Opinion: Hoe games veranderen als je ouder wordt

Geplaatst: 3 juni 2019 16:00

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar in de vijftien jaar dat ik game, is mijn smaak in gamen best wel veranderd. Naar de games die ik vroeger niet weg kon leggen, kijk ik nu met een blik van what the…

Weinig eisen als kind
Ik moet toegeven dat ik als kind vrij lage eisen had voor een game. Als ik mijn poppetje maar over het scherm kon bewegen, vond ik het prima. Dat komt natuurlijk ook een beetje, omdat ik als vijfjarige geen Engels begreep en weinig van het verhaal meekreeg. Maar geen zorgen, ik vermaakte mij al meer dan genoeg met rondjes rennen en had geen flauw benul wat ik moest doen. Soms lukte het mij zelfs om de game in kwestie uit te spelen (vraag mij niet hoe, ik heb werkelijk geen idee).

Na Engels kwam de verandering
Mijn favoriete games op de basisschool (groep 3-4 tot ongeveer 5-6) waren meisjesachtig en dat waren voornamelijk op series gebaseerde games die populair waren in die tijd als Barbie en Winx Club. Ik had Pokémon Leaf Green, wat mijn allereerste eigen game was, en Harvest Moon Friends of Mineral Town om aan mijn boerderij te werken. Ik bleef vasthouden aan deze games en weigerde naar andere games om te kijken, totdat ik in 2010 de 3DS aanschafte. Toen de 3DS uitkwam, waren er twee first party Nintendo games beschikbaar: Nintendogs en The Legend of Zelda Ocarina of Time. Ik vond mijzelf te oud voor Nintendogs en besloot The Legend of Zelda te gaan proberen. Ik had ondertussen al één jaar Engels gehad en kon de strekking van Engelse zinnen eruit halen. Toen ik The Legend of Zelda opstartte, ging er een wereld voor mij open. Ik werd in het verhaal van Link gezogen en heb uren naar het scherm zitten turen om de omgeving in mij op te nemen.

Games stijgen in aanzien
Na The Legend of Zelda Ocarina of Time begon ik mij meer op games te oriënteren. Ik kocht een game niet vanwege een serie die ik leuk vond. Ik keek naar trailers om te zien waar de game over ging en nam dan een beslissing of ik mijn zakgeld eraan wilde besteden. Sommige games ging ik meer waarderen. Op de middelbare school kon ik eindelijk zelf de verhalen begrijpen en was ik echt verbaasd over de soms best diepgaande verhalen die sommige games hebben.

Bij de Pokémon games waar ik als kind alleen een beetje aan het rondrennen was en alleen mijn starter Pokémon gebruikte, ga ik nu op in het verhaal en verzin ik tactieken over welke Pokémon er het beste in mijn team passen. Waar ik bij Harvest Moon een beetje op mijn boerderij aan het rotzooien was, maak ik nu een lay-out hoe mijn boerderij eruit moet gaan zien. De magie die ik voor deze games voelde is gebleven, alleen de magie is verplaatst naar andere aspecten van de games.

Games vallen uit de gratie
Sommige games die ik vroeger verslond als kind, raakten bij mij uit de gratie. Vooral ‘De meisjes” games. Er zijn natuurlijk uitzonderingen hierop, maar de meeste meisjesgames zijn niet echt goed en worden alleen gemaakt om geld van jonge meisjes af te troggelen. De games zien er meestal niet uit en bevatten niet echt een verhaal. Hoewel de goede herinneringen van vroeger blijven, zou ik deze games nooit van mijn leven meer opstarten. Een game die ik mij nog goed herinner was Hannah Montana World Tour. Deze game had een vriendin op de Wii en het was de eerste game die zij ooit terugbracht naar de winkel. Hoewel dat het Hannah Montana was, wilde zij dat gedrocht niet in huis hebben.

Games komen erbij
In plaats van de meisjesgames zijn er in de jaren door meerdere game-series bijgekomen. Ik ben een groot fan geworden van The Legend of Zelda en kijk nu al uit naar de Links Awakening remake die later dit jaar uitkomt. Ook ben ik echt een groot fan van RPG’s geworden en naast The Legend of Zelda zijn daar nu ook The Elder Scrolls en andere franchises bijgekomen. Toen Skyrim in 2011 uitkwam, zat ik nog in groep 8 en had ik geen interesse om de Dragon Born te gaan uithangen, maar toen ik hem vorig jaar in de sale zag staan op de Nintendo Switch dacht ik “Waarom niet, laat ik het proberen”. Laten we het erop houden dat de meeste uren op mijn Switch daar naartoe zijn gegaan.

Games veranderen naarmate je ouder wordt. Sommige games vormen de basis voor je game interesse en die blijf je altijd wel spelen. Je interesse verplaatst zich dan alleen naar iets anders van de game, maar er zijn ook helaas games waar je uitgroeit en die je het liefst wilt begraven in de tuin om nooit meer gevonden te worden, maar hey, dat hoort allemaal bij opgroeien toch?

Jolien mag dan wel poeslief ogen, maar onder dat schattige laagje zit een ongekende nieuwstijger. Deze dame weet van alles wel wat en schuwt er geen moment voor om haar mening keihard op een presenteerblaadje te serveren. Televisie, films, games, series of zelfs talkshows, Jolien weet letterlijk alles. Nee nee, echt alles! Geloof je ons niet? Stel d’r maar op de proef!

Lees meer
Reacties
Er zijn nog geen reacties
Nog niet uitgepraat? Praat verder op Discord