Duke 3D nieuw leven inblazen? Check hem hier!

Een game hoeft niet één game te zijn...
Wat ook steeds vaker te zien is, is dat games een nieuwe invulling krijgen. Deze invulling kan zich uiten in een compleet andere setting. Een groep Russische modders is zo aan de slag gegaan met Medieval: Total War 2. In plaats van de historisch correcte middeleeuwse setting mag men nu aan de slag met Warhammer-legers in Call of Warhammer! De campagne is compleet omgegooid en bijna al de legers uit de Warhammer-setting zijn speelbaar: van Dark Elves tot Dwergen, van Orks tot Chaos. De modellen zijn zelf ontworpen en een goede representatie van de miniatuurtjes van Games Workshop. En ook weer gratis te downloaden natuurlijk!

Niet voor iedereen weggelegd...
Modden en mods spelen is helaas niet iets wat voor iedereen is weggelegd. Allereerst moet je natuurlijk toestemming hebben van de uitgevers en toegang hebben tot modsoftware voor de games. Daarnaast is modden op deze schaal iets wat bijna alleen op de pc mogelijk is. Console engines zijn meestal zo dichtgetimmerd dat je er niks mee kunt beginnen zonder wetten te breken!
Ik hoop wel dat mods uitbrengen op de console mogelijk wordt, daar veel games op die manier een tweede leven kunnen krijgen. En de games die modbaar zijn, krijgen dat ook meestal! En de modders? Degene die een goede mod uitbrengen mogen de uitgevers van mij een baan aanbieden!

Lees meer