Opinion: Harde maatregelen

Geplaatst: 11 november 2011 17:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Een paar dagen terug heb je al kunnen lezen dat het nieuwe deel in de Elder Scrolls serie, Skyrim al bij verschillende winkels (waaronder de Free Record Shop, Media Markt en de Game Mania) werd verkocht. Nu is het niet zo dat de game al weken voor de release verkrijgbaar was, maar dat betekent niet dat het minder erg is. Onze redacteur Yan merkte terecht op dat de dagen van de maand al op de basisschool voorbij zijn gekomen, maar blijkbaar hebben de mensen van de eerder genoemde winkels toen blijkbaar eventjes niet opgelet. Hoe dan ook: het moet onder geen enkele omstandigheid kunnen dat een game al eerder in de winkels ligt.

Als het toch gebeurd, moet je als uitgever harde maatregelen nemen. Activision heeft dat onlangs nog gedaan met Modern Warfare 3. Als je het waagde om die game al voor de releasedatum te spelen, riskeerde je een ban van Xbox Live en PSN. Goede oplossing, maar de vraag is: wat doet de uitgever van Skyrim? Het antwoord is helaas dat Bethesda er voor gekozen heeft om totaal niet in actie te komen. Wat? Zijn jullie wel helemaal goed bij je hoofd daar? Wat denk je dat er de volgende keer gebeurd als winkels al eerder over kopieën van een Bethesda-game beschikken? Die denken dat toch bij zichzelf van goh, Skyrim konden we toen zonder problemen verkopen, laten we dat nu dus ook maar doen. Dit soort taferelen lok je dan uit en je kunt zelfs twijfelen of het nu wel de schuld is van de winkels dat de game eerder in de winkels ligt.

Bij deze dus een oproep aan alle uitgevers: zorg ervoor dat het eerder spelen (en het eerder verkopen) van je eigen games zwaarder bestraft wordt. Alleen op die manier kun je ervoor zorgen dat dit soort voorvallen verleden tijd worden.

Lees meer