Opinion: Het Diepe Dal van RollerCoaster Tycoon World

Geplaatst: 17 maart 2015 12:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Hij is altijd zo positief in z'n columns, dat verdient toch wel een complimentje. Nog geen maand geleden schreef Peter iets dergelijks in het tweede deel van het columnoverzicht van de afgelopen tien jaar, en nu ben ik al beland op een punt waar ik dat positivisme - in ieder geval voor eventjes - aan de kant ga schuiven. De reden is de nieuwste trailer van RollerCoaster Tycoon World, een nieuwe uitgave in de legendarische pretparkmanagementserie die jaren geleden (1999) door ontwikkelaar Frontier in het leven werd geroepen. Maar laten we voordat we daar naar gaan kijken eerst even teruggrijpen op die allereerste teaser trailer van de game, die halverwege vorig jaar de gamewereld in werd gesmeten.

Niks mis mee, die video. Een opmaat naar wat komen gaat, met een dikke teaser van een attractiepark aan het einde (of eigenlijk juist het begin van de achtbaanrit, om de dubbele laag maar eens te benadrukken). Goed in elkaar gezet, de verwachtingen waren gewekt. De analyses op basis van dat ene beeld dat we te zien kregen schoten over het internet, want er zijn naast mij genoeg andere mensen die al jarenlang op dit nieuwe deel wachten (mobiele versie van de game niet meegerekend). En toen, een week geleden ongeveer, kwam de gameplay reveal teaser. Nog steeds geen volwaardige trailer, maar ach er zit gameplay in! Kijken die shit!

Aha. Ja. Oké. Uhm, wacht effe Wat is dit? Zijn dit beelden van een vroege versie van RollerCoaster Tycoon 3, zeg maar zo eentje waarbij de graphics nog niet helemaal goed zijn opgepoetst? Is dit een nieuwe versie van de fantasy-pretparkmanagementgame Theme Park World? Een side-project van een enthousiaste eenling? Nee joh, geen van dat alles. Dit is Atari's bloedserieuze eerste gameplaytrailer van RollerCoaster Tycoon World. Zo'n vervolgtrailer op de eerste teaser die de verwachtingen naar een nog hoger niveau moet zien te stuwen. Maar zeg! Hè! Neem me niet kwalijk, maar door wat ik vorige week voor het eerst zag, hangt m'n mond nog steeds op m'n knieën. Niet van pure blijdschap, maar van pure ontzetting over de extreem matige kwaliteit. De goede ouwe RCT heeft sinds deel drie geen sprong vooruit gemaakt, maar is eerder weggezakt in een flinke modderpoel. Geen mooie gebogen paden en landschappen, maar rechthoekige pixelshit. Geen fantastische, realistische pretparken, maar fantasiewerelden waarin zelfs een kleuter zich niet zou kunnen vermaken. En het wordt nergens nog gezegd, maar het zou me op dit moment niets verbazen als de helft van wat ik in de video gezien heb alleen door middel van gore microtransacties aangeschaft kan worden. Het is werkelijk belachelijk, en ik ben op dit moment beland op een dieptepunt qua verwachtingen (het enige positieve is dat alles dan uiteindelijk misschien nog mee kan vallen, maar dat valt nog maar te zien). Are you ready to ride? vraagt Atari aan het eind van de trailer? Nou, op dit moment nog verre van. Toch nog maar even positief eindigen met een klein vraagje voor Atari? Jongens, volgende trailer beter?

Lees meer