Opinion: Het zit wel goed dit jaar

Geplaatst: 1 januari 2010 12:03
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Fijn 2010 iedereen! Ik hoop dat jullie pollen in ieder geval nog heel genoeg zijn om goed deze nieuwe en vers begonnen aardrit om de zon goed door te kunnen gamen. Het nieuwe jaar inluiden met een mooie column vol positiviteit is natuurlijk wel op zijn plaats, dus bij deze ga ik proberen dit stukje tekst zo ver mogelijk leeg te laten zijn van nare ergernissen of duister doemdenken. Maar pin me er niet op vast

Als er één ding naar mijn mening wel goed zal zitten dit jaar, is het de game industrie en de dikke releases die eraan komen. Ik kan persoonlijk nu al niet wachten op een paar titels. Er komt zo'n beetje van ieder genre en type game wel een topper uit. Ik kan nu wel een mooi lijstje op gaan noemen, maar dat gaat niet gebeuren. Persoonlijk heb ik weinig zin om de abysmal flaming van sommige gamers op mijn dak te krijgen omdat ik naar hun mening absoluut NU al beste game van 2010 vergeten ben erbij te zetten.

Nog een positief ding wat mij aan de game industrie opvalt, is dat de markt een steeds volwassener gezicht gekregen heeft de afgelopen jaren. Net zoals films in het begin puur als simpel vermaak werden gezien, maar wisten uit te groeien tot een medium waar men ook intelligent en literair (voor zover die term ergens op slaat) werk mee maakt, zie je ook steeds meer deze tendens ontstaan bij games. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld de aanpak van BioWare en diens franchises. Ze brengen er naast een uitgewerkte game ook (goeie) boeken bij uit en bouwen een heel universum op, waarbij men echt werkt aan een tot in de details goed geheel. Niks is bedoeld voor kinderen bij deze games, en al blijft men nog steeds wel erg schuw van het portretteren van naakt of seks, ze doen hard hun best in ieder geval.

Waarom men daar moeilijk over doet kan men onder andere ten blaam geven aan de Amerikaanse cultuur die daar al aardig lang last van heeft. Onlangs keek ik naar The Alamo, een speelfilm van Walt Disney over zo'n beetje de grootste slachtpartij die Texas ooit gekend heeft. Destijds gebruikte men een plaatje van Lady Liberty als symbool naast de Rebel Flag, en zij had altijd één of beide borsten ontbloot. Maar ondanks dat je in deze film honderden mensen ziet worden gespietst, doodgeschoten en onthoofd, vond men een getekend plaatje van één blote tiet absoluut niet door de beugel kunnen, en moest de Vrouw der Vrijheid ironisch genoeg buste-ontkennend ten tonele verschijnen. Bekrompenheid komt helaas dus ook nog in het film medium voor.

En wat je dus ook nog steeds ziet, is dat de meeste mensen nog steeds denken dat games niks meer zijn dan computer spelletjes voor kinderen, en daarom naaktheid en seks al helemaal niet goed keuren. Nee, beste overheid, ouders, verzorgers en onwetende niet-gamers massa, dat is al lang niet meer het geval. De game industrie is inmiddels al ver in zijn puberteit, en begint een echt volwassen medium te worden die haar stem laat horen en het verdient om serieus te worden behandeld. Niet alleen door geregeld te gewelddadig te worden geacht, maar ook zijnde een medium met een goed verhaal, rijke fantasie, leerzaam aspect en duidelijke boodschap naar mens en maatschappij.

Ga allemaal 2010 in met een open mening voor dit schitterende medium wat games heet, en laat de eindeloze zee aan prachtige mogelijkheden je diep doen ontroeren en inspireren. Wees eens niet constant bang voor verandering en negatief tegenover dit technisch wonderbaarlijke medium, en heb lol. Besef dat het daar in wezen allemaal om draait, net als we nu weer een rondje om de zon gaan draaien, vol hoop en goede moed. Godspeed gamers!

Lees meer