Opinion: Hoe werkt dit?

Geplaatst: 8 april 2011 16:00
Aangepast: 1 januari 2018 00:00

Sinds een maand word ik weer helemaal opgeslokt door World of Warcraft. Deze MMORPG speel ik nu al een aantal jaren en de Eastern Kingdoms en Azeroth blijven me boeien. Helaas heeft World of Warcraft hetzelfde euvel als een game die ik eerder speelde: Call of Duty: Black Ops. In de digitale wereld kom je namelijk veel te vaak egoïstische mensen tegen die het spelletje niet begrijpen.

Pak de vlag!
Tijdens een gemiddeld potje Call of Duty vloek ik ongeveer net zoveel als Frank de Boer tijdens een wedstrijd van het Nederlands elftal. Dit vloeken wordt meestal veroorzaakt door gamers die de simpele spelmodus als Capture the Flag, Domination en King of the Hill(Headquarters in Call of Duty) niet begrijpen. Zo maakte ik op een bepaald moment mee dat de tegenstander rond onze vlag zat en mijn team rond die van de vijand, echter pakte niemand de vlag op om een punt te scoren en het potje spannend te maken. Misschien wisten ze niet hoe ze de vlag moesten pakken? - Tenminste dat vroeg ik me heel hard af. Het was in ieder geval dodelijk saai en het potje eindigde in 0 - 0.

Bescherm de vlag!
In World of Warcraft gaat het iets anders. Een RPG is nu eenmaal een stukje langzamer dus je kan niet zomaar met de vlag even van A naar B rennen, tenzij je een onzichtbaarheidsglitch hebt ontdekt. Maar als dat niet het geval is, dan moet je iemand mee hebben die je healt en iemand die kan crowd controllen - moeilijk woord voor het aan de grond nagelen van spelers. Enfin, je hebt dus teamwerk nodig om iets te bereiken en laat teamwerk nu hét gene zijn wat alle gamers ontberen. Menigmaal krijg je al een hamer op je kanis voordat je de vlag daadwerkelijk in je handen hebt, terwijl je met zijn drieën makkelijk de vlag had kunnen pakken.

Lees de manual
Ik ben ermee gestopt. Niet met gamen, maar met mensen vertellen hoe het spelletje gespeeld moet worden. Blijkbaar ben ik één van de weinige mensen die op de WC altijd manuals doorbladert, want velen begrijpen geen snars van bepaalde gamemodi. Meer dan eens roep ik dat deze mensen gebanned moeten worden uit de digitale wereld en daar sta ik nog steeds achter. Je kunt het een beetje zien als ganzenborden en weigeren de dobbelsteen te gooien. Of Monopoly spelen maar niemand wil straten kopen. Het is ontzettend saai en uiteindelijk gaat iedereen naar huis om op z'n fietsje met zijwieltjes te rijden.

speel het spel goed
Mijn advies voor iedereen die niet gebanned wil worden uit de digitale wereld: leer hoe je een spelletje speelt voordat je eraan begint. Voordat je Monopoly gaat spelen, lees je ook altijd de manual, al is het alleen maar om dat geld te verdelen. Maak er een gewoonte van om manuals door te bladeren en gamemodi te bekijken voordat je een sprong in het diepe waagt. Want een goede gamer is goed voorbereid. Of was dat een uitspraak over een meid?

Lees meer