Opinion: Het beste platform van het decennium

Geplaatst: 13 januari 2012 19:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00
-

Het is inmiddels 2012 en omdat je op deze link hebt kunnen klikken, denk ik dat je in ieder geval je wijsvinger nog hebt na al het vuurwerkgeweld. Perfect, want je hebt alleen je rechterwijsvinger en je linkerhand nodig voor het onderwerp waar ik het over ga hebben.

Nintendo komt dit jaar met de Wii U en ook Sony en Microsoft zijn bezig met een nieuwe console, als we de zelfbenoemde analisten mogen geloven. Daarom is het tijd om te kijken welk platform nou echt het beste was deze generatie. Is het de PlayStation 3, die een late start maakte? De Xbox 360, die vaker kapot ging dan je speelgoed? Of toch die kleine Nintendo Wii? Of wacht, zou het dan toch de pc zijn?

Nee! Het beste platform van deze generatie was Steam. En het zou me niet verbazen als dat de volgende generatie ook zo zal zijn. Maar Wouter, is de pc niet het platform waar je het over hebt? Nee, mijn vriendelijke vent. De pc was slechts de drager. Steam was degene die de pc er echt toe liet doen.

Valve heeft met Steam iets geweldigs in handen, en dat weet het bedrijf zelf ook. Het is het enige platform wat meegroeit met de gamer en hem of haar ook begrijpt. Sony en Microsoft zijn leuk met hun services, maar missen het gemak van Steam. Dit doet me denken aan de manier hoe Apple in de muziekindustrie kwam. Artiesten liepen veel geld mis door piraterij, maar die piraterij was er voor een groot deel omdat er geen makkelijke manier was om muziek online te kopen. Vervolgens kwam Apple met iTunes en werd (online) muziek kopen opeens gemakkelijk. Steam doet eigenlijk precies hetzelfde, maar dan op het gebied van de games. Als we de cijfers van Valve mogen geloven, schiet de omzet van pc-games omhoog, terwijl uitgevers doodsbang zijn voor piraterij.

Steam is booming. Steam is big. En dat zal ook nog wel even zo blijven. De strijd tussen consoles en pc gaat veranderen. Pc's gaan niet meer concurreren met consoles, maar de twee zullen naast elkaar bestaan. Steam is er zelfs al mee bezig. Portal 2 werkt immers naadloos met pc en PlayStation 3, terwijl Valve een jaar geleden Sony's console nog afkeurde! 2012 wordt een mooi jaar. Op pc, PlayStation 4, Xbox 720 en de Wii U!

Lees meer