Check hier alle The Game Awards 2023 content

Opinion: Hardcore hardwareproblemen

De titel van deze column vraag waarschijnlijk om enige uitleg, dus lees verder. Ik wil namelijk iets kwijt over consoles en handhelds. Stuk voor stuk prachtige apparaten die elke hardcore gamer tot het ophoesten van honderden euro's verleiden. Ik moet ze zelf ook altijd allemaal hebben en als de portemonnee het toelaat zo snel mogelijk. En zo zien de fabrikanten het natuurlijk ook het liefst. Een trouwe achterban die door de massale aanschaf van een nieuwe console de winst in dat boekjaar flink omhoog stuwt. Maar daarna komen de problemen.

Het zal voor veel gamers helaas een bekend probleem zijn. Je stond als eerste in de rij om die fel begeerde Xbox 360 te bemachtigen. Ik heb er zelfs midden in de nacht, in de ijzige kou voor in de rij gestaan bij de plaatselijke gameboer. Blij als een kind sluit je alles aan om vol overgave al je vrije tijd op te offeren aan dat ronkende apparaat onder je televisie. De klok tikt gestaag door. Minuten worden uren, uren worden dagen, dagen worden weken, weken worden maanden, maanden worden ja Hé, wat is dat? Rode lampjes rond de powerknop?
Niet alleen de Xbox 360, maar ook de andere consoles kennen problemen. Deze generatie, maar ook oudere generaties. Je bewijst je loyaliteit aan een fabrikant en wordt vervolgens knetterhard opgescheept met een ondeugdelijk product. En die casual gamer die zichzelf niet eens een gamer mag noemen? Die koopt natuurlijk maanden later dezelfde console voor minder geld zonder nare bijwerkingen.

En toch wil ik het in deze column niet over de kwetsbaarheid van eerste generatie consoles hebben. Nee, de intentie voor het schrijven van deze column was dat ik het beu ben dat er steeds vernieuwde versies van een bepaald stuk hardware op de markt worden gebracht. Waarom had mijn eerste Game Boy Advance geen backlight en werd ik later verplicht om de SP te kopen? Waarom had mijn eerste DS zo'n suf design, waarna ik mijn Lite ook stof kon laten happen omdat Nintendo besloot de DSi uit te brengen? Waarom is mijn oude PSP zo lomp en groot? Waarom maakt mijn PlayStation 3 meer lawaai dan de nieuwe Slim? En, nu het grootste probleem dat tevens de aanleiding voor het tikken van deze column was, waarom heeft mijn Xbox 360 geen HDMI-aansluiting?

Het kan toch niet zo zijn dat een fabrikant aangeeft niet in een bepaald stukje hardware te geloven, waarna ik mijn zuurverdiende spaarcenten op de toonbank van de gameshop gooi, om vervolgens alsnog dit stukje hardware in de console te proppen? Ik bètaal meer dan wie dan ook, blijf trouw aan de fabrikant en word opgescheept met een console met een handicap. En nu zit ik er, zo gameverslaafd als ik ben, ook nog serieus over te denken om mijn oude Xbox 360 te verkopen en in te ruilen voor een Elite. Maar dan? Volgend jaar weer een nieuwe kopen als men een minder lawaaierige variant op de markt brengt? Of een variant waarin Project Nathal direct in de hardware verwerkt is? Of een variant met een Blu-ray speler?

Gameliner verzamelt informatie

Gameliner verzamelt gegevens om zo een optimale gebruikerservaring te bieden. Hierdoor kunnen wij analyses maken omtrent het gedrag van de bezoeker om zo de ervaring op onze website te optimaliseren.

Door het plaatsen van cookies zijn adverteerders in staat om advertenties te tonen die aansluiten op jouw interesses. Daarbij kunnen social media-plugins, zoals Facebook en Twitter, gebruik maken van gegevens zodat je in staat bent om op berichten te reageren en deze eventueel te delen. Voor meer informatie omtrent onze privacy policy verwijzen wij je graag door naar ons beleid.

Om Gameliner.nl te kunnen bekijken, dien je de akkoord te gaan met ons privacy policy door op 'Ja, ga verder naar de site’ te klikken.

Ja, ga verder naar de site
Vergeten?