Opinion: GTA in Amsterdam: het kan!

Geplaatst: 1 april 2011 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

De volgende Grand Theft Auto gaat zich afspelen in Amsterdam. Het is een zin die in het verleden al té vaak dienst heeft gedaan als een slechte 1 april grap. Want ja, waarom zou een stad als Amsterdam nou gebruikt worden voor zo'n baanbrekende serie als GTA. Alhoewel, waarom eigenlijk niet?

Onze hoofdstad
Als je even verder kijkt dan je neus lang is, dan zie je dat Amsterdam genoeg te bieden heeft om zich te lenen als voorbeeldstad voor een GTA-spel (of in ieder geval een game die dezelfde setting heeft als GTA). Kun je zelf niets bedenken, dan hoop ik dat je na het lezen van mijn betoog wat meer vertrouwen hebt in het potentiële kandidaatschap van onze hoofdstad.

Criminaliteit: 4/5
Amsterdam bevat, net als GTA, sinds jaar en dag enorm veel criminaliteit. Kijk zelf maar: wapens, schietpartijen, verkrachtingen, moorden, overvallen, zedenzaken en ga zo maar door. En ga nou niet dwars zitten doen door te zeggen dat de eerste hit die je krijgt als je op Google criminaliteit Amsterdam intikt zegt dat de criminaliteit in Amsterdam op dit moment afneemt. Dat kunnen de media en allerlei onderzoeken nog zo hard concluderen, maar de criminele acties zijn daar in de Jordaan absoluut nog geen verleden tijd. Qua misdaad en criminaliteit scoort Amsterdam dus goed genoeg.

Infrastructuur: 5/5
Amsterdam heeft een grote ring om zich heen waar auto's continu met een veel te hoge snelheid overheen scheuren. Mocht je dus even zin hebben om op de snelweg de beest uit te hangen, zit je in (en vooral om) Amsterdam helemaal goed. Voor de achtervolgingen te voet ga je naar één van de smalle steegjes in een achtergestelde wijk van de hoofdstad. En natuurlijk zijn er meer dan genoeg verkeerslichten die langer op rood dan groen staan, dus de ideale manier om weer de hele tijd het rode licht te passeren zonder dat de gasten van Wegmisbruikers meteen op je hielen zitten (alhoewel het enorm hilarisch zou zijn als dat juist wél zou gebeuren). Wat je ook zoekt: Amsterdam heeft het.

Leven: 5/5
Met 'leven' bedoel ik niet het leven en wonen in Amsterdam, maar meer de levendigheid van de stad. 's Nachts hebben bepaalde wijken 'genoeg voorzieningen om de man te behagen' en overdag stikt het van de diversiteit: zwervers, mensen die moeten rennen om de trein te halen, mensen die vastzitten tussen de deuren van de metro omdat ze dachten de sluitende deuren nog net voor te zijn, trams die af en toe fietsers van hun sokken rijden en ga zo maar door. Over fietsers gesproken, GTA: Amsterdam zou de eerste GTA-game zijn waarin de fiets een echt belangrijke rol gaat spelen. Je kunt nu wel weer tegen me in gaan door te zeggen dat in Amsterdam iedereen het openbaar vervoer neemt en lui is, toch zijn er relatief veel mensen die gewoon de fiets pakken om naar hun bestemming te komen. Nee, ook qua levendigheid heb je aan Amsterdam een perfect voorbeeld.

Conclusie
En zo kun je nog wel even doorgaan. Amsterdam wordt door veel mensen niet voor niets betiteld als een wereldstad. Zoals je gezien hebt in de voorbeelden hierboven is het prima mogelijk om een GTA-game op basis van die mooie stad in Noord-Holland te maken. Nu alleen Rockstar nog overtuigen, maar dat moet met dit betoog toch geen probleem meer zijn. Here we come, GTA: Amsterdam!

Lees meer